Terdapat banyak ubat psikotropik yang dijual di farmasi, apakah jenisnya?

Anda sering mendengar istilah ubat psikotropik? Adakah anda tahu apa sebenarnya maksud psikotropika? Psikotropik adalah bahan yang boleh mempengaruhi keadaan mental seseorang. Ini kerana ubat tersebut bertindak pada sistem saraf pusat manusia, yang terletak di otak. Banyak jenis ubat psikotropik diklasifikasikan sebagai narkotik, tetapi ada juga yang penggunaannya tidak dilarang, sebaliknya diperlukan untuk alasan perubatan.

Penggunaan ubat psikotropik mesti berada di bawah pengawasan doktor, bukan secara sembarangan. Namun, kerana pemahaman orang tentang jenis ubat, sifatnya, dan kesan sampingan pada tubuh masih terhad, banyak orang akhirnya menyalahgunakan ubat psikotropik. Sebenarnya, terdapat banyak jenis ubat psikotropik yang tidak diketahui secara meluas.

Kelas ubat psikotropik

Ubat psikotropik terbahagi kepada empat kumpulan, iaitu:

  • Kumpulan I, iaitu ubat psikotropik dengan candu yang sangat kuat (boleh menyebabkan kebergantungan) seperti MDMA / ekstasi, LAD, dan STP. Jenis psikotropik ini dilarang digunakan untuk terapi dan hanya untuk pengembangan ilmiah.
  • Kumpulan II, iaitu psikotropik dengan kekuatan yang kuat, misalnya ritalin, methylphenidate, dan amfetamin yang berguna untuk penyelidikan dan rawatan.
  • Kumpulan III, iaitu psikotropik dengan kekuatan candu yang sederhana dan berguna untuk penyelidikan dan rawatan, misalnya flunitrazepam, pentobarbital, buprenorsina, lumibal, dan sebagainya.
  • Kumpulan IV, iaitu psikotropik dengan candu ringan dan boleh digunakan untuk rawatan perubatan. Contoh kumpulan jenis psokotropik ini adalah diazepam, nitrazepam (dumolid, mogadon, BK), dan banyak lagi.

Ubat psikotropik

Pengetahuan mengenai jenis ubat psikotropik diperlukan untuk semua orang. Dengan mengetahui faedah dan risiko kesan sampingan dari pengambilan ubat ini, maka anda boleh bebas dari penyalahgunaan. Apabila anda ingin minum ubat, pastikan anda mengikuti preskripsi dan nasihat doktor.

1. Xanax

Xanax termasuk ubat-ubatan yang mengandungi alprazolam yang merupakan ubat anti-kecemasan, panik, dan kemurungan. Walaupun fungsi utamanya adalah sebagai ubat penenang, ubat ini mesti diambil mengikut preskripsi doktor.

Kandungan alprazolam akan mengikat reseptor GABA (asid Gamma-aminobutyric), yang merupakan sel saraf dan hormon otak yang bertujuan untuk menghalang reaksi neurologi berbahaya. Supaya mereka yang mengambil xanax akan menjadi lebih tenang dan mudah mengantuk. Kesan sampingan penggunaan xanax yang berlebihan adalah pening, kehilangan ingatan, sawan, alergi, hingga perubahan mood.

2. Valium

Valium adalah nama lain untuk diazepam, yang merupakan sejenis ubat benzodiazepin yang mempengaruhi sistem saraf otak dan mempunyai kesan yang menenangkan. Ubat ini secara amnya digunakan sebagai ubat penenang, anti-depresan, mengatasi insomnia dan kejang.

Overdosis valium boleh membawa maut. Pengambilan valium disyorkan tidak lebih dari 4 minggu. Sekiranya berlebihan, ubat ini boleh menyebabkan ketagihan, gangguan organ dalaman, kekeliruan, halusinasi, dan bahkan ideasi bunuh diri.

3. Ativan

Ativan adalah ubat yang mengandungi lorazepam, yang biasanya digunakan untuk merawat gejala gangguan kecemasan dan insomnia yang teruk. Lorazepam tergolong dalam kelas ubat benzodiazepin yang bertindak pada otak dan sistem saraf pusat untuk menghasilkan kesan yang menenangkan.

Oleh itu, kecemasan ini juga sering digunakan sebagai ubat penenang sebelum pesakit menjalani pembedahan kecil, seperti pembedahan pergigian, dan merawat sawan epilepsi. Ubat ini hanya boleh diambil seperti yang diresepkan oleh doktor untuk jangka pendek kerana boleh mencetuskan gejala penarikan.

4. Librium

Librium adalah ubat yang mengandungi chlordiazepoxide, yang merupakan ubat penenang. Ubat ini biasanya digunakan untuk menghilangkan gejala kegelisahan, termasuk merasa gugup atau cemas. Ubat ini juga biasanya diberikan kepada pesakit yang akan menjalani pembedahan untuk mengurangkan kegelisahan. Jenis ubat ini juga sering digunakan untuk merawat gejala penarikan.

Chlordiazepoxide berfungsi dengan mempengaruhi sel saraf otak untuk memberi kesan yang menenangkan. Chlordiazepoxide tergolong dalam kumpulan ubat benzodiazepin yang juga mempunyai kesan relaksan otot dan anti-kejang. Ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor dan diambil di bawah pengawasan doktor.

Kesan sampingan yang biasa selepas menggunakan ubat ini adalah mengantuk, pening, lebih agresif, keliru, dan boleh menyebabkan kebergantungan.

5. Dumolid

Dumolid adalah nama jenama ubat generik nitrazepam 5 mg yang tergolong dalam kelas ubat penenang Benzodiazepine. Dumolid adalah salah satu ubat yang paling sering diresepkan untuk terapi jangka pendek untuk merawat insomnia yang teruk, sawan, gangguan kecemasan, dan kemurungan.

Nitrazepam tergolong dalam psikotropika kelas IV. Nitrazepam 5 mg menyebabkan perasaan tenang dan relaks secara fizikal dan mental, yang menimbulkan kesan kebergantungan yang tinggi. Ini telah terbukti tidak hanya pada pesakit yang diresepkan secara ketat dan teratur, tetapi juga pada mereka yang menyalahgunakan ubat dumolid sebagai narkotik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found