Cara Mengira Indeks Jisim Badan (Indeks Jisim Badan)

"Mengekalkan berat badan yang sihat akan mencegah anda dari pelbagai penyakit," nasihat keemasan ini yang akan anda dengar dari semasa ke semasa, seperti catatan yang pecah. di sini Indeks Jisim badan (BMI), alias jisim jisim badan, diperlukan.

Apakah indeks jisim badan?

"Indeks jisim badan adalah cara yang baik untuk menilai sama ada anda mempunyai berat badan yang sihat atau tidak," kata Jessica Crandall, RD, pendidik diabetes yang disahkan dan jurucakap nasional untuk Akademi Pemakanan dan Dietetik. Bakar Harian.

Indeks jisim badan adalah metrik standard yang digunakan untuk menentukan siapa yang berada dalam kumpulan berat badan yang sihat dan tidak sihat.

Indeks jisim badan aka BMI membandingkan berat badan anda dengan tinggi badan anda, dikira dengan membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian anda dalam meter kuasa dua.

Ilustrasi BMI (sumber: whathealth.com)

Contohnya, anda ingin mengetahui sama ada anda normal atau gemuk. Anda mempunyai berat 80 kilogram dan tinggi 1.75 m (175 sentimeter).

Pertama, kalikan ketinggian anda dengan segi empat sama: 1.75 x 1.75 = 3.06. Seterusnya, bahagikan angkat berat anda dengan segiempat sama tinggi anda: 80 / 3.06 = 26,1. Akhirnya, bandingkan BMI anda (26.1) dengan kategori berat yang disenaraikan di bawah:

  • Bawah 18.5 = kurang berat badan
  • 18.5 - 22.9 = Berat normal
  • 23 - 29.9 = Berat badan berlebihan (kecenderungan kegemukan)
  • 30 ke atas = kegemukan

Dengan cara itu, BMI anda, atau indeks jisim badan anda, menunjukkan bahawa anda berlebihan berat badan.

Kalkulator BMI untuk mengira indeks jisim badan dengan mudah

Untuk memudahkan anda mengira apa indeks jisim badan anda, dan sama ada berat badan anda ideal, kurang berat badan, atau berat badan berlebihan, kami menyediakan Kalkulator BMI yang boleh anda gunakan dengan mudah.

Indeks jisim badan tidak boleh digunakan sebagai ukuran berat badan yang ideal

BMI adalah kaedah yang mudah dikira yang dapat memberikan maklumat asas mengenai masalah berat badan anda secara keseluruhan. Angka ini dapat berfungsi sebagai tanda amaran bahaya dan melindungi seseorang dari mati dari penyakit kronik yang berkaitan dengan kegemukan.

Lancarkan Sains Langsung, BMI bukanlah kaedah pengukuran yang ideal dan tepat, dan tidak dapat menjelaskan sebab-sebab masalah berat badan seseorang.

Semasa menentukan berat badan yang sihat, satu jenis ukuran pasti tidak dapat digunakan untuk semua orang, kata Dr. Rexford Ahima, profesor perubatan di University of Pennsylvania dan penyelidik bersama jurnal yang diterbitkan Sains pada tahun 2013.

BMI juga tidak mengambil kira jumlah dan taburan lemak badan, yang penting untuk mengukur risiko seseorang terhadap pelbagai penyakit kronik. Sebabnya, orang kurus mungkin masih mengalami perut buncit atau diabetes.

Dalam beberapa kes, perawakan tinggi, seperti pembina badan (yang kelihatan seperti berat badan berlebihan berkat jisim otot mereka), tidak semestinya perkara yang buruk. Ramai orang yang mempunyai berat badan melebihi "normal" dinyatakan sihat.

Selain itu, BMI yang rendah mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu atau usia tua. BMI juga gagal mengambil kira:

  1. perbezaan etnik dan jantina (wanita cenderung mempunyai jisim lemak lebih banyak daripada lelaki),
  2. umur,
  3. tahap aktiviti fizikal,
  4. komposisi badan (berapa nisbah otot dan lemak badan), dan
  5. ukuran pinggang (lilitan pinggang di atas rata-rata adalah petunjuk lain untuk obesiti dan risiko penyakit yang berkaitan).

Sebagai contoh, sebagai wanita, walaupun indeks jisim badan anda tergolong dalam kategori normal, anda masih boleh mempunyai peratusan lemak badan yang tinggi.

BMI tidak sepenuhnya mewakili diagnosis menyeluruh mengenai risiko kesihatan dan penyakit seseorang. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai risiko dan kebimbangan anda mengenai keadaan kesihatan yang berkaitan dengan berat badan anda.

Sekiranya anda sudah mengetahui apa itu indeks jisim badan anda, apa yang boleh anda lakukan?

Jangan hanya berpegang pada BMI dan angka mengikut skala anda. Perhatikan juga jisim otot dan lilitan pinggang untuk memberikan ringkasan yang lebih menyeluruh mengenai kesihatan umum anda yang sebenarnya.

Tubuh setiap orang berbeza sehingga BMI tidak sesuai untuk pengiraan universal. BMI akan berguna sebagai titik rujukan apabila digunakan bersama dengan alat pemantauan lain.

Manfaatkan skala pengiraan dan berat badan anda, kemudian cari lebih mendalam dengan doktor anda untuk menentukan sama ada anda berada di jalan yang betul untuk mencapai berat badan ideal anda.

Recent Posts