Adakah Sos Limau dan Kacang soya Sangat Berkesan untuk Perubatan Batuk?

Penyelesaian air yang dicampurkan dengan jus kapur dan kicap manis telah menjadi resipi untuk menyembuhkan batuk. Namun, apa sebenarnya yang terkandung dalam kapur dan kicap yang dipercayai ubat semula jadi yang kuat untuk menyembuhkan batuk dan gejala lain seperti tekak gatal? Lihat penjelasan dan cara membuat ubat batuk dari limau di bawah!

Adakah benar kapur dan kicap boleh digunakan untuk ubat batuk?

Biasanya, batuk adalah refleks semula jadi yang bertujuan melindungi saluran pernafasan daripada perengsa dan zarah kotor yang boleh merengsakan tekak. Selain itu, batuk juga membantu membersihkan paru-paru dan saluran pernafasan daripada bahan asing dan lendir berlebihan.

Walau bagaimanapun, batuk, yang biasanya merupakan gejala jangkitan virus dan bakteria, serta reaksi alergi dan asma, boleh membuat anda tidak selesa. Tidak jarang, batuk yang berpanjangan boleh mengganggu dan mengurangkan kualiti hidup anda.

Nasib baik, ada pelbagai perkara yang dapat dilakukan sebagai cara untuk merawat batuk, baik melalui penekan batuk yang biasanya tersedia dalam bentuk sirap atau ubat batuk semula jadi. Rawatan batuk dengan ramuan tradisional lebih popular kerana lebih selamat, lebih murah, dan dapat mengelakkan kesan sampingan ubat batuk tanpa resep.

Khasiat limau sebagai ubat semula jadi

Salah satu bahan semula jadi yang biasa diandalkan sebagai ubat semula jadi untuk batuk adalah kapur. Buah yang mempunyai nama Latin Citrus aurantifolia Ia mengandungi minyak pati dan bahan lain yang dapat merehatkan otot saluran pernafasan.

Limau juga dipercayai berkhasiat untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan lain yang mungkin muncul bersamaan dengan batuk.

Dalam kajian di Jurnal Tradisional Afrika Telah diketahui bahawa limau mengandungi pelbagai zat antimikroba yang dapat membantu proses pemulihan tubuh dari jangkitan kuman. Oleh itu, limau bukan sahaja dapat melegakan batuk. Gejala lain yang menyertai batuk seperti demam, sakit dan gatal di tekak juga dapat dihilangkan dengan kapur.

Kandungan antimikroba kapur juga tetap berkesan walaupun larut dalam air. Manfaat kesihatan limau juga diketahui berfungsi lebih baik apabila digunakan bersama dengan ubat-ubatan herba lain, iaitu bahan semula jadi yang telah lama digunakan sebagai ubat.

Cara membuat ubat batuk dari kapur

Sejauh ini, ramuan ubat batuk semula jadi yang popular adalah mencampurkan kapur dengan kicap manis. Sebenarnya tidak ada faedah istimewa kicap untuk merawat gangguan pernafasan. Penggunaan kicap hanya bertujuan untuk mengurangkan rasa limau masam.

Selain kicap, James Steckelberg M.D, seorang doktor dari Mayo Medical School mengesyorkan menggunakan limau sebagai ubat batuk untuk dicampurkan dengan madu untuk melegakan batuk dengan lebih berkesan.

Beberapa kajian, salah satunya adalah dari Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine menyebutkan bahawa madu juga mempunyai sifat antibakteria yang dapat mempercepat penyembuhan luka akibat keradangan di dalam badan.

Untuk membuat ubat batuk herba dari limau, selain kicap, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Perah sebilangan limau nipis atau besar, ia boleh disesuaikan dengan rasa
  2. Campurkan jus limau nipis ke dalam teh atau air suam sebanyak 100 ml.
  3. Setelah sebati, tuangkan 2 sudu madu ke dalamnya, kemudian kacau hingga larut.
  4. Minum sambil suam untuk merasakan faedah di tekak anda. Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda harus meminumnya secara rutin 1-2 kali sehari selama simptom batuk berterusan.

Anda memerlukan ubat untuk menyembuhkan batuk dan gejala lain. Ubat semula jadi dengan kapur dapat diandalkan untuk mengatasinya. Di samping itu, anda juga harus berhati-hati sekiranya berlebihan.

Walaupun menyegarkan, ternyata terlalu kerap meminum jus oren!

Penting untuk diketahui bahawa setakat ini ubat-ubatan semula jadi yang digunakan untuk merawat batuk hanya bertujuan untuk menyembuhkan gejala. Ubat semula jadi tidak secara langsung menyembuhkan penyebab batuk, misalnya, membasmi jangkitan virus pada saluran pernafasan.

Oleh itu, jika batuk anda tidak bertambah baik setelah mengambil ubat batuk dari kapur dan madu, atau kicap secara berkala, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih berkesan.

Recent Posts