Kanser Serviks Tahap 1, Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda

Kanser serviks atau barah serviks boleh muncul tanpa gejala, terutama pada peringkat awal. Sebenarnya, apa simptom yang mungkin muncul pada setiap peringkat tahap barah serviks? Apa yang harus dilakukan setelah didiagnosis? Lihat penjelasan setiap peringkat barah serviks, bermula dari tahap 0, 1, 2, hingga tahap akhir berikut.

Tahap barah serviks

Perjalanan barah serviks atau barah serviks bermula apabila terdapat sel-sel abnormal di serviks, dan terus tumbuh dengan tidak terkawal. Sel-sel yang tidak normal ini dapat tumbuh dengan cepat, menyebabkan tumor pada serviks. Tumor malignan kemudian berkembang menjadi barah serviks.

Tahap barah pangkal rahim dikelompokkan mengikut peringkat tumor primer, penyebaran barah ke kelenjar getah bening berdekatan, dan penyebaran barah ke bahagian tubuh yang lain jauh dari tempat barah bermula. Berdasarkan ini, barah serviks dikelompokkan menjadi lima peringkat.

Berikut ini adalah tahap-tahap tahap kanser serviks dan penjelasannya, yang dilaporkan oleh Cancer Research UK:

1. Tahap barah serviks 0

Tahap ini juga dikenali sebagai barah bukan invasif atau karsinoma in situ (CIS). Pada peringkat ini, sel barah hanya terdapat pada sel-sel permukaan terluar serviks (leher rahim).

Dengan kata lain, sel-sel barah belum mencapai lapisan tisu serviks yang lebih dalam.

Umumnya, barah tahap 0 dirawat dengan ablasi tempatan, ablasi laser, atau cryosurgery. Selepas rawatan, pesakit masih perlu dipantau seumur hidup untuk mencegah barah muncul kembali di serviks.

2. Kanser serviks tahap 1

Kanser serviks tahap 1 adalah keadaan ketika sel barah menyerang serviks, tetapi tidak merebak ke tisu atau organ sekitarnya yang lain.

Ini bermaksud bahawa sel barah belum merebak ke kelenjar getah bening berdekatan atau berpindah ke tempat yang lebih jauh. Gejala barah serviks tahap 1 adalah pendarahan yang tidak normal dari vagina, sakit pelvis semasa hubungan seks, keputihan yang tidak normal, dan pergerakan usus yang sukar (BAB).

Kira-kira 95 peratus wanita dengan keadaan ini mempunyai jangka hayat sekitar 5 tahun. Namun, jumlah itu bukan penanda aras utama, kerana pesakit pada tahap ini mungkin bertahan lebih lama.

Kanser serviks tahap 1 kemudian dibahagikan kepada beberapa kumpulan, iaitu:

Tahap 1A

Kanser serviks Tahap 1A adalah bentuk awal tahap 1. Sel-sel barah yang muncul pada tahap ini adalah sel-sel barah dalam jumlah kecil yang menyerang serviks dan hanya dapat dilihat di bawah mikroskop.

Tahap ini seterusnya dibahagikan kepada:

 • Tahap IA1: Sel barah telah menyerang tisu serviks dengan kedalaman <3 mm dan lebar <7 mm
 • Tahap IA2: Sel barah sudah ada di tisu serviks dengan kedalaman antara 3-5 mm dan lebar <7 mm

Tahap 1B

Pada tahap ini, sel barah sudah dapat dilihat tanpa bantuan mikroskop. Ukuran sel barah lebih besar daripada tahap 1A, tetapi masih hanya menyebar di tisu serviks.

Tahap ini terbahagi kepada:

 • Tahap IB1: Kanser dapat dilihat dan mempunyai ukuran 4 cm
 • Tahap IB2: Sel barah lebih besar daripada 4 cm

Oleh itu, jika anda menemui tanda-tanda atau gejala barah serviks tahap 1, cubalah mengesan barah serviks untuk memastikan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah ini, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, termasuk:

 • Biopsi kerucut.
 • Histerektomi sederhana (total).
 • Trachelectomy radikal.
 • Kemoterapi.
 • Penggunaan dadah dan perubahan gaya hidup.

