8 Gejala Anemia, dari yang biasa hingga yang paling biasa mengikut jenisnya

Anemia adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan pengeluaran sel darah merah. Sebenarnya, sel darah merah penting untuk mengangkut oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya badan kekurangan sel darah merah, anda cenderung mengalami pelbagai gejala anemia. Mengetahui tanda-tanda anemia dapat membantu anda mendapatkan rawatan yang betul atau mencegah anemia. Lihat ulasan berikut.

Gejala anemia biasa yang perlu diperhatikan

Seberapa teruk atau sering gejala muncul biasanya berkaitan dengan tahap keadaan anda yang teruk.

Orang yang mengalami anemia ringan mungkin tidak mempunyai gejala sama sekali. Sementara itu, orang yang mengalami anemia teruk sering mengalami gejala dan kadang-kadang merasa sukar untuk mengatasinya.

Berikut adalah senarai gejala dan tanda anemia yang paling biasa:

1. Keletihan

Keletihan adalah gejala anemia yang paling biasa. Walau bagaimanapun, keletihan yang mencirikan anemia sedikit berbeza dengan keletihan biasa.

Keletihan atau keletihan berlaku kerana badan anda kekurangan hemoglobin. Hemoglobin adalah protein khas yang berfungsi mengikat oksigen dan mengangkutnya ke seluruh badan melalui bantuan sel darah merah.

Apabila badan kekurangan hemoglobin, secara automatik semua sel dan tisu badan anda akan kekurangan oksigen.

Akibatnya, jantung harus bekerja lebih keras untuk mengedarkan sel darah merah beroksigen ke seluruh badan. Sebab itu, anda cepat letih.

2. Kulit pucat

Kulit pucat adalah salah satu tanda anemia yang biasa. Hemoglobin adalah apa yang memberi warna merah kepada darah.

Tisu kulit itu sendiri mempunyai banyak saluran darah kecil. Tona kulit kita lebih kurang dipengaruhi oleh peredaran darah yang lancar. Itulah sebabnya apabila tahap hemoglobin rendah, kulit boleh menjadi pucat.

Warna kulit pucat sebagai gejala kekurangan darah dapat dilihat di semua bahagian tubuh, atau hanya pada bahagian tertentu. Walau bagaimanapun, kawasan yang biasanya kelihatan lebih mudah pucat adalah wajah, gusi, bahagian dalam bibir, kelopak mata bawah, dan bahagian belakang kuku.

Seseorang yang mempunyai kulit pucat biasanya mempunyai gejala anemia sederhana hingga teruk.

3. Pening dan sakit kepala

Perasaan pening atau pusing yang terasa seperti berputar yang muncul secara tiba-tiba boleh menjadi gejala anemia. Penyebabnya sama, iaitu kerana tubuh kekurangan bekalan hemoglobin.

Selain bertanggung jawab untuk memberi warna merah pada darah, hemoglobin juga bertanggungjawab membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan.

Apabila tahap hemoglobin rendah, bekalan oksigen mungkin tidak dapat sampai ke otak. Itulah sebabnya, anda merasa pening, terutamanya ketika berdiri dari duduk atau berbaring.

Selain itu, kekurangan oksigen juga membuat pembuluh darah di otak membengkak dan menekan bahagian lain, menyebabkan sakit kepala.

4. Sesak nafas

Kekurangan hemoglobin dalam darah mengakibatkan kekurangan bekalan oksigen ke seluruh badan.

Keadaan ini membuat otot tidak mendapat cukup oksigen untuk dapat melakukan aktiviti harian yang normal, seperti berjalan, naik dan turun tangga, untuk melakukan senaman ringan.

Apabila tahap oksigen tidak mencukupi, kadar pernafasan meningkat. Ini adalah salah satu cara tubuh mendapatkan oksigen yang mencukupi.

Namun, semakin banyak paru-paru bekerja keras untuk menampung oksigen, dada akan terasa sesak walaupun anda hanya melakukan aktiviti ringan.

