Pembedahan Pembesaran Payudara: Kos, Risiko dan Proses •

Pembedahan pembesaran payudara termasuk dalam kumpulan pembedahan kosmetik. Melalui pembedahan ini, wanita boleh mendapatkan implan payudara untuk menjadikan payudara mereka lebih besar dan kenyang.

Pembedahan ini boleh dilakukan untuk alasan rekonstruktif atau pembaikan, seperti selepas mastektomi (pembedahan membuang payudara) untuk barah payudara, tetapi juga boleh dilakukan untuk alasan kosmetik.

Dua jenis implan payudara

Terdapat dua jenis implan payudara yang digunakan untuk pembedahan pembesaran payudara, iaitu saline dan silikon. Biasanya, implan yang ditanam hanya boleh dibiarkan di dalam badan selama 10-15 tahun. Apabila mencapai usia akhir, implan mesti diganti.

 • Salin implan adalah implan yang menggunakan beg silikon yang diisi dengan garam steril.
 • Implan silikon adalah implan yang menggunakan beg silikon dan mengandungi gel plastik (silikon) tebal.

Secara amnya, banyak wanita menggunakan implan silikon, kerana mereka merasa lebih seperti payudara sebenar daripada implan masin. Walau bagaimanapun, implan silikon lebih berisiko untuk kesihatan jika implan pecah.

Pada tahun 1992, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) menahan penjualan implan silikon atas alasan keselamatan. Namun, pada tahun 2006, setelah banyak penelitian, FDA mulai menyetujui implan silikon tertentu untuk dijual kembali di pasaran.

Berapa kos pembedahan pembesaran payudara?

Untuk melakukan pembedahan pembesaran payudara, kosnya tentunya tidak sedikit. Berapakah kos implan payudara bergantung kepada di mana ia berada, doktor, dan juga jenis implan yang digunakan.

Oleh kerana ia termasuk dalam prosedur kosmetik atau kosmetik, pembedahan pembesaran payudara dan rawatannya, termasuk risiko penyakit yang mungkin timbul, umumnya tidak termasuk dalam senarai insurans kesihatan, sehingga harganya mahal.

Di Indonesia saja, biaya operasi pembedahan pembesaran payudara bermula dari Rp 20 juta ke atas, seperti yang dinyatakan oleh dr. Irena Sakura Rini dan dipetik oleh Metrotvnews.com.

Berapakah umur minimum untuk pembedahan pembesaran payudara?

Payudara akan terus berkembang dan membesar sehingga seorang wanita berusia awal 20-an. Ramai doktor mengeluarkan peraturan bahawa untuk melakukan pembedahan pembesaran payudara dengan implan masin, seorang wanita mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun. Sementara itu, untuk menggunakan implan silikon, seorang wanita mestilah berumur sekurang-kurangnya 22 tahun.

Apakah syarat yang mesti dipenuhi sebelum pembedahan pembesaran payudara?

Pembedahan pembesaran payudara adalah prosedur yang sangat peribadi dan anda harus melakukannya untuk diri sendiri, bukan untuk orang lain. Sekiranya anda memenuhi syarat di bawah, maka anda boleh menjadi calon pesakit pembedahan pembesaran payudara.

 • Anda sihat secara fizikal.
 • Anda mempunyai harapan yang realistik.
 • Payudara anda selesai tumbuh.
 • Anda terganggu dengan perasaan bahawa payudara anda terlalu kecil.
 • Anda tidak berpuas hati dengan kehilangan payudara dan bentuk badan selepas kehamilan, penurunan berat badan, atau usia.
 • Anda tidak senang dengan bahagian atas payudara anda yang tidak menonjol.
 • Payudara anda tidak simetri.
 • Satu atau kedua-dua payudara anda gagal berkembang secara normal atau mempunyai bentuk memanjang.

Bagaimana memilih pakar bedah plastik yang betul?

