Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita: Gejala Dadah

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah jangkitan bakteria yang menyerang saluran kencing. Walaupun semua orang berisiko, jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Kenapa begitu?

Jadi, bagaimana cara mencegah dan merawat UTI pada wanita? Ayuh, cari jawapannya melalui tinjauan berikut.

Mengapa wanita lebih terdedah kepada jangkitan saluran kencing?

Dianggarkan bahawa wanita 30 kali lebih mungkin mengalami jangkitan saluran kencing berbanding lelaki. Sebenarnya, empat daripada 10 wanita yang mengembangkan UTI akan mengembangkan sekurang-kurangnya satu lagi UTI dalam masa enam bulan.

Pada dasarnya, ini boleh berlaku kerana keadaan badan wanita itu sendiri. Wanita mempunyai uretra yang lebih pendek (tiub terakhir yang membawa air kencing keluar dari badan) daripada lelaki, menjadikan bakteria lebih mudah masuk dan bergerak ke arah pundi kencing.

Perlu diingat, air kencing itu sendiri tidak mengandungi bakteria. Bakteria yang menyerang dan menyebabkan UTI adalah bakteria yang hidup di kawasan sekitar vagina, rektum, dan kulit.

Jangkitan saluran kencing pada wanita terdiri daripada dua jenis, iaitu jangkitan saluran kencing atas dan bawah. Jangkitan saluran kencing yang lebih rendah atau cystitis menyerang uretra dan pundi kencing.

Biasanya bakteria yang menjadi penyebab utama keadaan ini adalah bakteria E. coli yang banyak terdapat di dalam usus yang merebak dari dubur ke uretra dan pundi kencing.

Jangkitan saluran kencing atas melibatkan ureter, saluran yang mengalirkan air kencing dari ginjal ke pundi kencing, dan ginjal. Keadaan ini disebut jangkitan buah pinggang (pielonefritis). Jangkitan saluran kencing atas berlaku kerana bakteria bergerak dari pundi kencing ke ginjal.

Wanita lebih berisiko untuk UTI

Pada lelaki, mereka yang mempunyai keadaan seperti batu ginjal atau pembengkakan prostat jinak lebih cenderung kepada risiko UTI yang lebih tinggi. Sementara pada wanita, jangkitan saluran kencing akan lebih mudah mengalami keadaan berikut.

 • Aktif secara seksual. Pergerakan menembusi dapat memindahkan bakteria dari luar faraj ke bahagian dalam.
 • Menggunakan kontraseptif seperti diafragma atau spermisida. Spermisida sendiri dapat membunuh bakteria baik yang melindungi daripada UTI.
 • Adakah mengandung. Perubahan hormon dapat menjadikan vagina lebih lembap yang akan memudahkan pertumbuhan bakteria. Di samping itu, desakan bayi untuk hamil di atas pundi kencing menyukarkan wanita hamil untuk membuang air kecil.
 • Telah memasuki menopaus. Pengurangan hormon estrogen menjadikan tisu faraj nipis dan kering, memudahkan bakteria berbahaya tumbuh.
 • Menghidap diabetes. Diabetes dapat menurunkan sistem imun dan menjadikan tubuh lebih mudah diserang penyakit.
 • Masukkan kateter. Kateter adalah tiub nipis yang dimasukkan melalui uretra ke dalam pundi kencing, dan diletakkan apabila anda tidak dapat membuang air kecil sendiri, seperti semasa pembedahan.

Bahaya Komplikasi Jangkitan Saluran Kencing Sekiranya Tidak Dirawat Selesai

Gejala jangkitan saluran kencing pada wanita

Sama ada anda mempunyai jangkitan saluran kencing bawah atau jangkitan saluran kencing atas, beberapa gejala UTI pada wanita yang dapat dialami termasuk yang berikut.

