Menstruasi Saya Tidak Teratur, Masih Bolehkah Saya Mengandung?

Semasa merancang kehamilan dengan kitaran haid yang tidak teratur, anda akan menghadapi ketidakpastian. Lebih-lebih lagi, kebanyakan wanita juga boleh mempersoalkan sama ada keadaan haid yang tidak teratur masih boleh mengandung atau tidak. Walaupun anda mengalami kesulitan, itu tidak bermakna anda tidak boleh hamil sama sekali. Lihat penjelasan di bawah.

Bolehkah tempoh tidak teratur hamil?

Haid tidak teratur adalah keadaan apabila anda mengalami kitaran haid yang berbeza daripada biasa. Jadi, jarak antara kitaran haid atau haid sentiasa berubah.

Wanita dengan kitaran haid normal atau biasa, mempunyai rentang antara 21-35 hari dan akan mengalami antara 11-13 tempoh haid dalam satu tahun kalendar.

Ini bermaksud bahawa anda berkemungkinan mempunyai sekitar 13 peluang hamil setiap tahun.

Sebaliknya, wanita yang mempunyai masa yang tidak teratur mungkin mempunyai peluang untuk hamil lebih rendah kerana tempoh suburnya tidak menentu.

Memetik dari Kesihatan Kanak-kanakWanita yang mengalami haid walaupun tidak teratur masih boleh hamil. Namun, ia menjadi lebih sukar kerana bergantung kepada penyebabnya.

Selain itu, anda juga tidak dapat mengetahui kapan tempoh dan ovulasi anda akan tiba. Jadi, semakin jarang anda berovulasi, semakin kecil kemungkinan anda hamil dengan cepat.

Cara merancang kehamilan untuk tempoh yang tidak teratur

Secara amnya, penyebab utama haid tidak teratur adalah ketidakseimbangan dalam pengeluaran hormon estrogen dan progesteron.

Namun, jika ia berlaku dalam jangka waktu yang lama, kemungkinan penyebabnya adalah masalah kesihatan seperti PCOS, endometriosis, fibroid, tekanan, dan gangguan makan.

Oleh itu, anda perlu membuat pemeriksaan terlebih dahulu untuk mengetahui program atau kaedah perancangan kehamilan yang tepat untuk keadaan haid yang tidak teratur agar anda dapat hamil dengan cepat.

Inilah cara merancang kehamilan untuk mengatasi tempoh yang tidak teratur sehingga anda dapat hamil dengan cepat yang boleh anda lakukan, seperti:

1. Perhatikan kitaran haid

Walaupun anda tidak mempunyai kitaran haid secara teratur, tidak ada salahnya melacak haid anda untuk meningkatkan peluang anda hamil.

Mungkin, anda dapat mengira kapan tempoh subur dan ovulasi anda serta catatan tambahan untuk doktor.

2. Menggunakan kit ujian tempoh subur

Bukan hanya alat ujian kehamilan, anda juga boleh menggunakan alat ujian kesuburan ketika menjalankan program kehamilan untuk keadaan haid yang tidak teratur untuk hamil.

Alat ini digunakan untuk mengesan hormon luteinizing (LH), yang merupakan hormon pembiakan yang memicu wanita untuk ovulasi dan melepaskan telur.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba kalkulator tempoh subur untuk membantu menentukan kapan waktu paling mungkin untuk hamil walaupun kitaran haid anda tidak teratur.

3. Hubungan seksual yang kerap

Dalam keadaan kitaran haid biasa, doktor anda mungkin menasihati anda untuk melakukan hubungan seks semasa tempoh subur anda atau menjelang waktu ovulasi.

Namun, salah satu cara untuk mengatasi haid yang tidak teratur untuk hamil dengan cepat adalah melakukan hubungan seks secara berkala tanpa peralatan keselamatan.

Untuk menentukan waktunya, anda boleh menganggarkan bila kira-kira kitaran haid akan tiba. Di samping itu, anda juga boleh menjadualkan hubungan seksual 2 hari sekali atau 2-3 kali seminggu.

4. Mengambil ubat

Period tidak teratur boleh berlaku kerana anda mempunyai masalah kesuburan yang mempengaruhi sama ada anda boleh hamil atau tidak.

Sekiranya ada kaitan dengan kesuburan, mungkin doktor akan memberikan ubat kesuburan mengikut penyebab haid tidak teratur.

Contohnya, jika penyebabnya adalah ketidakseimbangan hormon tiroid, doktor anda mungkin menetapkan rawatan yang sesuai.

Ini dilakukan untuk mengembalikan kesuburan dan kitaran haid yang sebelumnya tidak teratur sehingga anda dapat merancang program kehamilan.

5. Mengubah gaya hidup

Ada kemungkinan penyebab kitaran haid yang tidak teratur adalah disebabkan oleh kegemukan atau kekurangan berat badan (kurang berat badan).

Keadaan ini juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon sehingga kitaran haid menjadi tidak normal.

Oleh itu, cara mengatasi haid yang tidak teratur yang harus anda lakukan adalah dengan mengubah gaya hidup anda agar anda dapat hamil dengan cepat.

Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui diet seimbang yang betul mengikut keadaan badan anda.

Anda perlu memeriksa tempoh yang tidak teratur sama ada anda merancang untuk hamil atau tidak.

Contohnya, anda tidak mempunyai tempoh lebih dari 90 hari dan tidak hamil. Begitu juga ketika tempoh haid kurang dari 21 hari atau 35 hari.

Pada hakikatnya, wanita mempunyai keadaan badan yang berbeza. Inilah sebabnya mengapa anda harus berjumpa doktor apabila anda mengalami tempoh yang tidak teratur dan cuba hamil.

Recent Posts