8 Tanda-Tanda Tekanan Yang Sering Anda Tidak Menyedari •

Aktiviti yang padat sering membuat anda tidak sedar jika keadaan kesihatan mental anda terganggu. Ya, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami keadaan yang diklasifikasikan sebagai tanda tekanan. Lalu, apakah keadaan yang tidak disedari sebagai tanda tekanan? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai sebab yang boleh menjadi tanda tekanan

Berikut adalah beberapa keadaan yang sering tidak disedari:

1. Rasa terlalu beremosi

Pada masa lapang, anda mungkin sering membawa banyak fikiran dan masalah yang mungkin tidak dapat anda kongsi dengan orang lain. Lama-kelamaan, beban pemikiran turun ke atas perasaan anda dan menjadikan anda beremosi.

Namun, anda sering menganggapnya sebagai perkara biasa yang berlaku. Pada masa itu, anda hanya berfikir bahawa anda berada dalam keadaan rapuh, jadi perasaan emosional adalah normal.

Sebenarnya, ini boleh menjadi tanda tekanan yang anda tidak sedar. Sekiranya anda membiarkannya berlarutan, ia boleh menjadi pendahulu gangguan mental dan emosi yang berpanjangan.

2. Lebih sibuk dari biasa

Biasanya, menjadi sibuk bukan hanya kerana anda sibuk, tetapi kerana anda ingin membuang fikiran dari masalah yang berlaku. Contohnya masalah keluarga, masalah dengan pasangan, dan lain-lain.

Ini bermaksud, apabila anda tiba-tiba ingin menjadi lebih sibuk, walaupun tidak ada yang penting untuk dilakukan, itu adalah tanda tekanan dan kesibukan adalah usaha anda untuk menghindarinya.

Ini mungkin jalan pintas sementara untuk mengelakkan tekanan anda dialami. Namun, terlalu sibuk sebenarnya boleh mendatangkan tekanan dan gangguan emosi.

Oleh itu, daripada mencari banyak kesibukan untuk 'lari' dari tekanan, lebih baik menghadapi dan menyelesaikan masalah yang membuat anda tertekan.

3. Sensitif atau lebih mudah marah

Tanda tekanan lain ialah anda menjadi lebih mudah marah. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi perkara kecil yang mengganggu anda yang biasanya anda fahami, kini boleh mencetuskan kemarahan dengan mudah.

Sebenarnya, anda juga cenderung melampiaskan kemarahan anda kepada mereka yang paling dekat dengan anda. Ini jelas menunjukkan bahawa anda tertekan dan terganggu kestabilan emosi.

Anda perlu berhati-hati sekiranya anda telah menunjukkan simptom tekanan pada yang satu ini. Sebabnya, anda sebenarnya boleh menyakiti perasaan orang lain hanya untuk melepaskan kemarahan yang tidak ada kaitan dengan orang itu.

Mengawal diri anda dalam situasi seperti ini memang merupakan cabaran yang cukup sukar. Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang lain berkongsi kemarahan.

4. Perubahan mood

Mood swing adalah keadaan ketika kebahagiaan, kesedihan, dan kemarahan terasa begitu dekat. Ketiga-tiga perkara ini berlaku secara bergantian dan tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.

Sekiranya ini berlaku, mungkin ada yang tidak kena dengan keadaan kesihatan mental anda. Ia bermaksud, perubahan emosi Ini boleh menjadi tanda tekanan yang anda tidak sedar.

Penyelesaian yang boleh anda cuba atasi dengan keadaan yang disebabkan oleh tekanan adalah dengan membincangkan punca tekanan. Cuba berkongsi dan berkongsi perasaan anda dengan seseorang yang dapat memberi anda perspektif yang berbeza mengenai kehidupan.

Akan lebih baik jika orang yang anda rasakan dapat menyelesaikan masalah yang anda hadapi pada waktu itu. Kadang-kadang, dengan bercakap dengan orang lain, anda akan mengetahui apa yang berlaku dengan diri anda sendiri.

5. Kehilangan arah dan tujuan dalam hidup

Hidup dengan arah dan tujuan yang jelas dapat memberi kesan yang baik kepada anda. Sebenarnya, anda boleh lebih yakin sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, tekanan kadang-kadang boleh membuat anda merasa kehilangan dan kehilangan. Tanda-tanda tekanan seperti ini tentunya anda harus berjaga-jaga sebelum ia menjadi lebih teruk.

Apabila anda merasakan arah dan tujuan hidup hilang, begitu juga kegembiraan hidup. Sebagai contoh, apabila anda gagal mencapai sesuatu yang telah mendorong semangat anda untuk hari itu, mungkin semangat itu hilang seiring dengan kegagalan tersebut.

Ya, keadaan ini boleh berlaku kerana tekanan dan jika anda tidak mengatasinya dengan segera, ia boleh menyebabkan gangguan emosi yang berpanjangan.

6. Sentiasa mahu terkawal

Tanda atau gejala tekanan lain yang sering berlaku adalah obsesi untuk mengawal segala-galanya, termasuk perkara-perkara yang tidak berada dalam kawalan anda.

Kecenderungan ini sangat biasa. Pada dasarnya, anda berusaha sedaya upaya untuk mengubah keadaan menjadi seperti yang anda mahukan.

Untuk mengatasi simptom-simptom ini, anda harus berusaha menerima kenyataan dan menumpukan perhatian pada perkara-perkara yang ada dalam diri anda.

7. Pilih perkara yang berisiko

Tidak sedikit dari anda boleh memilih untuk melakukan perkara berisiko sebagai cara untuk menghilangkan tekanan. Contohnya, minum alkohol secara berlebihan, berjudi, melakukan hubungan seks dengan orang yang tidak sepatutnya, dan banyak lagi.

Menurut Cleveland Clinic, tingkah laku berisiko seperti ini boleh menjadi tanda tekanan yang anda bahkan tidak perasan. Gejala-gejala ini tentunya boleh memudaratkan, terutamanya jika anda tidak berusaha menghentikannya.

Sebenarnya, keadaan ini dari waktu ke waktu menjadi kebiasaan yang tidak dapat anda berhenti lagi. Oleh itu, sebelum keadaan bertambah buruk, segera atasi tekanan dan elakkan perkara-perkara berisiko ini.

8. Pengasingan diri

Satu lagi tanda tekanan yang perlu anda perhatikan ialah mengelakkan orang lain, bahkan yang paling dekat dengan anda, dan memilih untuk mengasingkan diri. Ini bermaksud, anda memilih untuk mengasingkan diri dan tidak mahu bertemu dengan orang lain.

Anda mungkin berpendapat bahawa kaedah ini dapat membantu mengatasi tekanan. Sebenarnya, ini berpotensi membuat anda lebih tertekan. Bagaimana ia boleh berlaku?

Sebabnya, pada masa itu, anda sebenarnya hidup dengan pemikiran negatif yang cenderung muncul ketika anda mengalami tekanan. Oleh itu, jika anda melihat orang lain atau orang terdekat anda memutuskan untuk bersendirian, segeralah menemaninya dan jangan biarkan dia bersendirian terlalu lama.

Recent Posts