Ujian IVA untuk Pengesanan Awal Kanser Serviks -

Kanser serviks adalah salah satu daripada banyak jenis barah yang sering menyerang wanita. Dengan mengesan lebih awal, kemungkinan penyembuhan barah serviks dapat meningkat. Terdapat beberapa cara untuk mengesan barah serviks, salah satunya adalah dengan melakukan IVA ujian peperiksaan aka IVA. Lihat penjelasan lengkap mengenai prosedur ujian IVA untuk barah serviks di bawah.

Apa itu IVA ujian?

Terdapat pelbagai jenis pemeriksaan untuk kanser serviks. Sebagai tambahan kepada pap smear yang paling popular untuk barah serviks, IVA ujian adalah satu cara lain yang juga boleh dilakukan untuk mengesan barah serviks.

Ujian IVA adalah kaedah pemeriksaan visual dengan asid asetik, juga dikenali sebagai pemeriksaan visual dengan asid asetik. Seperti namanya, IVA ujian adalah cara diagnosis awal kemungkinan barah serviks dengan menggunakan asid asetik.

Hasil ujian IVA yang muncul dapat melihat sama ada terdapat pertumbuhan sel-sel prakanker di serviks atau serviks atau tidak.

Bilakah ujian IVA boleh dilakukan?

Memetik dari laman web Kementerian Kesehatan Indonesia, data Globocan 2018 menunjukkan bahawa jumlah kes barah baru di Indonesia adalah sekitar 348,809.

Kedudukan tertinggi jumlah kes barah didiagnosis oleh barah payudara, dan diikuti oleh barah serviks di tempat kedua.

Kejadian barah serviks dianggarkan berjumlah 23 orang setiap 100,000 penduduk. Atas dasar ini, wanita disarankan untuk melakukan pengesanan awal.

Ujian IVA adalah salah satu pilihan untuk pengesanan awal kanser serviks. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk membuat pemeriksaan IVA?

Salah satu kelebihan ujian IVA berbanding peperiksaan lain adalah bahawa ia selamat dilakukan pada bila-bila masa. Sebelum, semasa, dan selepas haid tidak menjadi masalah.

Bolehkah ujian IVA dilakukan semasa mengandung?

Pengesanan barah serviks sebenarnya tidak diperlukan semasa kehamilan. Ini kerana hasil pengesanan barah serviks semasa kehamilan menjadi lebih sukar untuk ditentukan. Sekiranya anda mahu melakukan ini, lakukan pada minggu ke-12 selepas bersalin.

Walau bagaimanapun, jika anda sebelumnya mempunyai hasil yang buruk dalam pengesanan awal kanser serviks, ujian IVA semasa kehamilan mungkin perlu dilakukan. Pada dasarnya, ujian IVA ini tidak akan mempengaruhi kehamilan anda.

Apakah prosedur untuk melakukan IVA ujian?

Tujuan ujian IVA adalah sebagai pemeriksaan awal untuk mengesan gejala barah serviks dan mencegah komplikasi.

Pemeriksaan IVA adalah ujian yang tidak menyakitkan dan hanya memerlukan beberapa minit. Pemeriksaan yang cenderung singkat dan tanpa melalui ujian makmal yang kompleks menjadikan IVA ujian agak berpatutan berbanding kaedah pengesanan awal kanser serviks lain, seperti pap smear.

Pada pandangan pertama, proses pemeriksaan pap smear dan IVA kelihatan sama. Prosedur ujian IVA yang akan dilakukan adalah seperti berikut:

  • Sebelum memulakan ujian IVA, anda akan diminta untuk berbaring dengan kaki anda tersebar atau terbaring.
  • Doktor atau bidan memasukkan spekulum ke dalam faraj. Alat spekulum bertujuan untuk menjadikan vagina terbuka lebar, menjadikannya lebih mudah untuk memerhatikan serviks atau serviks.
  • Asid asetik atau cuka dengan kadar kira-kira 3-5% disapu pada dinding serviks.

Tidak seperti pap smear, yang harus menunggu beberapa hari untuk mendapatkan hasilnya, pemeriksaan VIA adalah ujian yang hasilnya dapat dilihat segera setelah pemeriksaan berlangsung.

Biasanya, sel dinding serviks normal tidak akan mengalami perubahan (warna) semasa asid asetik digunakan.

Sebaliknya, jika ada masalah dengan sel dinding serviks, seperti sel prakanker atau sel barah, warna serviks akan menjadi putih secara automatik.

Oleh itu, ujian IVA adalah salah satu pemeriksaan awal untuk kanser serviks yang hasilnya dapat diketahui dengan cepat.