5. Jantung berdebar

Ciri-ciri anemia akibat kekurangan zat besi umumnya menyebabkan sensasi jantung berdegup cepat, yang disebut berdebar-debar.

Kekurangan hemoglobin dalam darah menjadikan jantung harus bekerja lebih keras untuk mengedarkan darah beroksigen. Itulah sebabnya jantung berdegup lebih laju dan cepat ketika berusaha mengepam oksigen.

Gejala-gejala ini biasanya timbul ketika anda sudah lama mengalami anemia.

6. Kulit dan rambut kering

Gejala anemia juga dapat dilihat dari keadaan kulit dan rambut. Kulit kering dan rambut yang rosak biasanya merupakan tanda bahawa seseorang kekurangan zat besi.

Ini kerana bekalan oksigen dan nutrien ke pelbagai organ dan tisu badan berkurang. Kekurangan oksigen menjadikan tisu lebih lemah, termasuk kulit dan rambut.

Malah, sebilangan orang yang mengalami anemia juga mengalami gejala keguguran rambut.

7. Lidah bengkak dan sakit mulut

Tanda-tanda lain yang menunjukkan bahawa anda mengalami anemia adalah lidah yang bengkak, meradang, dan pucat.

Keadaan ini sekali lagi disebabkan oleh tahap hemoglobin yang rendah sehingga lidah tidak lagi berwarna merah jambu sebagaimana mestinya.

Sementara itu, tahap myoglobin yang rendah juga menyebabkan rasa sakit di lidah dan menyebabkannya membengkak. Myoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membantu menyokong kerja otot.

Gejala anemia juga menyebabkan masalah mulut yang lain, seperti mulut kering, retakan merah di sudut bibir, dan sariawan.

8. Tangan dan kaki sejuk

Gejala anemia kerana anemia kekurangan zat besi boleh membuatkan tangan dan kaki anda terasa sejuk. Ini disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen yang mengalir dari jantung ke dua bahagian.

Sebilangan orang lebih cenderung merasa sejuk pada hari-hari tertentu daripada yang lain kerana penyakit ini.

Gejala dan ciri anemia mengikut jenis?

Anemia adalah penyakit darah yang mempunyai pelbagai jenis. Setiap jenis anemia dipicu oleh sebab yang berbeza.

Dipetik dari Mayo Clinic, berlainan penyebab anemia, berlainan gejala yang muncul. Sebagai tambahan kepada senarai gejala umum di atas, berikut adalah ciri lain yang unik untuk setiap jenis anemia:

1. Anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi atau kekurangan zat besi biasanya ditunjukkan oleh berbagai gejala, seperti:

 • Mudah letih
 • Kuku mudah patah atau rapuh
 • Lidah bengkak atau sakit
 • Kecederaan pada sudut bibir
 • Menginginkan sesuatu yang pelik (pica), seperti kertas dan ais batu
 • Koilonychias (kuku berbentuk sudu)

Selain itu, anemia kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan kulit gatal. Apabila anda menggaru kulit, ia juga boleh menyebabkan kemerahan dan lebam yang menyerupai ruam. Keadaan ini dipanggil ruam anemia.

2. Anemia kekurangan asid folik

Asid folik memainkan peranan penting dalam pembuatan sel darah merah yang sihat. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan anemia kekurangan asid folik, dengan gejala termasuk:

 • Mudah marah
 • Cirit-birit
 • kulit pucat
 • Permukaan lidah licin dan bintik-bintik lidah hilang
 • Rasa kebas pada bahagian badan tertentu
 • Sukar berjalan dengan betul; sering goyah, atau jatuh dengan mudah
 • Otot lengan dan kaki sering kaku atau kesemutan

3. Anemia aplastik

Anemia aplastik adalah sejenis anemia yang disebabkan oleh pemusnahan sel induk di sumsum tulang. Sebagai tambahan kepada pelbagai ciri umum yang disebutkan di atas, anemia aplastik juga dicirikan oleh gejala, seperti:

 • Mual
 • Terdapat darah di dalam air kencing
 • Perut dan kaki bengkak

 • Ruam (ruam anemia)

Ini adalah jenis anemia yang paling sering menyebabkan ruam. Ruam menyerupai tompok atau bintik merah dan paling sering terjadi pada leher, lengan, dan kaki.