 • Rasa pening atau kembung dan kencing lebih kerap.
 • Sakit di kawasan sekitar pundi kencing ketika membuang air kecil.
 • Urin berwarna keruh dan mempunyai bau yang lebih tajam.
 • Demam, lebih banyak berlaku apabila jangkitan telah sampai ke buah pinggang.
 • Pening dan muntah.
 • Sakit di bahagian belakang atau bahagian atas tengah.
 • Air kencing mengandungi darah.

Pada wanita yang lebih tua, jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan gejala seperti rasa letih yang melampau. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaan anda.

Rawatan jangkitan saluran kencing pada wanita dewasa

Jangkitan saluran kencing pada wanita perlu dirawat secepat mungkin. Kerana jika tidak, jangkitan akan berkembang menjadi kronik dan menyebabkan komplikasi. Jadi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Beberapa jenis ubat jangkitan saluran kencing yang mungkin diresepkan oleh doktor termasuk yang berikut.

1. Antibiotik

Antibiotik adalah salah satu jenis ubat yang banyak diresepkan untuk merawat jangkitan saluran kencing pada wanita. Walaupun simptom jangkitan telah reda, anda masih harus menghabiskan sisa antibiotik agar jangkitan tidak berulang.

2. Estrogen

Bagi wanita pascamenopause, pemberian estrogen dapat membantu menguatkan tisu vagina, meningkatkan pertumbuhan bakteria baik Lactobacillus, dan mengurangkan pH vagina. Ini sangat berguna untuk mengurangkan pertumbuhan bakteria jahat yang boleh menjangkiti vagina.

3. Terapi supresif

Sekiranya anda mempunyai banyak jangkitan saluran kencing, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik dos rendah selama enam bulan. Bagi jangkitan yang teruk, doktor biasanya akan mengesyorkan agar ubat ini berterusan sehingga lima tahun sambil terus berunding dengan doktor.

Sekiranya jangkitan saluran kencing pada wanita disebabkan oleh seks yang tidak disengajakan, doktor boleh menetapkan terapi penekanan. Oleh itu, berjumpa dengan penyakit anda dengan kerap kepada doktor untuk memantau perkembangannya.

4. Ubat penahan sakit

Jenis ubat phenazopyridine dapat membantu melegakan gejala jangkitan saluran kencing seperti sakit dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil. Kesan sampingan ubat ini boleh menjadikan warna air kencing menjadi oren atau coklat kemerahan. Jadi, jangan risau jika warna air kencing anda tiba-tiba berubah kerana itu adalah perkara semula jadi yang berlaku.

Cara mencegah jangkitan saluran kencing pada wanita

Pencegahan tentu lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, lakukan cara berikut yang berkesan untuk mencegah UTI pada wanita.

 1. Minum air yang banyak. Agar tidak mudah mendapat jangkitan saluran kencing, pastikan anda memenuhi keperluan cecair anda setiap hari. Tubuh yang terhidrasi dengan lebih baik akan mengeluarkan bakteria dari saluran kencing dengan senang ketika membuang air kecil.
 2. Jaga kebersihan faraj anda. Semasa membuang air kecil, bersihkan kawasan faraj dari depan ke belakang untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke faraj. Selain itu, buang air kecil segera setelah melakukan hubungan seks untuk membersihkan bakteria yang mungkin tersisa di dalam vagina.
 3. Minum jus cranberry atau makanan tambahan. Cranberry mengandungi proanthocyanidins, sebatian polifenolik yang dapat mencegah bakteria melekat pada dinding saluran kencing. Minum segelas jus cranberry tulen setiap hari atau ganti dengan suplemen jika anda tidak menyukai rasa masam.
 4. Probiotik. Bagi anda yang pernah mengalami jangkitan saluran kencing sebelum ini, pengambilan probiotik dapat membantu mencegah jangkitan berulang. Pilih yogurt atau kefir yang mengandungi probiotik yang baik untuk menjaga kesihatan saluran kencing anda.

Recent Posts