Manfaat Galangal untuk Pencegahan dan Rawatan Penyakit

Semasa makan rendang, pernahkah anda “tertipu” oleh lengkuas yang anda anggap itu daging? Ya, banyak jenaka dan pengalaman menggigit lengkuas kerana jangkaan daging yang besar dan enak.

Selain sebagai rempah memasak, lengkuas ternyata mempunyai banyak faedah. Rempah ini mempunyai kandungan nutrien yang pelbagai dan dipercayai berkhasiat dalam merawat pelbagai penyakit. Ayuh, kupas faedah berikut!

Kandungan khasiat lengkuas

Galangal adalah akar tanaman Alpinia officinarum berasal dari Asia Selatan. Tumbuhan ini, yang berkaitan dengan halia, berfungsi sebagai perasa semula jadi dalam memasak dan menghilangkan bau ayam dan daging.

Kandungan khasiatnya tidak jauh berbeza dengan rempah halia. Lengkuas sebanyak 100 gram mengandungi tenaga dan nutrien di bawah.

 • Tenaga: 26 kcal
 • Protein: 1 gram
 • Lemak: 0.3 gram
 • Karbohidrat: 4.7 gram
 • Serat: 1.1 gram
 • Vitamin A: 5,000 mikrogram
 • Tiamin (vitamin B1): 0,08 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,06 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 0.3 miligram
 • Vitamin C: 50 miligram
 • Kalsium: 50 miligram
 • Fosforus: 50 miligram
 • Besi: 2 miligram
 • Natrium: 24 miligram
 • Kalium: 137 miligram
 • Zink: 0.3 miligram

Galangal juga merupakan sumber pelbagai antioksidan dan fitokimia yang berguna untuk tubuh. Sebilangannya adalah beta-sitosterol, galangin, emodin, quercetin, dan polifenol.

Pelbagai khasiat lengkuas untuk kesihatan

Galangal bukan sahaja menjadikan rasa enak hidangan, tetapi juga berpotensi memberi manfaat kepada tubuh anda di bawah.

1. Merawat cirit-birit

Rempah-rempah seperti halia, lengkuas, dan kunyit telah lama digunakan sebagai ubat cirit-birit semula jadi. Sebabnya, ramuan dan rempah yang anda gunakan semasa memasak biasanya mengandungi bahan-bahan tertentu yang bersifat antimikroba atau antibakteria.

Bahan antibakteria juga terdapat dalam lengkuas. Menurut kajian 2018, kepekatan ekstrak lengkuas yang tinggi dapat menghalang pertumbuhan bakteria Escherichia coli. Inilah bakteria utama yang menyebabkan cirit-birit.

2. Mencegah jangkitan

Sifat antimikroba lengkuas juga dapat menghalau bakteria lain. Beberapa kajian di makmal menyatakan bahawa tumbuhan ini mampu membunuh bakteria Salmonella typhi dan Staphylococcus aureus yang menjangkiti manusia.

Menambah rimpang untuk memasak juga dapat menurunkan risiko jangkitan bakteria dari kerang mentah. Beberapa kajian lain juga menunjukkan potensi rempah ini dalam mengusir kulat dan parasit, tetapi para pakar perlu mempelajarinya lebih lanjut.

3. Mengurangkan risiko ketumbuhan dan barah

Galangal mengandungi pelbagai antioksidan yang berpotensi untuk mengurangkan risiko tumor dan barah. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa galangin, bahan aktif dalam tumbuhan ini, dapat membunuh sel barah dan mencegahnya tumbuh.

Pakar mendapati bahawa galangin sangat berkesan dalam membunuh sel barah usus besar. Jangan berhenti di situ, kajian lain menunjukkan potensi bahan ini memerangi sel barah pada kulit, hati, saluran empedu, hingga ke payudara.

4. Melegakan keradangan dan kesakitan

Seperti kebanyakan ramuan dan rempah, lengkuas juga membantu melegakan keradangan yang disebabkan oleh penyakit di dalam badan. Sifat ini berasal dari HMP, fitokimia yang potensi anti-radang telah ditunjukkan dalam sejumlah kajian haiwan.

Selain itu, banyak tumbuhan dari keluarga rimpang juga mengandungi lengkuas. Bahan ini membantu melegakan kesakitan yang merupakan salah satu gejala keradangan, misalnya disebabkan oleh artritis. Walau bagaimanapun, keberkesanan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Melegakan simptom asma

Berkat sifat anti-radang lengkuas, para pakar mengesyaki bahawa rempah ini mungkin dapat melegakan gejala asma. Sebabnya, gejala asma muncul kerana keradangan dan pembengkakan saluran udara.

Tumbuhan ini juga mempunyai kesan antispasmodik sehingga dapat melebarkan saluran bronkus di paru-paru. Penggunaan lengkuas juga dapat mengurangkan kahak sehingga dapat melegakan pernafasan ketika asma menyerang.

6. Melegakan batuk, sakit tekak, dan serak

Orang India sering menggunakan rempah ini untuk menghilangkan sakit dada, serak, dan sakit tekak secara semula jadi. Caranya adalah dengan mencampurkan beberapa sudu kecil serbuk lengkuas dengan air panas, kemudian minum larutan tersebut secara berkala.

Akar rimpang ini mungkin dapat menghilangkan keluhan ini kerana sifatnya sebagai penghilang ekspektoran atau kahak. Sifat anti-radang juga dapat membantu melegakan gejala batuk atau sakit tekak.

7. Membantu merawat luka bakar

Bahan anti-radang dan melegakan kesakitan pada tanaman rimpang mempunyai sifat yang luas, salah satunya adalah untuk membantu merawat luka bakar kecil. Untuk menggunakan ramuan ini sebagai ubat luka bakar semula jadi dan menuai faedahnya, cuba masukan beberapa keping lengkuas dan sapukan pada kulit yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, hentikan penggunaan ramuan jika keadaan kulit anda bertambah buruk atau tanda-tanda alergi kulit muncul. Bersihkan kulit anda dengan air bersih. Selepas itu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Lengkuas adalah rempah yang cukup biasa, seperti kunyit dan halia. Bukan hanya menambah rasa, rempah ini juga kelihatan mempunyai sejumlah manfaat kesihatan.

Cara paling selamat untuk menggunakan lengkuas ialah menambahkannya ke dalam masakan. Pengambilan berlebihan boleh menjadi penyebab mual. Jadi, gunakannya seperti yang diperlukan dan jangan berlebihan sehingga anda dapat memperoleh faedah tanpa kesan sampingan.

Recent Posts