Apabila anda memilih pakar bedah untuk pembedahan pembesaran payudara, pilihlah yang mempunyai pengalaman lama. Sekiranya anda memilih pakar bedah yang mempunyai pengalaman 6 tahun dalam latihan pembedahan dan sekurang-kurangnya 3 tahun pengalaman dalam pembedahan plastik, risiko anda mengalami komplikasi akan kecil.

Sebelum pembedahan bermula, anda akan berjumpa dengan pakar bedah anda untuk penilaian perubatan. Anda boleh mengatakan apa yang anda mahukan dan anda juga akan mendapat maklum balas daripada doktor anda. Perbincangan ini juga merangkumi bahagian payudara yang ingin anda rawat. Oleh itu, anda akan mengetahui di mana parut akan dihasilkan.

Pakar bedah anda mungkin meminta anda berhenti mengambil ubat tertentu selama beberapa hari atau minggu sebelum pembedahan bermula.

Berapa lama proses pembedahan pembesaran payudara?

Biasanya pembedahan untuk membesarkan payudara dengan implan ini menggunakan anestesia umum, jadi anda akan tertidur dan tidak merasa sakit. Tempoh operasi ini adalah sekitar 1-2 jam.

Bagaimana prosedur untuk pembedahan pembesaran payudara?

Pakar bedah anda akan memotong kulit payudara anda di tempat atau kawasan yang ingin anda rawat. Tetapi secara amnya pakar bedah akan memotong bahagian bawah payudara anda, di bawah lengan anda, atau di sekitar puting anda. Itu semua bergantung pada badan anda, jenis implan yang digunakan, dan seberapa besar pembesarannya.

Selepas kulit dipotong, implan akan diletakkan di antara tisu payudara dan otot dada anda, atau di belakang otot dada anda. Setelah implan diletakkan, sayatan dijahit dan ditutup.

Biasanya pesakit boleh terus pulang ke rumah atau boleh memilih untuk bermalam di hospital. Apabila anda pulang ke rumah, anda perlu menghadkan aktiviti dan mengelakkan melakukan aktiviti yang berat atau melelahkan. Anda boleh kembali ke aktiviti biasa dalam 4-6 minggu ke depan.

Selepas pembedahan, wanita biasanya risau akan bentuk payudara mereka yang tidak wajar pada mulanya. Walau bagaimanapun, ia adalah perkara biasa dan sering berlaku. Payudara anda biasanya akan kelihatan dan terasa lebih baik dalam beberapa bulan.

Pemulihan selepas pembedahan pembesaran payudara

Payudara anda akan ditutup dengan kain kasa selepas pembedahan. Tiub saliran yang diletakkan di atas anda akan dikeluarkan dalam beberapa hari. Anda juga akan diminta memakai coli khas sehingga anda pulih.

Anda akan diminta untuk tidak melakukan aktiviti yang membebankan anda selama beberapa hari. Apa-apa aktiviti yang memerlukan anda mengangkat benda berat tidak dibenarkan sehingga 6 minggu selepas pembedahan anda.

Anda boleh menggunakan ubat penahan sakit seperti acetaminophen untuk mengurangkan rasa tidak selesa anda. Doktor anda juga boleh memberi anda beberapa ubat preskripsi. Pembengkakan juga boleh berlaku di kawasan tapak pembedahan, tetapi akan hilang bersama dengan parut pembedahan, dari masa ke masa.

Komplikasi yang boleh berlaku akibat pembedahan pembesaran payudara

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani pembedahan pembesaran payudara menggunakan implan, anda harus tahu sejak awal kemungkinan risiko yang timbul dari pembedahan ini.

 • Jangkitan atau pendarahan selepas pembedahan
 • Akan ada parut
 • Pengecutan tisu parut di sekitar implan
 • Implan split
 • Implan menjadi berkerut atau dilipat
 • Perubahan sementara atau kekal dalam sensasi puting

Dalam beberapa kes, pembedahan lebih lanjut diperlukan untuk mengatasi masalah lain yang berkembang.

Recent Posts