Makan Ayam Setiap Hari Sebenarnya Sihat atau Tidak?

Ayam adalah jenis lauk yang paling banyak diminum. Dalam setiap acara, ayam selalu dimasukkan ke dalam menu katering yang disediakan. Selain lebih murah daripada jenis daging lain, ayam juga cukup besar untuk dimakan dalam satu hidangan. Itulah sebabnya mengapa banyak orang memilih daging ayam sebagai menu harian mereka, walaupun kaedah memprosesnya berbeza setiap hari. Namun, adakah sihat makan ayam setiap hari?

Kebaikan makan ayam

Ayam adalah sumber lemak yang baik untuk tubuh. Walaupun mengandungi lemak tepu, jumlahnya lebih sedikit daripada daging merah seperti daging lembu atau daging kambing. Dengan memakan ayam dan bukannya daging lain, anda mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan tahap kolesterol jahat.

Di samping itu, ayam adalah sumber asid amino yang kaya. Asid amino atau protein adalah penyusun badan untuk membina otot. Protein dalam ayam juga berfungsi untuk pelbagai proses kimia lain seperti memecah toksin.

Makan ayam juga dapat mengurangkan risiko anda terkena barah. Sebabnya, ayam adalah sumber selenium yang baik. Selenium adalah antioksidan yang juga mempengaruhi prestasi vitamin C dan E dalam memerangi radikal bebas yang merupakan salah satu penyebab barah.

Bukan hanya itu, ayam juga mengandungi B6 yang membantu proses metabolisme protein dan karbohidrat. Tanpa vitamin B6, sistem imun, metabolisme, dan sistem saraf pusat tidak akan berfungsi dengan baik. Malah, makan ayam juga membantu menjaga kesihatan sel-sel badan dan menurunkan kolesterol. Ini kerana ayam mengandungi vitamin B3 atau niasin yang tinggi.

Adakah sihat untuk makan ayam setiap hari?

Memandangkan makan ayam sahaja menawarkan pelbagai faedah kesihatan, adakah sihat memakan ayam setiap hari? Jawapannya bergantung. Ia bergantung pada jenis ayam, bagaimana ia dimasak, dan bahagian mana yang anda makan.

Ayam akan menjadi sumber pemakanan yang baik selagi anda memperhatikan ketiga-tiga faktor ini. Perkara pertama yang perlu anda perhatikan adalah jenis ayam. Ayam domestik cenderung menjalani proses menyuntik hormon dan antibiotik untuk memastikan mereka sihat dan tumbuh secara buatan. Malangnya, jika anda makan terlalu banyak ayam yang disuntik dengan hormon, ini boleh mengganggu kesihatan sistem pembiakan. Sebabnya, hormon yang disuntik dalam bentuk steroid, estrogen, progesteron, dan testosteron sering tidak sesuai dengan peraturan. Mengonsumsi terlalu banyak boleh mengganggu hormon semula jadi tubuh dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit.

Sementara itu, ayam asli cenderung dilepaskan secara bebas tanpa disuntik. Namun, tidak seperti ayam domestik yang diberi makan dengan jelas, ayam bebas boleh memakan apa sahaja yang dijumpainya di jalanan. Jadi ini boleh mengancam kesihatan anda. Sebaiknya makan ayam organik dan ayam probiotik kerana jenis makanan dan tempat tinggalnya dijaga dengan baik sehingga kedua ayam ini lebih sihat.

Selain jenis ayam, perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah cara memasaknya. Ayam yang dimasak dengan menggoreng dan dimakan setiap hari pastinya tidak baik untuk tubuh. Ini meningkatkan tahap lemak dan kolesterol jahat dalam badan yang meningkatkan risiko penyakit jantung. Lebih selamat jika anda memakannya dengan mengukus, mendidih, atau memanggang.

Akhirnya, bahagian ayam yang dimakan juga menentukan adakah sihat memakan ayam setiap hari atau tidak. Dada ayam adalah bahagian yang sihat selagi anda tidak memakan bahagian kulit dan lemak. Ketepikan kulit jika ayam adalah menu wajib harian anda kerana bahagian ini mengandungi lemak yang sangat tinggi.

Namun, lebih baik mengubah lauk dengan jenis makanan lain. Jangan makan perkara yang sama setiap hari. Sebabnya, dengan memakan makanan yang sama setiap hari tubuh akan mendapat nutrien yang sama. Walaupun tubuh memerlukan nutrien lain selain yang terdapat dalam ayam untuk dapat menjalankan fungsi tubuh dengan baik, misalnya dari ikan yang tinggi omega-3 dan vitamin B12.

Ingat bahawa apa-apa yang berlebihan, semasa sihat, tidak baik. Oleh itu, makan ayam secara sederhana, tidak setiap hari.

Recent Posts