Bagaimana Ujian DNA Berfungsi untuk Memeriksa Keturunan •

Ujian DNA adalah prosedur yang digunakan untuk mengetahui maklumat genetik seseorang. Dengan ujian DNA, seseorang dapat mengetahui keturunan dan juga risiko penyakit tertentu. DNA adalah asid deoksiribonukleik atau asid deoksiribonukleik. DNA akan membentuk bahan genetik yang terdapat di dalam tubuh setiap orang yang diwarisi dari kedua ibu bapa.

Bagaimana ujian DNA berfungsi untuk menyatakan asal usul keturunan?

DNA adalah asid nukleik yang menyimpan semua maklumat mengenai genetik. DNA adalah yang menentukan jenis rambut, warna kulit, dan ciri khas manusia. Kaedah yang digunakan dalam ujian DNA adalah untuk mengenal pasti serpihan DNA itu sendiri. Secara sederhana ujian ini adalah kaedah untuk mengenal pasti, menyusun, dan membuat inventori fail khas watak badan.

Di dalam nukleus sel, DNA membentuk helai tunggal yang disebut kromosom. Setiap sel manusia normal mempunyai 46 kromosom yang terdiri daripada 22 pasang kromosom somatik dan 1 pasang kromosom seks (XX atau XY).

Setiap anak akan menerima setengah pasang kromosom dari bapa dan separuh lagi dari ibu, sehingga setiap individu membawa sifat yang diwarisi dari ibu dan ayah.

Setiap orang mempunyai DNA dalam bentuk heliks ganda dua atau rantai dua, satu rantai dari ibu dan yang lain dari bapa. Ini dapat mendedahkan asal usul keturunan. Ini dapat dilihat dari komposisi DNA anak, kemudian dibandingkan dengan ibu bapanya. Sekiranya komposisi DNA ibu dan ayah ada pada anak, itu bermaksud bahawa anak itu adalah anak kandung.

Bahagian badan apa yang boleh digunakan untuk ujian DNA?

Hampir mana-mana bahagian badan boleh digunakan untuk sampel ujian DNA, tetapi yang paling sering digunakan adalah darah, rambut, air liur dan kuku. Sampel DNA yang digunakan boleh berasal dari nukleus sel atau mitokondria. Tetapi yang paling tepat adalah inti sel kerana inti sel tidak dapat berubah. Sampel darah adalah sampel yang paling kerap digunakan. Tetapi yang diambil bukan sel darah merah tetapi sel darah putih, kerana sel darah merah tidak memiliki inti sel.

Bolehkah janin di dalam rahim diuji untuk ujian DNA?

Jawapannya adalah ya, tetapi penuh dengan risiko. Untuk janin di rahim, ujian DNA dilakukan dengan mengambil cairan ketuban atau cairan amniotik melalui prosedur amniosentesis atau dengan mengambil cairan ketuban. persampelan villus korionik mengambil sampel tisu plasenta. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis ujian pada janin mempunyai risiko membuat ibu mengalami keguguran. Bincangkan dengan doktor anda mengenai risiko ini lebih lanjut sekiranya anda diminta untuk menjalani ujian.

Setelah memperoleh sampel yang diperlukan, ia kemudian dihantar ke makmal untuk ujian susulan. Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk mendapatkan hasil dari ujian DNA. Sekiranya anda dinasihatkan atau berhasrat untuk melakukan ujian ini, berjumpa dengan doktor atau pakar genetik anda terlebih dahulu. Bercakap tentang faedah, risiko, dan apa makna ujian bagi anda dan keluarga.

Recent Posts