Ubat Pinworm yang kuat untuk Merawat Cacing

Cacing biasanya berlaku pada kanak-kanak, tetapi tidak dapat dinafikan bahawa orang dewasa kadang-kadang tidak terlepas dari keadaan yang satu ini. Terdapat pelbagai jenis cacing yang boleh menyebabkan cacing usus pada manusia, salah satu yang paling biasa adalah cacing kremi. Faktor-faktor yang sangat mempengaruhi kes cacing ini termasuk kekurangan kebersihan, kebersihan, bekalan air, dan suhu lembap. Selain menerapkan gaya hidup yang bersih dan sihat, pencegahan jangkitan cacing dapat dilakukan dengan memberikan ubat cacing kremi.

Apakah cacing kremi?

Pinworms adalah parasit kecil yang dapat hidup di saluran pencernaan manusia, terutama di usus besar dan rektum. Cacing ini mempunyai penampilan fizikal yang putih dan pada pandangan pertama ia kelihatan seperti benang putih dengan panjang badan rata-rata 5 hingga 13 milimeter.

Anda boleh dijangkiti cacing kremi kerana anda tidak sengaja memakan telur cacing kremi dari makanan atau benda lain yang telah dicemari cacing ini. Setelah tertelan, cacing ini akan melalui sistem pencernaan anda dan akan meletakkan telurnya di lipatan kulit di sekitar dubur semasa anda sedang tidur.

Walaupun cacing usus bukan keadaan yang serius, ia boleh menyebabkan gejala yang sedikit mengganggu, seperti gatal di sekitar dubur atau punggung. Selain itu, gejala lain yang mungkin muncul adalah kerengsaan kulit di sekitar dubur, sukar tidur, dan kadang-kadang cacing akan merebak dari kawasan dubur ke vagina. Nah, jika ini berlaku ia akan menyebabkan gatal di kawasan faraj dan anda akan lebih mudah terkena komplikasi, misalnya radang vagina atau disebut vaginitis.

Ubat pinworm di farmasi

Terdapat sebilangan pilihan pinworming yang boleh anda pertimbangkan. Berikut adalah beberapa rujukan mengenai ubat cacing kremi yang boleh anda makan.

1. Albendazole

Albendazole adalah sejenis ubat anthelmintik yang berfungsi untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing, seperti cacing cacing, cacing pita, cacing cambuk, cacing gelang, dan cacing kremi. Ubat ini berkesan untuk membantu membunuh cacing di dalam badan. Tetapi biasanya ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi dari doktor.

Seperti bahaya antibiotik tanpa preskripsi doktor, ubat cacing ini kemudiannya akan membahayakan kesihatan anda jika anda mengambilnya tanpa mengetahui dos yang tepat dari doktor. Itulah sebabnya, sebelum mengambil ubat ini, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu supaya anda tidak mengalami kesilapan dalam dos.

2. Piramel Pamoat

Ubat cacing ini akan menjadikan cacing di dalam badan mengalami lumpuh spastik. Cacing lumpuh ini akan mudah dibawa bersama najis. Setelah meninggalkan badan, cacing akan mati dengan serta-merta. Penggunaan ubat ini adalah satu dos, iaitu hanya satu minuman. Walau bagaimanapun, dos ubat ini yang akan diambil biasanya dikira setiap berat badan seseorang, iaitu 10 mg / kgBB. Walaupun begitu, dos yang dimakan tidak digalakkan melebihi 1 gram.

Khusus untuk ubat ini, anda boleh membelinya tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, maklumat label mesti dipertimbangkan dengan serius.

3. Mebendazole

Mebendazole juga merupakan ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing dengan melumpuhkan dan membunuh cacing yang menjangkiti saluran pencernaan. Cara ubat ini berfungsi adalah untuk mencegah cacing menyerap gula yang menjadi sumber makanan mereka.

Walaupun mebendazole berkesan dalam membasmi cacing dewasa, ubat ini tidak akan mempengaruhi telur cacing. Oleh itu, sangat penting untuk mencegah kitaran jangkitan semula dengan menerapkan gaya hidup yang bersih agar telur cacing tidak membiak.

Ubat pinworm semula jadi

1. Bawang putih

Bawang putih adalah ubat kuat untuk cacing kremi dengan membunuh telur cacing dan mencegah cacing kremi betina menghasilkan lebih banyak telur dalam sistem pencernaan anda. Anda boleh makan bawang putih mentah atau menggunakannya seperti salap.

Untuk membuat salap, kisar bawang putih dengan berhati-hati sehingga benar-benar halus dan menjadi seperti pes. Kemudian campurkan pes bawang putih dengan sedikit minyak agar-agar atau minyak pati lain. Celupkan pelapik kapas bersih ke dalam pes dan sapukan salap ke dubur anda.

2. Lobak

Selain bawang, anda juga boleh memakan wortel sebagai ubat cacing kremi. Pengambilan wortel mentah yang telah dicuci dua kali sehari dipercayai dapat membantu tubuh anda mengeluarkan cacing usus dari badan anda. Ini kerana wortel kaya akan serat, yang dapat meningkatkan pencernaan dan meningkatkan pergerakan usus.

3. Minyak kelapa

Minyak kelapa mempunyai sifat antibakteria dan antivirus yang dapat membantu membersihkan jangkitan cacing kremi. Rawatan ini memerlukan dua langkah kerja. Yang pertama, anda boleh menelan satu sudu teh minyak kelapa dara setiap pagi. Nah, yang kedua, sebelum tidur, gosokkan sedikit minyak kelapa ke dubur anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found