Voltaren: Kegunaan, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Voltaren digunakan?

Voltaren adalah ubat anti-radang bukan steroid (ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID) dengan diclofenac sodium sebagai ramuan utama. Ubat ini berfungsi dengan menyekat tindakan zat-zat di dalam badan yang menyebabkan rasa sakit dan bengkak (prostaglandin).

Voltaren dapat digunakan untuk mengobati sakit ringan hingga sederhana, seperti melegakan gejala kekejangan sendi akibat osteoartritis atau rheumatoid arthritis. Sekiranya gejala tidak membaik setelah menggunakan ubat ini, segera berjumpa doktor.

Apakah peraturan untuk menggunakan Voltaren?

Gunakan Voltaren mengikut arahan penggunaan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan ubah dos tanpa pengetahuan doktor.

Jangan gunakan dalam kuantiti yang banyak atau lebih lama daripada yang disyorkan. Gunakan dos serendah mungkin dengan berkesan untuk merawat keadaan anda.

Ubat ini boleh didapati dalam dua varian, tablet dan gel. Untuk tablet Voltaren, anda boleh menelannya bersama-sama dengan air. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau melarutkannya di dalam air. Baca arahan penggunaan dengan teliti.

Sementara itu, gel Voltaren digunakan dengan menerapkannya terus ke bahagian badan yang terkena.

Bagaimana cara menyimpan Voltaren?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan ubat ini di bilik mandi. Jangan membeku. Pastikan pembungkusan Voltaren ditutup rapat setelah digunakan.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk kepada ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang ubat ini dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found