Kerap Membasuh Faraj Anda Dengan Sabun Betel Ternyata Tidak Sihat!

Sabun sirih dikatakan boleh menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan menyegarkan faraj. Tuntutan ini tentunya menggoda sehingga banyak wanita berminat untuk mencubanya. Namun, adakah benar sabun pembersih yang mengandungi sirih baik untuk vagina?

Sekilas daun sirih

Betel yang mempunyai nama lain Piper betle adalah tumbuhan hijau dengan daun yang berbentuk seperti hati. Di India, sirih telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat pelbagai penyakit.

Dilaporkan dari Kajian dan Penyelidikan Jurnal Sains Farmaseutikal Antarabangsa, Terdapat banyak faedah daun sirih termasuk:

 • Ubat untuk pencernaan
 • antijamur
 • Antibakteria
 • Cairkan lendir
 • Mengatasi bronkitis
 • Mengatasi masalah sembelit
 • Menjaga kesihatan gigi

Dengan pelbagai khasiatnya, daun sirih juga banyak diproses dalam pelbagai produk sabun feminin.

Adakah selamat membersihkan faraj dengan sabun sirih?

Terdapat banyak wanita yang merasakan bahawa membersihkan dengan sabun sirih menjadikan vagina lebih kasar dan wangi. Jadi, adakah ia selamat?

Untuk membuat sabun, daun sirih telah diproses sedemikian rupa sehingga hanya ekstrak yang diambil. Daun sirih mengandungi agen antijamur dan antibakteria yang berguna untuk mencegah jangkitan.

Namun, perlu juga diperhatikan bahawa sabun tersebut tidak hanya berisi ekstrak daun sirih. Pengilang tentunya juga menambah pelbagai bahan kimia lain semasa proses pembuatan sabun.

Tujuannya adalah untuk memanjangkan jangka hayat produk, serta mengekalkan bahan semula jadi di dalamnya agar tidak basi. Termasuk pewarna dan wangian sering ditambahkan untuk meningkatkan nilai jualan.

Bahan tambahan ini sebenarnya tidak baik untuk vagina.

Menggunakan sabun sirih terlalu kerap meningkatkan risiko jangkitan faraj

Bahan kimia ini boleh mengganggu keseimbangan bakteria baik yang hidup secara semula jadi di dalam vagina.

Apabila bakteria baik dihanyutkan dengan dibilas dengan sabun, ini membuka peluang kuman buruk membiak dengan lebih mudah. Sebabnya, vagina tidak lagi mempunyai pelindung yang kuat.

Apabila terdapat lebih banyak bakteria jahat di dalam faraj anda, anda akan lebih mudah dijangkiti. Sama ada jangkitan bakteria, kulat, atau kelamin.

Selain itu, kulit luar vagina adalah tisu yang nipis dan sensitif. Pendedahan kepada bahan kimia ini boleh merengsakan kulit vagina dan menjadikannya meradang. Terutama jika anda menggunakannya terlalu kerap.

Sebenarnya, para pakar tidak pernah mengesyorkan menggunakan sabun feminin untuk mencuci faraj. Ya. Termasuk sabun sirih. Ini kerana faraj mampu membersihkan dan melindungi dirinya sendiri.

Hasilnya terlalu kerap membersihkan vagina dengan sabun sirih

Membersihkan vagina dengan sabun sirih terlalu kerap boleh meningkatkan pelbagai risiko kesihatan seperti:

Puki kering

Penggunaan sabun sirih terlalu kerap dan banyak dapat menjadikan kawasan vagina menjadi kering. Walaupun tidak menyusahkan, kekeringan faraj boleh membuat seks menyakitkan.

Selain itu, vagina yang terlalu kering juga mudah gatal. Apabila anda terus menggaru hingga menyebabkan calar, pintu jangkitan terbuka lebar.

Mencetuskan jangkitan pada faraj

Jangkitan boleh berlaku kerana sabun yang menghilangkan koloni bakteria baik yang melindungi vagina. Sama ada kerana ramuannya terlalu keras atau terlalu kerap digunakan.