3. Kanser serviks tahap 2

Apabila perkembangan barah serviks telah melewati tahap 1, itu berarti bahawa keadaan sekarang memasuki tahap 2. Pada tahap 2, sel-sel barah telah menyebar di luar serviks dan rahim. Walau bagaimanapun, sel belum sampai ke dinding pelvis atau bahagian bawah faraj.

Penyebaran barah juga belum sampai ke kelenjar getah bening atau bahagian badan yang lebih jauh. Dinding pelvis adalah tisu yang melapisi kawasan badan di antara pinggul.

Lebih daripada 50% wanita dengan barah serviks tahap 2 mempunyai jangka hayat 5 tahun atau lebih. Walaupun begitu, peluang anda untuk bertahan hidup setelah dinyatakan berada pada tahap barah ini juga ditentukan oleh beberapa perkara lain.

Kesihatan umum dan rawatan yang anda ambil untuk barah serviks tahap 2 juga boleh memberi kesan. Kanser serviks tahap 2 dibahagikan kepada dua peringkat lagi, berdasarkan tahap penyebaran sel barah, termasuk:

Tahap 2A

Pada peringkat 2A barah serviks, barah tidak menyebar ke tisu berhampiran serviks, tetapi mungkin merebak ke bahagian atas vagina (bukan seluruh vagina). Tahap ini seterusnya dibahagikan kepada:

 • Tahap IIA1: Kanser dapat dilihat tetapi masih tidak lebih besar daripada 4 cm
 • Tahap IIA2: Kanser lebih besar daripada 4 cm

Tahap 2B

Pada tahap 2B, sel-sel barah mula menyebar ke tisu-tisu di sekitar serviks. Rawatan biasanya dalam bentuk pembedahan dan kemoradioterapi.

Kadang kala, pakar bedah akan membuang seluruh rahim dan serviks anda. Prosedur ini dikenali sebagai histerektomi radikal.

Doktor juga boleh melakukan pembuangan kelenjar getah bening di sekitar serviks dan rahim. Ini untuk mengelakkan kemungkinan atau risiko penyebaran sel barah ke bahagian tubuh yang lain.

Pilihan rawatan yang dapat dipilih untuk barah serviks pada tahap ini termasuk operasi, terapi radiasi, dan kombinasi kemoterapi dan radioterapi.

4. Kanser serviks tahap 3

Apabila perkembangan barah ini telah melalui tahap 1 dan 2, maka barah telah memasuki tahap tahap 3. Pada tahap ini, barah telah merebak ke bahagian bawah dinding vagina atau pelvis. Bukan itu sahaja, saluran kencing mungkin tersumbat.

Hampir 40% wanita dengan barah serviks tahap 3 mempunyai jangka hayat 5 tahun atau lebih. Jangka hayat salah satu jenis barah yang paling biasa dihidapi oleh wanita dikira dari saat anda didiagnosis menghidap barah serviks tahap 3.

Pada saat pesakit mengidap barah pada tahap ini, sel-sel barah tidak menyebar ke kelenjar getah bening yang berdekatan atau ke bahagian tubuh yang lebih jauh. Tahap ini juga dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu:

Tahap 3A

Kanser telah merebak ke sepertiga bahagian bawah vagina, tetapi belum sampai ke dinding pelvis.

Tahap 3B

Terdapat dua kemungkinan keadaan pada barah serviks tahap 3B, iaitu:

 • Kanser telah berkembang ke dinding pelvis dan / atau telah menyekat salah satu atau kedua saluran kencing. Ini kemudian boleh menyebabkan masalah buah pinggang.
 • Kanser telah merebak ke kelenjar getah bening di sekitar pelvis tetapi tidak ke bahagian tubuh yang jauh. Tumor pada tahap 3B boleh berukuran apa pun dan mungkin merebak ke bahagian bawah dinding vagina atau pelvis.

Pada tahap ini, pesakit mungkin perlu menjalani pembedahan pembuangan kelenjar getah bening, yang kemudian diikuti dengan kemoterapi dan radioterapi.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang doktor akan memutuskan untuk tidak melakukan pembedahan sekiranya barah serviks telah memasuki tahap 3B. Rawatan akan menumpukan pada mengecilkan ukuran tumor yang tumbuh di serviks.

