Kulit Gatal Yang Perlu Anda Ketahui •

Gatal pada kulit adalah masalah yang agak biasa. Kadang-kadang gatal boleh berlaku sebagai gejala masalah kesihatan lain, alergi, gigitan serangga, atau kulit kering. Namun, keadaan ini juga dapat dirasakan secara tiba-tiba tanpa alasan yang jelas.

Gambaran keseluruhan kegatalan pada kulit

Gatal pada kulit adalah salah satu penyakit kulit yang terjadi apabila anda merasakan sensasi yang tidak selesa seperti kesemutan dan kerengsaan dan membuat anda ingin menggaru kawasan tersebut. Dalam dunia perubatan, keadaan ini juga dikenali sebagai pruritus.

Pruritus boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi pruritus kronik lebih kerap terjadi pada orang tua. Sebabnya, mereka cenderung mempunyai kulit kering. Seperti yang telah disebutkan, kulit kering boleh mencetuskan pruritus.

Selalunya, kulit gatal hanya dirasakan di kawasan kecil tertentu, tetapi juga dapat dirasakan di seluruh badan anda. Dalam kes yang dialami oleh orang biasa, gatal tidak menyebabkan perubahan pada kulit.

Namun, bergantung kepada penyebabnya, gatal juga boleh disertai dengan:

 • warna kemerahan,
 • lebam, bintik, atau lepuh,
 • mata air berair,
 • kulit kering yang kelihatan retak, dan
 • kulit bersisik.

Apakah penyebab kulit gatal?

Selain dicetuskan oleh kulit kering, terdapat pelbagai perkara yang dapat membuat kulit terasa gatal. Berikut adalah pelbagai penyebabnya.

1. Menghidap penyakit kulit

Pruritus selalunya merupakan tanda penyakit kulit lain yang anda alami. Penyakit kulit ini boleh disebabkan oleh keadaan kekebalan tubuh atau disebabkan oleh jangkitan kulat, virus, dan bakteria. Beberapa jenis penyakit kulit adalah:

 • dermatitis atopik (eksim),
 • kurap,
 • psoriasis,
 • dorongan,
 • panas berduri,
 • herpes,
 • kudis,
 • cacar air, dan
 • gatal-gatal.

2. Tindak balas alahan

Pruritus juga boleh berlaku jika kulit anda sensitif atau mempunyai reaksi alergi terhadap bahan pakaian, bahan, atau tumbuhan tertentu seperti bulu, bahan kimia yang terdapat dalam sabun, dan kosmetik.

Ini juga sering disebut dermatitis kontak, di mana kulit akan menyebabkan reaksi alergi seperti gatal ketika terkena alergen.

3. Mempunyai penyakit saraf

Penyakit yang mempengaruhi sistem saraf, seperti: sklerosis berbilang, diabetes, atau saraf yang mencubit boleh menyebabkan gatal.

4. Menghidap penyakit dalaman

Beberapa penyakit dalaman yang boleh menyebabkan pruritis adalah penyakit hati, kegagalan buah pinggang, anemia kekurangan zat besi, masalah tiroid dan barah tertentu, termasuk: pelbagai myeloma dan limfoma.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/health-tips/body-itch-at-night/

5. Tekanan

Sekiranya anda tidak mempunyai penyakit yang disebutkan di atas, tekanan boleh menjadi pencetus. Tekanan akan merangsang reaksi kimia dalam badan yang menjadikan kulit lebih sensitif.

Di samping itu, terdapat banyak ujung saraf yang bersambung dengan kulit. Jadi, jika sistem saraf pusat anda membaca gangguan akibat tekanan, kulit anda juga akan bertindak balas.

Masalahnya ialah, kadangkala anda tidak menyedari bahawa anda berada dalam tekanan atau fikiran anda. Oleh itu, apabila anda mengalami gatal yang muncul secara tiba-tiba, anda merasakan bahawa penyebabnya tidak jelas.

6. Faktor psikogenik

Gatal boleh dicetuskan oleh cadangan dari fikiran anda sendiri.

