Selera Kanak-kanak untuk Meningkatkan Vitamin, Perlukah Diberikan?

Mempunyai anak yang lapar untuk makan adalah impian ibu bapa. Tetapi mesti difahami bahawa selera anak kecil anda tidak dapat diramalkan. Kadang kala anda sangat lapar ketika makan makanan yang dihidangkan, tetapi di lain masa anda boleh menggelengkan kepala dan tidak mempunyai selera makan. Tentunya ini membuatkan ibu bapa berasa risau kerana pengambilan dan pemakanan anak-anak terganggu. Kemudian, adakah perlu memberi vitamin yang meningkatkan selera makan kepada anak kecil untuk menambah berat badan bayi? Inilah penjelasannya.

Apa yang membuatkan anak kecil kehilangan selera makan?

Memetik dari About Kids Health, beberapa masalah kesihatan kadang-kadang menyebabkan hilangnya selera kanak-kanak. Sekiranya anak kecil anda mengalami sakit tekak, ruam, demam, batuk, dan hidung berair, ia dapat mengurangkan selera makan anak kecil.

Sekiranya ia berlangsung lebih dari seminggu, segera berjumpa dengan pakar pediatrik sehingga keadaannya bertambah baik. Ada kemungkinan doktor akan memberikan vitamin yang meningkatkan selera makan sekiranya keadaan balita kelihatan lebih teruk.

Tetapi selain penyakit, ada beberapa perkara yang menyebabkan anak hilang selera makan, iaitu:

  • Anak kecil anda makan di antara waktu makan sehingga mereka kenyang pada waktu makan.
  • Kanak-kanak kecil mengambil terlalu banyak air (misalnya minum jus) di antara waktu makan.
  • Kanak-kanak berumur 2-5 tahun mengalami tempoh pertumbuhan.
  • Aktiviti yang dijalankan tidak terlalu banyak sehingga tenaga tidak terbakar.

Sekiranya anda tidak mengalami perkara di atas tetapi anak anda masih aktif, tidak ada yang perlu dibimbangkan dalam penurunan selera makan sementara.

Terus memantau kesihatan anak kecil anda dan melihat perkembangan balita, sama ada sedang maju atau mengalami kemunduran. Sekiranya anda mengalami kemunduran, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Perlukah balita diberi vitamin yang meningkatkan selera makan?

Klinik Mayo menjelaskan bahawa vitamin meningkatkan selera makan tidak diperlukan untuk kebanyakan kanak-kanak yang sihat dan membesar.

Kami mengesyorkan agar sebelum memberi vitamin kepada anak kecil anda, memenuhi pemakanan dan menjauhkan berat badan anak dari makanan yang merupakan sumber pemakanan terbaik.

Anda boleh berusaha meningkatkan kualiti makanan ringan yang tinggi lemak dan protein untuk meningkatkan berat badan si kecil.

Bagaimana jika anak kecil anda pemakan makanan? Pengambilan nutrisi balita dapat dijaga dengan menyediakan banyak air untuk mengelakkan dehidrasi dan menyediakan makanan yang kaya dengan vitamin B, vitamin D, kalsium, dan zat besi. Sebilangan makanan ini termasuk susu UHT, alpukat dan pisang, atau bijirin sarapan.

Makanan berikut mengandungi pelbagai jenis vitamin, iaitu:

Susu dan produknya yang diproses

Susu dan produk olahannya mengandungi kalsium, fosforus, vitamin D, dan kalsium. Ia boleh didapati dalam produk tenusu seperti keju, yogurt, marjerin, dan mentega.

Sayur dan buah

Kedua-dua makanan ini adalah sumber vitamin, mineral, dan serat terbaik untuk si kecil anda. Sekiranya anak sukar makan, berikan buah yang kaya dengan lemak tak jenuh, seperti alpukat.

Sebelum memberikan vitamin yang meningkatkan selera makan kepada anak kecil, anda boleh mencubanya sebagai usaha untuk memberikan nutrisi terbaik untuk si kecil anda.

Protein haiwan

Pelbagai produk protein hewani yang tinggi zat besi dan zink dapat bertindak sebagai penambah selera makan kepada anak kecil sebelum memberi mereka vitamin. Ini dapat diperoleh melalui beberapa jenis makanan seperti ikan, daging lembu, daging ayam, hati ayam, hati sapi dan telur.

Memberi vitamin yang meningkatkan selera makan kepada anak kecil secara sembarangan dapat menimbulkan risiko kesihatan. Daripada menjadikan anak sihat, vitamin boleh berubah menjadi racun. Sangat digalakkan memberi suplemen di bawah pengawasan doktor.