Bakteria baik sebenarnya berfungsi melindungi vagina dari jangkitan. Sekiranya koloni bakteria baik di dalam vagina hilang, keseimbangan pH vagina dapat terganggu. Ini mencetuskan jangkitan bakteria, kulat, atau bahkan kelamin.

Jangkitan boleh membuat vagina terasa gatal, mengeluarkan cairan yang tidak normal, atau menyukarkan kehamilan. Untuk mengelakkan pelbagai bahaya ini, bersihkan vagina hanya dengan cara yang betul.

Mencetuskan penyakit radang pelvis

Penyakit radang panggul adalah jangkitan yang menyerang rahim, tiub fallopio, dan ovari. Sabun wanita, termasuk sabun sirih, dapat meningkatkan risiko terkena penyakit ini.

Prinsipnya sama dengan penampilan jangkitan pada vagina. Sekiranya jangkitan tidak dirawat, bakteria dapat merebak ke organ lain yang berdekatan dengan faraj dan menyebabkan komplikasi.

Keradangan pelvis adalah penyakit yang boleh menyukarkan seseorang untuk hamil.

Apabila dijangkiti, penyakit radang panggul biasanya menyebabkan pelbagai gejala seperti:

 • Keputihan yang tidak normal
 • Sakit di bahagian bawah perut atau pelvis
 • Sakit semasa hubungan seks
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Pelepasan berdarah selepas hubungan seks atau antara kitaran haid

Meningkatkan risiko komplikasi kehamilan

Apabila anda kerap membersihkan vagina dengan sabun sirih, anda menghadapi risiko komplikasi semasa hamil.

Salah satu komplikasi yang sering dijumpai adalah kehamilan ektopik atau kehamilan dengan anggur. Kehamilan anggur adalah keadaan apabila embrio melekat di luar rahim.

Cara membersihkan faraj dengan selamat

Apabila anda ingin membersihkan vagina, gunakan air mengalir. Akan lebih baik jika anda membersihkannya dengan air suam. Kemudian, lap faraj dari depan ke belakang. Jangan sebaliknya kerana ia akan menjadikan kuman dari dubur ke dalam faraj.

Anda boleh membersihkan bahagian luar faraj dengan sabun. Gunakan sabun yang terbuat dari ringan (tidak berbau dan berwarna) dan selamat, anda juga perlu melihat keadaan kulit di luar faraj. Pastikan tidak ada luka, air mata, atau kerengsaan di sekitar faraj.

Ingat, jangan sekali-kali menggunakan sabun untuk membersihkan bahagian dalam faraj. Membersihkan bahagian dalam faraj sebenarnya membunuh bakteria baik dan boleh menyebabkan jangkitan.

Gunakan sabun hanya untuk membersihkan kawasan kulit luar dan sekitar faraj dan punggung.

Setelah memastikan bersih, keringkan faraj dengan menepuk lembut. Jangan gosok. Pastikan ia benar-benar kering dan jangan biarkan vagina terus terasa lembap.

Pakai seluar dalam kapas untuk menyerap peluh dengan baik.

Bagaimana semasa haid? Kaedahnya sebenarnya sama seperti di atas. Semasa haid, anda kadang-kadang boleh mencuci kawasan kulit luar faraj dengan sabun sirih.

Selepas itu keringkan dengan baik. Jangan lupa menukar pad anda secara berkala sekurang-kurangnya setiap 4 jam, atau menukarnya setiap kali anda merasakan pad anda penuh.

Anda sebenarnya tidak perlu membersihkan vagina anda "terlalu bersih dan kasar" semasa haid anda. Jangan lakukannya kerana semasa haid, vagina anda berbau tengik, anda segera mencucinya dengan sabun sirih setiap kali menukar alas.

Darah akan terus mengalir dan biasanya akan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Selagi baunya masih dalam batas normal, anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, jika selepas haid masih ada bau yang tidak menyenangkan dan disertai dengan keputihan, anda harus berjumpa doktor.

Recent Posts