Keadaan ini sebenarnya jarang berlaku, tetapi jika anda mempunyai keadaan psikiatri tertentu seperti kemurungan, gangguan kegelisahan, atau gangguan obsesif kompulsif (OCD), walaupun sedikit tekanan dapat memicu keinginan untuk menggaru kulit gatal anda.

Biasanya gatal hanya akan terasa pada bahagian badan yang mudah dijangkau seperti lengan, muka, bahu, perut, atau belakang paha.

7. Tidak menjaga kebersihan diri

Contohnya, jika anda sering tidak mandi atau malas menukar pakaian ketika berpeluh. Tabiat ini akan menjadikan kulit menjadi lembap dan mudah terkena kulat.

Apatah lagi sel kulit mati yang tersisa akan terkumpul semakin banyak. Ia boleh menjadi makanan kegemaran bakteria dan kulat. Apabila dijangkiti, kulit akan terasa gatal, jengkel, dan meradang.

Bagaimana melegakan gatal pada kulit?

Gatal adalah perkara biasa bagi semua orang. Sekiranya itu mengganggu anda, anda dapat mengambil beberapa langkah untuk mengurangkan intensitasnya, seperti menepuk lembut kawasan yang terkena, memberi kompres sejuk dengan ketulan ais yang ditutup dengan kain, atau menggunakan pelembap yang tidak mengandungi wangian.

Walau bagaimanapun, gatal-gatal pada kulit yang luar biasa mungkin memerlukan ubat. Terutama apabila anda mula merasakan gejala berikut.

 • Gatal yang berlangsung lebih dari dua minggu dan tidak membaik walaupun menjalani rawatan di rumah.
 • Mengganggu rutin atau waktu tidur anda.
 • Selalunya timbul secara tiba-tiba dan mempengaruhi seluruh bahagian badan.
 • Diiringi oleh gejala lain seperti keletihan yang teruk, penurunan berat badan, demam, kemerahan, atau mempengaruhi tabiat usus.

Sekiranya demikian, biasanya pruritus yang anda alami adalah gejala penyakit tertentu. Anda harus segera melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan penyakit dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Terlepas dari penyakit yang mendasari gejala ini, ada beberapa ubat gatal yang sering disarankan oleh doktor untuk menghilangkan intensitasnya. Pilihan termasuk yang berikut.

 • Krim dan salap kortikosteroid, sebelum menggunakan pastikan kulit lembap atau sedikit basah untuk penyerapan ubat yang lebih baik.
 • Ubat topikal lain seperti perencat calcineurin atau anestetik topikal seperti capsaicin dan doxepin.
 • Ubat yang diminum seperti fluoxetine dan sertraline yang akan membantu melegakan beberapa jenis pruritus kronik.
 • Terapi cahaya atau fototerapi, prosedur ini harus dilakukan beberapa kali sehingga pruritus terkawal.

Sekiranya ternyata gatal disebabkan oleh tekanan, sudah tentu perkara yang harus anda lakukan adalah mencari dan menangani punca tekanan tersebut. Apabila tekanan dikurangkan, rasa gatal yang anda rasakan akan hilang secara beransur-ansur.

Penting untuk anda meluangkan masa untuk menghilangkan tekanan. Anda boleh berehat dengan minyak pati, bersenam, bercuti, atau terus ke sumber masalah yang menyebabkan tekanan.

Perkara yang harus dielakkan ketika mengalami gatal pada kulit

Semasa rawatan, elakkan mandi dengan air panas kerana boleh menjadikan kulit lebih kering dan gatal.

Jangan juga menggaru kawasan yang gatal, kerana kebiasaan ini sebenarnya akan merengsakan kulit dan menyebabkan calar baru, jadi penyembuhan akan lebih sukar dilakukan.

Sekiranya anda masih mempunyai beberapa pertanyaan atau kebimbangan mengenai gatal-gatal pada kulit, sila berbincang dengan doktor anda untuk mencari penyelesaian terbaik.

Recent Posts