Kesan Sampingan Kemungkinan Kontraseptif Kecemasan

Kontraseptif kecemasan (kontrasepsi) adalah pil kawalan kelahiran yang diambil setelah anda melakukan hubungan seks. Pil yang juga disebut sebagai pil pagi-selepas Ia hanya digunakan untuk mencegah kehamilan, bukan untuk menggugurkan kandungan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penggunaan kontraseptif kecemasan terus meningkat. Oleh itu, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa kesan sampingan kontraseptif kecemasan dan apa yang mungkin berlaku selepas anda mengambil pil ini. Lihat penjelasan berikut, ya.

Apakah kontraseptif kecemasan?

Sebelum anda mengetahui kesan sampingan kontraseptif kecemasan, anda mungkin perlu memahami sedikit mengenai kontraseptif kecemasan terlebih dahulu.

Sekiranya alat kawalan kelahiran biasanya digunakan sebelum atau semasa hubungan seks, pil kontraseptif kecemasan diambil setelah anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Untuk hasil yang paling berkesan, anda harus minum pil ini secepat mungkin setelah melakukan hubungan seks.

Kontraseptif kecemasan juga dikenali sebagai pil pagi-selepas Ia mengandungi pelbagai hormon sintetik. Contohnya, kontraseptif kecemasan mengandungi hormon progestin, levonorgestrel, dan estrogen.

Di dalam badan anda, hormon ini akan mengelakkan telur dilepaskan oleh ovari. Pil ini juga dapat mencegah persenyawaan telur oleh sel sperma, sehingga kehamilan tidak terjadi.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa pil kontraseptif kecemasan ini tidak seratus peratus berkesan. Kejayaannya dalam mencegah kehamilan berbeza-beza, bergantung pada kandungan produk yang anda pilih.

Jika diambil mengikut peraturan, kadar kejayaan purata pil kontraseptif adalah 85 peratus. Selain itu, pil ini tidak boleh digunakan selagi pil kawalan kelahiran normal.

Anda boleh mengambil pil kontraseptif kecemasan setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau bentuk kontrasepsi lain, seperti pil kawalan kelahiran atau pil kontraseptif.

Sekiranya sudah lebih dari 3-5 hari sejak terakhir kali anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, pil kontraseptif kecemasan mungkin tidak lagi berkesan dalam membantu anda mencegah kehamilan.

Di samping itu, anda juga boleh mengambil pil kontraseptif kecemasan jika anda mengesyaki bahawa kondom itu terkoyak atau jika anda tidak ingat kali terakhir anda mengambil pil kawalan kelahiran.

Walaupun begitu, anda masih memerlukan pengawasan doktor ketika menggunakan alat kontraseptif kecemasan, kerana kontrasepsi ini juga mempunyai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Apakah kesan sampingan kondar?

Pelbagai kesan sampingan kontraseptif kecemasan

Seperti pelbagai alat kontraseptif lain, kontraseptif kecemasan juga mempunyai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan.

Dilaporkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kontraseptif kecemasan mempunyai kesan sampingan yang hampir sama dengan kesan sampingan pil kawalan kelahiran hormon yang biasa digunakan untuk melambatkan kehamilan.

Berikut adalah pelbagai kesan sampingan kontraseptif kecemasan yang harus anda pertimbangkan sebelum menggunakan pil ini untuk mencegah kehamilan.

1. Mual dan muntah

Salah satu kesan sampingan kontraseptif kecemasan yang sering berlaku adalah mual dan muntah.

Oleh itu, jika anda muntah setelah mengambil dos kontraseptif kecemasan dan muntah, anda mempunyai satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya.

Untuk mengelakkan kesan sampingan ini, lebih baik anda mengambil ubat anti mual terlebih dahulu sebelum mengambil pil kondar ini.

Hanya selepas itu, anda segera mengambil dos pil kontraseptif kecemasan yang lain, kerana dos sebelumnya yang mungkin anda muntah sebelum bekerja di dalam badan anda untuk mencegah kehamilan.