Walau bagaimanapun, tompok-tompok merah ini tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal. Anda boleh mengenal pasti ruam anemia dengan menekan ruam dan tompoknya akan tetap merah.

4. Anemia Fanconi

Anemia Fanconi adalah penyakit darah keturunan yang mencegah sumsum tulang menghasilkan tiga jenis sel darah utama (sel darah putih, sel darah merah, dan platelet / trombosit). Gejala anemia Fanconi adalah:

 • Mempunyai bentuk atau ukuran jari yang tidak normal.
 • Mengalami masalah jantung, ginjal, dan tulang
 • Ukuran badan, kepala, dan mata yang lebih kecil daripada biasa.

5. Anemia hemolitik

Anemia hemolitik berlaku apabila sumsum tulang tidak dapat membuat sel darah merah baru yang cukup untuk menggantikan sel darah merah yang hancur sebelum waktunya.

Gejala khas anemia hemolitik selain yang biasa di atas adalah:

 • Menguning kulit, kuku, putih mata (penyakit kuning)
 • Ulser dengan nanah yang sukar disembuhkan, biasanya pada kaki.
 • Limpa bengkak
 • Sakit di bahagian atas perut

6. Anemia berbahaya

Anemia berbahaya adalah sejenis anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. Tubuh seseorang yang anemia tidak dapat menyerap atau mempunyai cukup vitamin B12, yang biasanya menyebabkan gejala seperti:

 • Kehadiran saraf yang rosak di dalam badan
 • Berasa keliru
 • Demensia
 • Mudah dilupakan
 • Kemurungan
 • Mual atau kadang-kadang pedih ulu hati
 • Pengurangan berat

7. Anemia sel sabit

Anemia sel sabit atau anemia sel sabit mempunyai simptom sakit yang muncul secara tiba-tiba di seluruh badan. Kerosakan limpa juga merupakan ciri khas penyakit darah ini.

Akibatnya anda akan mengalami pembengkakan tangan dan kaki sebagai gejala anemia sel sabit. Selain itu, anemia jenis ini juga boleh menyebabkan ciri-ciri lain seperti:

 • Bengkak tangan dan kaki
 • Mudah dijangkiti jangkitan.
 • Sakit perut atau sendi yang teruk.
 • Pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak sangat perlahan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda anemia?

Walaupun kadang-kadang tidak simptomatik, anda tidak boleh mengabaikan keadaan ini. Sekiranya dalam 2-3 minggu terakhir anda merasa letih dengan mudah tanpa sebab yang jelas, segera berjumpa doktor.

Mudah letih boleh menjadi gejala anda mempunyai tahap hemoglobin atau sel darah merah yang rendah. Walau bagaimanapun, gejala ini juga dapat menunjukkan kekurangan pengambilan nutrien atau vitamin tertentu.

Dengan berjumpa doktor, anda akan mengetahui dengan lebih cepat sama ada anda didiagnosis menghidap anemia dan menentukan pilihan rawatan yang paling tepat.

Apabila anda menjalani rawatan yang betul, anda dapat mencegah komplikasi yang mungkin timbul akibat anemia.

Untuk mengesahkan bahawa gejala anda positif untuk anemia, doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal asas dan mengesyorkan ujian berikut:

 • Ujian darah lengkap untuk menentukan bilangan, saiz, isipadu, dan tahap hemoglobin dalam sel darah merah.
 • Uji tahap zat besi dalam darah dan kadar feritin serum untuk melihat simpanan zat besi di dalam badan.
 • Uji tahap vitamin B12 dan folat, keduanya merupakan vitamin yang diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.
 • Ujian darah khas untuk mengesan penyebab anemia yang jarang berlaku.
 • Kiraan retikulosit, bilirubin dan ujian darah, serta ujian air kencing lain untuk mengesampingkan anemia hemolitik.

Recent Posts