Ini Menyebabkan Sakit Kepala ke Mata Disertai Pusing •

Hampir semua orang mengalami sakit kepala. Walau bagaimanapun, sakit kepala dengan sakit berdenyut yang memancar dari kepala ke belakang mata cenderung mengganggu aktiviti. Oleh itu, apakah kemungkinan penyebabnya? Bilakah pergi ke doktor?

Punca sakit kepala di belakang mata

Sakit kepala yang biasa anda rasakan biasanya bermula dari kawasan kuil, dahi, pangkal leher, dan mungkin juga hingga ke belakang mata. Dikutip dari Healthline, dalam beberapa kes sakit kepala dapat terjadi pada satu atau kedua-dua belah mata, yang membuat mata terasa berdenyut, kencang, panas, menyengat, dan sakit yang sangat tajam.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit kepala pada mata, yaitu:

1. Migrain

Migrain adalah sejenis sakit kepala yang disebabkan oleh gangguan interaksi impuls saraf dan pelepasan sebatian kimia yang mengganggu beberapa bahagian otak.

Gejala yang muncul ketika migrain berlaku termasuk:

 • Sakit kepala yang memancar ke kawasan mata sehingga mata sakit
 • Pening dan muntah
 • Sensitif terhadap cahaya, bau dan bunyi
 • Pening kerana penglihatan kabur dan munculnya bintik-bintik terang di bidang penglihatan

Migrain boleh dipicu oleh keletihan akibat kurang tidur, tekanan, penggunaan alkohol, perubahan cuaca yang melampau, atau alergi terhadap sesuatu.

Sakit kepala dan sakit mata dan pening adalah gejala migrain yang paling biasa, tetapi setiap orang boleh mengalami gejala yang berbeza. Mereka mungkin hanya mengalami satu gejala atau lebih pada masa yang sama.

Gejala lain yang jarang berlaku dalam kes migrain yang menyebabkan sakit kepala pada mata adalah ketidakupayaan sementara untuk bercakap dan sensasi kesemutan seperti ditusuk di lengan atau kaki.

Untuk mengurangkan simptom, anda boleh mengambil parasetamol, menghindari tekanan, memperbaiki corak tidur, dan mengelakkan merokok dan alkohol.

2. Disfungsi penglihatan teropong (BVD)

Otot mata memainkan peranan penting dalam menyampaikan isyarat visual yang kemudian diterjemahkan oleh otak seperti gambar yang anda lihat.

Disfungsi penglihatan binokular adalah keadaan yang menyebabkan ketegangan pada otot-otot ini. Akibatnya, salah satu otot mata berada dalam kedudukan terlalu rendah atau terlalu tinggi dan keadaan ini menyebabkan sakit kepala sampai ke mata.

Ketegangan otot ini disebabkan oleh masalah koordinasi antara sistem telinga dalam (vestibular) dan sistem visual mata, sehingga gambar yang dihasilkan tidak berpusat pada retina di bahagian belakang mata.

Gejala biasa termasuk sakit kepala dan sakit berdenyut di mata, disertai dengan pening, mual dan kegelisahan. Gejala tambahan yang berkaitan dengan BVD, termasuk:

 • Sakit di muka, sakit leher, dan sakit belakang
 • Kehilangan keseimbangan dan koordinasi dan loya
 • Gangguan visual, seperti penglihatan kabur, penglihatan berganda, kepekaan terhadap cahaya
 • Kesukaran menumpukan perhatian, sukar membaca, dan memahami membaca.

3. Sakit kepala jenis ketegangan

Juga dikenali sebagai sakit kepala ketegangan, sakit kepala jenis ini adalah bentuk yang paling biasa. Lebih-lebih lagi, sakit kepala jenis ketegangan dikatakan lebih biasa pada wanita. Sakit kepala yang tegang juga merupakan salah satu penyebab sakit kepala hingga ke mata.

Apabila ini berlaku, kepala terasa seperti ada sesuatu yang menekan dan juga mengetatkan kawasan dahi dan mata yang boleh membuat anda merasa pening. Namun, anda tidak merasakan kepala anda berdenyut.

Bukan hanya itu, sakit kepala di belakang mata ini juga diklasifikasikan sebagai episodik dan boleh berlaku satu hingga dua kali sebulan. Bukan hanya sakit mata, gejala lain adalah:

 • Sakit kepala yang kusam
 • Sakit leher dan dahi dan sakit

4. Sakit kepala satu sisi

Sakit kepala satu sisi juga dikenal sebagai sakit kepala cluster. Tidak seperti sakit kepala yang tegang, anda dapat merasakan serangkaian kesakitan yang singkat, tetapi agak menyakitkan. Berlanjutan selama 15 minit hingga satu jam, ia juga menyebabkan sakit kepala pada mata.

Anda akan merasakan sensasi sakit kepala yang menyakitkan, terbakar, dan menusuk di depan dan belakang sebelah mata. Gejala lain yang dapat dirasakan:

 • Kemerahan di kawasan mata
 • Mata menjadi bengkak
 • Koyakan berlebihan

5. Mata letih

Mata yang letih atau ketegangan mata juga boleh menyebabkan sakit kepala pada mata. Melihat skrin terlalu lama semasa anda bekerja boleh menyebabkan sakit kepala dan mata yang menjadi lebih tegang daripada biasa.

Bukan hanya itu, ia juga boleh menyebabkan rasa sakit di belakang mata dan sedikit rasa pening. Gejala lain yang dapat dirasakan adalah penglihatan yang sedikit kabur.

6. Sinusitis

Keadaan ini adalah keradangan atau penyumbatan di kawasan sinus yang juga boleh menyebabkan sakit kepala pada mata. Apabila sinusitis berlaku, ada tekanan yang dapat dirasakan dan menyebabkan rasa sakit pada bola mata dan juga di belakang mata anda. Kesakitan juga dapat dirasakan di kepala, dahi, dan pipi yang ditambahkan pada tekanan.

Gejala serupa dengan penyakit serius yang lain

Migrain dan BVD adalah dua keadaan yang paling biasa menyebabkan sakit kepala pada mata dan pening pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, sekumpulan gejala ini juga secara ringkas menyerupai beberapa penyakit lain yang lebih serius, seperti vertigo dan strok.

Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat sekiranya keadaan anda tidak hilang setelah dirawat di rumah atau malah bertambah buruk.

Cara mengatasi sakit kepala hingga ke mata

Sama seperti anda mengalami sakit kepala, penyebab sakit kepala yang sampai ke mata dapat diatasi dengan ubat penghilang rasa sakit atau ubat anti-radang.

Sekiranya masih ada sakit kepala di belakang mata yang tidak terlalu parah, ini boleh menyebabkan rasa sakit yang cepat hilang. Namun, jika tekanan semakin teruk dan gejala lain berlaku, anda harus segera berjumpa doktor.

Apabila anda ingin mengatasi rasa sakit dengan ubat penghilang rasa sakit di kaunter, anda boleh mencuba ibuprofen atau aspirin. Sekiranya penyebabnya adalah sinusitis, maka ubat yang boleh anda ambil adalah antibiotik atau antibiotik semburan hidung.

Namun, perhatikan dos yang disarankan agar anda tidak berlebihan, menyebabkan sakit kepala jenis lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found