Kelebihan pemeriksaan IVA

Seperti yang dilaporkan oleh Situasi Penyakit Kanser dari Pusat Data dan Informasi, Kementerian Kesehatan Indonesia, beberapa kelebihan ujian IVA untuk kanser serviks dibandingkan dengan kaedah lain adalah:

  • Pemeriksaan lebih mudah, cepat dan lebih mudah.
  • Tidak memerlukan ujian makmal yang rumit sehingga hasilnya dapat diketahui dengan segera.
  • Anda tidak perlu berada di hospital, tetapi anda juga boleh pergi ke pusat kesihatan dengan doktor umum atau bidan.
  • Ia dianggap lebih berkesan kerana dapat dilakukan dalam satu lawatan (satu lawatan).
  • Pengesanan awal dengan ujian IVA mempunyai liputan sekitar 80 persen dalam masa sekitar 5 tahun, dan dianggarkan dapat mengurangkan kemungkinan kanser serviks secara signifikan.
  • Ujian IVA mempunyai kepekaan sekitar 77% peratus (kisaran 56-94 persen), dan kekhususan sekitar 86 persen (julat 74-94 persen).

Cara membaca hasil IVA ujian?

Hasil ujian IVA adalah keputusan yang dapat anda ketahui dengan segera setelah pemeriksaan selesai.Ini tentu saja sedikit berbeza dengan ujian pap smear yang memerlukan beberapa saat sehingga anda mengetahui sama ada terdapat sel barah atau sel pra-barah di serviks.

Sebagai gambaran, berikut adalah penjelasan setiap hasil dari IVA ujian:

Ujian IVA negatif

Hasil ujian IVA yang menunjukkan keputusan negatif adalah berita baik. Ini bermaksud bahawa tidak ada pertumbuhan sel prakanker atau sel barah di serviks atau serviks anda. Hasil pemeriksaan ini adalah normal.

Ujian keradangan IVA

Hasil ujian IVA yang menunjukkan radang adalah tanda keradangan pada serviks atau serviks. Keradangan ini boleh merangkumi penemuan jinak, seperti kehadiran polip.

Dalam keadaan ini, biasanya anda akan diberi ubat tertentu terlebih dahulu, sehingga polip hilang dan serviks kembali normal.

Selepas itu, ujian IVA untuk kanser serviks hanya dapat diulang lagi untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Ujian VIA positif

Hasil ujian VIA positif adalah tanda kelainan pada serviks. Hasil ujian IVA boleh dikatakan positif apabila terdapat warna putih.asetat) pada pangkal rahim selepas mengoles dengan asid asetik atau cuka. Keadaan ini dapat menunjukkan pertumbuhan sel prakanker.

Ujian IVA kanser serviks

Hasil ujian IVA ini menunjukkan bahawa terdapat kelainan pada pertumbuhan sel di serviks. Hasil ujian IVA ini boleh disebabkan oleh pertumbuhan sel barah di serviks atau serviks.

Apa yang perlu dilakukan setelah melakukan ujian IVA?

Apa yang perlu anda lakukan setelah menjalani ujian IVA untuk mengesan barah serviks bergantung pada hasil yang anda perolehi dari pemeriksaan ini.

Sekiranya anda mendapat keputusan negatif pada ujian IVA, perkara yang harus anda lakukan untuk mencegah barah serviks adalah menjalani gaya hidup sihat.

Sebagai contoh, buat pemeriksaan rutin untuk kanser serviks, sekurang-kurangnya setiap dua tahun. Kemudian, elakkan pelbagai perkara yang berpotensi menyebabkan barah serviks. Bukan itu sahaja, amalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan sihat dan bersenam secara teratur.

Sementara itu, jika keputusan ujian IVA menunjukkan hasil yang positif, perkara yang harus anda lakukan adalah melakukan pemeriksaan susulan untuk kanser serviks. Sebabnya, anda juga perlu mengetahui tahap barah serviks yang dialami.

Bukan hanya itu, yang juga perlu dilakukan setelah menjalani ujian IVA adalah menjalani rawatan barah serviks yang disyorkan oleh doktor, mulai dari penggunaan ubat barah serviks, hingga radioterapi dan kemoterapi untuk barah serviks. Biasanya, jenis rawatan yang disyorkan oleh doktor ditentukan mengikut tahap barah serviks yang dialami.

Selain rawatan, anda juga perlu menerapkan gaya hidup yang lebih sihat, misalnya dengan makan makanan yang baik untuk pesakit barah serviks dan berolahraga secara teratur.

Ini akan sangat membantu dalam proses pemulihan barah serviks yang akan anda lalui setelah menjalani rawatan untuk keadaan anda. Anda juga perlu menghentikan semua tabiat buruk yang berpotensi memperburuk keadaan kesihatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found