Minum Susu Selepas Mengambil Ubat Adakah Selamat? •

Tabiat setiap orang ketika mengambil dadah adalah berbeza. Ada yang harus minum ubat dengan makan pisang, minum teh, atau hanya minum air. Namun, apa yang berlaku jika anda minum ubat dengan susu? Bolehkah saya minum susu selepas minum ubat? Dapatkan jawapannya di sini?

Adakah berbahaya untuk minum susu selepas minum ubat?

Sebenarnya minum susu selepas minum ubat tidak berbahaya, tetapi tidak digalakkan untuk semua jenis ubat.

Sebabnya, protein susu dapat berinteraksi dengan zat ubat tertentu sehingga menghalang ubat daripada berfungsi dengan baik. Terdapat juga ubat-ubatan yang sebenarnya dapat mengubah cara tubuh menyerap nutrien makanan ketika berinteraksi dengan susu.

Bukan itu sahaja. Minum susu setelah mengambil ubat-ubatan tertentu juga boleh memburukkan lagi kesan sampingan, atau bahkan menimbulkan gejala baru yang tidak biasa.

Ubat yang boleh diminum bersama susu

Walaupun begitu, ada jenis ubat yang dianggap selamat ketika diminum bersama susu atau makanan lain.

Ini kerana susu dan makanan dapat mengurangkan kesan sampingan ubat itu sendiri, seperti mual, kerengsaan perut, dan gangguan pencernaan yang lain. Dalam jenis ubat tertentu, minum susu juga dapat membantu penyerapan ubat ke dalam aliran darah.

Jenis ubat berikut boleh diminum bersama susu:

  • Ubat kortikosteroid seperti prednisolone dan dexamethasone. Jenis ubat ini dapat meningkatkan penyingkiran kalsium dan kalium di dalam badan. Oleh itu, ubat ini disyorkan untuk diminum bersama susu untuk mengelakkan tubuh kekurangan kalsium dan kalium.
  • Dadah anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen, diclofenac, aspirin, naproxen. Jenis ubat ini boleh mencetuskan kerengsaan usus pada beberapa orang, jadi minum susu setelah mengambil ubat ini disarankan kerana dapat mengurangkan kesan sampingan ini.
  • Ubat-ubatan untuk penyakit HIV, seperti ritonavir, saquinavir dan nelfinavir dapat diminum bersama susu untuk memastikan ia diserap ke dalam aliran darah dengan betul.

Ubat-ubatan yang tidak digalakkan diminum bersama susu

Sebilangan jenis antibiotik tidak digalakkan diminum bersama susu. Sebagai contoh, tetrasiklin tidak boleh diambil dengan susu kerana kalsium dalam susu mengikat antibiotik dan mencegah penyerapan nutrien dalam usus.

Selain itu, antibiotik quinolone seperti levoflaxcin, ciprofloxacin, dan sebagainya tidak boleh diminum bersama susu atau produk tenusu. Walaupun tidak hanya susu, terdapat banyak jenis makanan lain yang sebenarnya boleh mengganggu prestasi antibiotik itu sendiri.

Walau bagaimanapun, tidak semua antibiotik harus diambil dengan atau sebelum susu. Beberapa jenis antibiotik sebenarnya dapat diserap dengan lebih baik oleh tubuh apabila diambil bersama makanan atau susu. Oleh itu, selalu berjumpa doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang jenis ubat. Tujuannya adalah untuk memastikan ubat yang anda minum dapat berfungsi dengan optimum.

Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian semasa mengambil ubat

Anda harus mengambil ubat itu bersama dengan air, kerana air tidak mengikat bahan lain yang boleh mengganggu penyerapan ubat itu sendiri. Sekiranya anda ingin minum susu setelah mengambil ubat, beri rehat sekurang-kurangnya 3-4 jam dari kali terakhir anda mengambil ubat tersebut. Dengan cara itu, proses penyerapan ubat dalam badan tidak terhambat dan anda akan mendapat faedah optimum dari keberkesanan ubat tersebut.

Di samping itu, penting bagi anda untuk selalu membaca arahan penggunaan ubat yang biasanya disenaraikan pada label pembungkusan dengan teliti. Terutama jika anda mengambil ubat tanpa preskripsi doktor.

Mengambil ubat-ubatan bebas yang tidak sesuai dengan peraturan penggunaan sebenarnya boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk. Ini berlaku kerana anda boleh mengambil terlalu banyak dos ubat, ubat tersebut bertindak balas dengan penyakit lain yang anda alami, prestasi ubat tersebut mengganggu ubat lain yang sedang anda gunakan, atau mungkin kerana anda mengambil masa yang salah semasa mengambil ubat tersebut.

Oleh itu, untuk mengelakkan pelbagai kemungkinan di atas, penting bagi anda untuk membaca peraturan penggunaan ubat yang akan anda makan. Pastikan ubat yang anda gunakan sesuai dengan penyakit yang anda alami. Sekiranya perlu, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda jika anda keliru atau bimbang tentang ubat yang akan anda ambil.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found