Senarai Buah Protein Tinggi yang Sedap dan Sedap

Telur, daging, dan susu mungkin merupakan perkara pertama yang terlintas di fikiran ketika anda mendengar perkataan "protein". Namun, terdapat banyak buah yang juga mengandungi protein. Anda boleh menjadikan pelbagai buah protein tinggi sebagai alternatif makanan ringan yang lebih sihat dan pasti mengenyangkan. Lebih-lebih lagi, buah-buahan juga mengandung serat yang lebih tinggi, jadi apabila dimakan secara teratur sebenarnya dapat membantu menurunkan kolesterol.

Senarai buah-buahan berprotein tinggi untuk makanan ringan petang yang lebih sihat

1. Aprikot kering

Kandungan aprikot kering lebih tinggi daripada versi segar. Hidangan 200 gram aprikot kering mengandungi kira-kira 3,4 gram, sementara jumlah aprikot segar yang sama hanya mengandungi 2,8 gram.

2. Jambu batu

Buah jambu biji adalah salah satu buah yang tinggi protein. Satu hidangan jambu biji menyediakan 112 kalori dan 2.6 gram protein. Selain kaya akan protein, kandungan lycopene dan antioksidan pada buah jambu biji juga berguna sebagai antioksidan untuk melawan barah.

Bukan hanya itu, pengambilan jambu batu secara teratur dapat meningkatkan sistem imun anda kerana kaya dengan vitamin C yang bahkan lebih baik daripada jeruk.

3. Tarikh

Kurma adalah buah protein tinggi, iaitu sebanyak 2.4 gram protein. Bukan hanya itu, kurma juga mengandungi kalium tinggi yang membantu mengelakkan beberapa masalah kesihatan dan sumber serat yang baik untuk menstabilkan gula darah.

4. Alpukat

Kandungan protein dalam 100 gram alpukat boleh mencapai 2 gram. Selain itu, alpukat juga mengandungi lemak baik yang membantu menangkis penyakit jantung dan membuat anda kenyang lebih lama. Magnesium yang tinggi dalam alpukat juga berguna untuk melegakan ketegangan otot dan menyembuhkan keletihan.

5. Nangka

Nangka adalah salah satu buah yang tinggi protein dan kaya dengan nutrien yang baik, termasuk mengandung sekitar 1,7 gram protein, kalium, antioksidan, dan vitamin C dan sedikit vitamin A untuk membantu tubuh melawan kerusakan akibat radikal bebas.

6. Kismis

Setiap 100 gram kismis mengandungi sebanyak 3 gram protein. Kismis juga kaya akan serat dan vitamin C. Dengan mengkonsumsi kismis, pengambilan protein harian anda dapat dipenuhi sekaligus membantu memudahkan proses pencernaan.

7. Jingga

Anda boleh mendapatkan buah sitrus dengan mudah di pasar raya, pasar, dan peniaga buah. Biasanya orang tahu jeruk kerana ia kaya akan vitamin C yang berguna untuk menyembuhkan sariawan. Tetapi selain itu, faedah lain dari buah sitrus dapat untuk kecantikan seperti mencegah kerosakan kulit. Setiap 100 gram buah sitrus mengandungi 1 gram protein.

8. Pisang

Pisang kaya dengan nutrien seperti kalium dan protein. Kandungan protein yang terdapat dalam 100 gram pisang adalah 1.1 gram. Manfaat pisang lain untuk kesihatan adalah menjaga berat badan yang sihat, menjaga sistem pencernaan bekerja dengan optimum, dan membantu menjaga tekanan darah berkat kandungan kalium di dalamnya.

Recent Posts