Keadaan yang membuat kanak-kanak mesti diberi vitamin yang meningkatkan selera makan

Makanan tambahan vitamin yang meningkatkan selera makan tidak boleh diberikan secara sembarangan, terutama kepada anak kecil. Sekiranya diberikan tanpa preskripsi atau berunding dengan doktor, anak anda boleh mengalami beberapa risiko kesihatan, seperti kegemukan.

Keadaan berikut menjadikan kanak-kanak kecil perlu diberi vitamin untuk meningkatkan selera makan dan berat badan, memetik dari Mayo Clinic:

  • Anak kecil anda menghidap asma, cirit-birit, dan keadaan pemakanan yang lain
  • Kanak-kanak sangat sukar untuk makan dan pengambilan nutrien dalam makanan mereka rendah
  • Anak itu menjalani diet tertentu, seperti vegetarian
  • Anak pemakan pemilih
  • Kanak-kanak yang terlalu banyak makan makanan segera dan makanan yang diproses
  • Kanak-kanak yang terlalu banyak minum soda

Sekiranya doktor mengesyorkan memberi suplemen vitamin, pilihlah yang dirancang sesuai dengan usia anak anda. Di samping itu, pastikan kandungan vitamin dan mineral tidak melebihi hidangan setiap hari. Beri anak anda pemahaman bahawa vitamin yang meningkatkan selera makan bukanlah gula-gula yang boleh dimakan pada bila-bila masa.

Kandungan vitamin yang berfungsi sebagai penambah selera untuk kanak-kanak

Memberi suplemen vitamin untuk meningkatkan selera makan anak mesti dengan preskripsi doktor. Terdapat beberapa ramuan dalam suplemen vitamin yang bertindak sebagai penambah selera makan sehingga kanak-kanak dapat menambahkan berat badan. Inilah senarai:

Zink

Keadaan kanak-kanak di bawah lima tahun yang kekurangan zink boleh menyebabkan penurunan selera makan. Vitamin penambah selera pada si kecil biasanya sudah mengandungi zink yang dapat meningkatkan selera makan dan kandungan zink dalam darah.

Walau bagaimanapun, pemberian vitamin mestilah di bawah pengawasan doktor agar dos yang diberikan kepada anak sesuai dengan usianya.

Besi

Tubuh manusia memerlukan zat besi untuk membantu pertumbuhan, perkembangan, dan metabolisme yang lebih sihat.

Zat besi juga penting untuk membuat sel berfungsi dengan baik dan membuat beberapa hormon. Tidak hairanlah ia terkandung dalam vitamin yang meningkatkan selera kanak-kanak.

Zat besi berperanan membawa oksigen ke dalam sel darah merah. Kemudian, sel darah merah membawa oksigen ke dan dari tisu otot di dalam badan.

Apabila balita mempunyai kadar zat besi yang rendah, sel darah merah tidak membawa cukup oksigen ke otot badan. Otot yang rendah oksigen tidak dapat membakar lemak sebagai bahan bakar sehingga dapat mengganggu metabolisme dalam tubuh.

Minyak ikan

Minyak ikan dikenali sebagai salah satu bahan yang berkesan untuk merangsang selera makan anak-anak. Selain itu, minyak ikan juga dapat meningkatkan prestasi sistem pencernaan dan mengurangkan risiko kembung pada anak kecil anda. Minyak ikan biasanya diekstrak dari ikan berlemak, seperti salmon, tuna, dan makarel atau sardin.

Vitamin penambah selera anak anda yang mengandungi minyak ikan biasanya dalam bentuk kapsul. Pastikan untuk melihat ukuran hidangan pada bungkusan untuk mengelakkan keadaan minyak ikan berlebihan.

Vitamin D

Vitamin ini berperanan dalam penyerapan kalsium dalam tubuh sehingga menjaga tahapnya tetap normal. Inilah yang menjadikan vitamin D sangat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi anda.

Vitamin penambah selera untuk anak kecil anda yang mengandungi vitamin D bertindak sebagai penguat tulang dan gigi. Makanan tambahan ini biasanya disyorkan selama 2-5 tahun dengan dos sekitar 15 mcg sehari.

Kalsium

Berat kanak-kanak juga berkaitan dengan kepadatan tulang balita yang masih di peringkat awal. Untuk meningkatkan ketumpatan tulang, kanak-kanak dianjurkan untuk mengambil kalsium yang mencukupi. Sumber kalsium yang baik adalah susu, yogurt, keju, dan pelbagai makanan yang diperkaya kalsium.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts