Jangan salah, ini adalah urutan yang betul untuk menggunakan penjagaan kulit

Untuk mengekalkan kecantikan kulit wajah, banyak wanita menggunakan pelbagai produk penjagaan lebih dari satu. Tetapi nampaknya, masih banyak orang yang salah menggunakannya. Malah, menurut pakar dermatologi kosmetik di London, dr. Sam Bunting, pesanan penggunaan penjagaan kulit Produk yang salah dapat mengurangkan keberkesanan produk yang digunakan. Sebenarnya, kulit boleh menjadi jengkel dan kering.

Urutan penggunaan penjagaan kulit betul

penjagaan kulit atau produk penjagaan kulit terdapat banyak jenis. Mulai dari pencuci muka hingga pelindung matahari. Baiklah, untuk mendapatkan keuntungan maksimum dari produk yang digunakan, anda mesti menggunakannya dengan urutan yang betul.

Kunci utama dalam memakai penjagaan kulit iaitu menggunakan produk dengan tekstur dari yang paling ringan hingga yang paling berat. Contohnya, gunakan produk berasaskan air sebelum menggunakan produk berasaskan minyak. Inilah pesanannya penjagaan kulit betul:

1. Mencuci muka

Membersihkan wajah adalah langkah pertama yang perlu dilaksanakan sebelum anda menggunakan produk penjagaan lain. Dengan wajah yang bersih, produk seterusnya yang akan digunakan akan lebih mudah melekat dan menyerap ke dalam kulit. Jadi, pesanan penjagaan kulit yang betul bermula dari cuci muka aka cuci muka.

2. Toner

Setelah membersihkan wajah anda dengan sabun, gunakan toner. Toner membantu menghilangkan kotoran dan minyak yang masih melekat pada wajah setelah mencuci muka. Di samping itu, dr. Christine Choi Kim, ahli dermatologi di Los Angeles, Amerika Syarikat, menyatakan bahawa toner membantu menyiapkan kulit sebelum menggunakan pelembap dan serum.

3. Serum

Selepas menggunakan toner, anda boleh menambahkannya dengan serum. Serum adalah sejenis makanan tambahan vitamin untuk kulit wajah anda. Sapukan serum ke kulit wajah kemudian tekan atau tepuk perlahan sehingga bahan aktif dilepaskan. Terutama untuk serum berasaskan minyak; Tidak cukup jika anda hanya menggunakannya tanpa menepuk lembut wajah anda.

4. Pelembap (pelembap)

Pelembap membantu menghidrat kulit anda dan mencegah kekeringan. Menerapkan produk yang satu ini tidak asli. Sebagai gantinya, berikan sedikit urutan semasa anda menggunakan pelembap pada wajah. Sapukan dengan gerakan ke atas dari leher ke dahi. Selain membantu produk menyerap dengan sempurna, urut juga membantu meningkatkan peredaran darah di wajah.

5. Pelindung matahari

Pelindung matahari adalah set terakhir yang mesti anda gunakan setiap hari. Produk satu ini membantu melindungi wajah dari bahaya cahaya matahari seperti selaran matahari atau penuaan pramatang. Namun, bukan hanya pada wajah, pelindung matahari juga harus digunakan di seluruh tubuh, dari muka hingga kaki agar kulit terlindung dengan sempurna.

Bagaimana, apa pesanannya penjagaan kulit Adakah anda betul atau masih tidak betul?

Recent Posts