2. Kelemahan, pening, dan sakit kepala

Kesan sampingan lain yang mungkin anda alami jika menggunakan kontraseptif kecemasan adalah kelemahan, pening, dan sakit kepala.

Biasanya, kesan sampingan kontraseptif kecemasan ini akan hilang sendiri dalam 1-2 hari. Sementara itu, anda boleh mengambil ubat penahan sakit untuk mengurangkan pening dan sakit kepala.

3. Perubahan gejala haid

Salah satu kesan sampingan yang mungkin anda alami setelah menggunakan kontraseptif kecemasan adalah perubahan keadaan haid anda.

Mungkin bukan kitaran haid anda yang telah berubah, tetapi anda akan merasa sakit kerana haid.

Namun, kesakitan yang anda alami mungkin lebih teruk daripada biasa. Sebenarnya, anda mungkin mengalami kesakitan yang tidak pernah anda rasakan sebelumnya kerana haid.

4. Sakit perut dan cirit-birit

Anda juga mungkin mengalami sakit perut dan cirit-birit sebagai salah satu kesan sampingan penggunaan kontraseptif kecemasan ini.

Ini biasanya berlaku kerana tahap hormon dalam badan anda berubah secara drastik. Pastikan anda minum secukupnya supaya anda tidak kehilangan banyak cecair badan.

5. Payudara menjadi lebih sensitif

Kesan sampingan yang dapat anda rasakan adalah perubahan pada payudara anda setelah menggunakan alat kawalan kelahiran jenis ini. Ya, setelah menggunakan alat kontraseptif kecemasan, anda mungkin merasakan payudara anda menjadi lebih sensitif.

Ini boleh berlaku kerana kesan hormon sintetik yang terdapat dalam kontraseptif kecemasan.

Bahagian payudara anda mungkin terasa lebih lembut dan sensitif. Aduan ini biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

6. Terdapat pendarahan ringan

Kontraseptif kecemasan atau pil pagi-selepas mengandungi hormon yang cukup tinggi, sehingga faraj mungkin mengalami pendarahan ringan atau bintik-bintik darah muncul (bintik-bintik).

Selagi pendarahan yang berlaku masih ringan dan hilang dalam satu hingga tiga hari, kesan sampingan kontraseptif kecemasan masih normal dan tidak berbahaya.

Namun, jika pendarahan disertai dengan kekejangan perut, bertambah berat, atau tidak berhenti dalam beberapa hari, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Kesan kontraseptif kecemasan pada kitaran haid

Menurut sejumlah kajian, pengambilan pil kawalan kelahiran boleh mempengaruhi kitaran haid anda. Anda mungkin mempunyai tempoh tepat pada waktunya, seminggu lebih awal, atau seminggu lebih lewat daripada jadual biasa anda.

Kitaran anda juga mungkin lebih lama atau lebih pendek, misalnya, anda biasanya mempunyai tempoh lima hari.

Setelah mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan, anda mungkin hanya mempunyai empat hari dalam tempoh anda, atau sehingga tujuh hari lebih lama.

Walau bagaimanapun, jika tempoh anda lewat seminggu, anda harus segera menjalani ujian kehamilan untuk menentukan sama ada anda hamil.

Adakah mungkin keguguran sebagai kesan sampingan kontraseptif kecemasan?

Sama seperti pil kawalan kelahiran, pil kawalan kelahiran tidak boleh membatalkan kehamilan.

Pil ini hanya dapat mengelakkan persenyawaan. Sekiranya persenyawaan telah berlaku, pil kontraseptif tidak akan memberi kesan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda mungkin masih hamil walaupun anda mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan.

Anda masih boleh hamil dan tanpa disedari mengalami keguguran disebabkan oleh faktor selain pil kawalan kelahiran kecemasan.

Recent Posts