Sama seperti rawatan untuk barah serviks tahap 2, rawatan untuk tahap 3 juga termasuk terapi radiasi, pembedahan, hingga kombinasi kemoterapi dan radioterapi.

5. Tahap 4 barah serviks

Ini adalah peringkat akhir barah serviks. Kanser bukan sahaja menyerang serviks, tetapi juga ke bahagian serviks terdekat atau ke bahagian badan lain yang bahkan jauh dari serviks.

Berdasarkan diagnosis yang dibuat oleh Pangkalan Data Kanser Nasional pada pesakit barah serviks pada tahun 2000 dan 2002, jangka hayat lima tahun (Kadar Kelangsungan Hidup 5 Tahunjika keadaan berjaya dikesan dan dirawat pada tahap 4 adalah sekitar 16% dan 15% untuk 4B. Maksudnya, dalam kajian ini, hanya 15-16% pesakit dengan tahap 4 yang dirawat bertahan hingga 5 tahun.

Walaupun begitu, bilangan itu tidak boleh menjadi penanda aras mutlak. Tidak ada yang benar-benar dapat mengatakan dengan pasti berapa besar jangka hayat anda ketika anda didiagnosis menghidap barah serviks.

Kanser serviks tahap 4 boleh dibahagikan kepada:

Tahap 4A

Sel barah telah merebak ke pundi kencing atau rektum. Kedua-duanya adalah organ yang paling dekat dengan serviks. Namun, pada peringkat ini sel-sel barah belum menyebar ke kelenjar getah bening berdekatan atau ke bahagian tubuh yang lain.

Stadium Stadium IVB

Sel-sel barah telah merebak ke bahagian tubuh yang jauh dari serviks, seperti paru-paru atau hati.

Menurut American Cancer Society, peluang pesakit untuk disembuhkan dari barah serviks sangat kecil jika berada pada tahap ini. Doktor tidak akan mengesyorkan pembedahan untuk merawat pesakit yang berada di tahap ini.

Biasanya, doktor akan melakukan kemoradioterapi untuk membantu melambatkan pertumbuhan sel barah, dan juga mengurangkan gejala barah serviks.

Gejala barah serviks tahap 4

Kerana diklasifikasikan sebagai peringkat akhir, pada tahap ini gejala yang ditunjukkan lebih jelas. Namun, setiap individu akan mengalami tanda dan gejala yang berbeza.

Itu semua bergantung pada jenis sel barah dan tahap di tahap itu, serta organ tubuh mana yang telah terkena sel barah.

Berikut adalah beberapa gejala barah serviks tahap 4 yang biasa:

 • Rasa letih dan tidak sihat.
 • Sakit di bahagian bawah abdomen.
 • Kembung.
 • Sembelit atau sembelit.
 • Muntah dalam jumlah besar.

Pilihan rawatan untuk barah serviks tahap 4 termasuk radioterapi, kemoterapi kanser serviks, dan gabungan keduanya. Tidak hanya itu, terapi yang disasarkan juga merupakan alternatif untuk merawat barah serviks tahap 4.

Dadah yang digunakan dalam terapi yang disasarkan berfungsi sedikit berbeza daripada ubat kemoterapi. Ubat terapeutik yang disasarkan bertindak dengan secara langsung menghalang pembentukan saluran darah pada tumor.

Kanser pangkal rahim memang sukar dikesan, memandangkan penyakit ini jarang menyebabkan gejala. Terutama jika barah masih di peringkat awal.

Oleh itu, pastikan anda melakukan pengesanan awal kanser ini, seperti ujian pap smear atau IVA. Ini penting dilakukan, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko yang boleh menyebabkan barah serviks.

Anda boleh mencegah barah serviks dengan mendapatkan vaksin HPV, dan mengamalkan gaya hidup sihat termasuk makan makanan yang dapat mencegah barah serviks.

Ini penting untuk meminimumkan kemungkinan barah serviks maju ke tahap lanjut, dan mengurangkan risiko komplikasi. Semakin awal ia dijumpai, semakin besar kemungkinan kanser yang akan disembuhkan akan menjadi lebih besar.

Hello Health Group dan tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Sila periksa halaman dasar editorial kami untuk maklumat yang lebih terperinci.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found