9 Pantang Asid Perut yang Perlu Dipatuhi |

Untuk mengelakkan kambuh, orang yang menderita bisul diminta untuk tidak memilih makanan dan minuman secara sembarangan. Di samping itu, terdapat beberapa pantang larang yang juga perlu dielakkan untuk mengelakkan asid perut menjadi lebih teruk. Baca lebih lanjut di bawah.

Larangan bagi orang yang mempunyai asid perut

Pedih ulu hati sering dialami oleh orang yang suka menangguhkan makan. Kesannya, perut biasanya akan terasa sakit kerana naiknya asid perut. Ulser bukan penyakit tertentu, tetapi kumpulan gejala yang menandakan penyakit.

Salah satu pencetus peningkatan asid perut adalah dari pengambilan makanan dan minuman setiap hari. Sekiranya anda mempunyai masalah ulser dan penyakit asid perut, anda harus mengelakkan pelbagai pantang larang untuk mengelakkan gejala berulang.

Berikut adalah senarai pantang larang makanan dan minuman yang mencetuskan asid perut bagi anda yang menghidap ulser.

1. Makanan tinggi lemak

Salah satu jenis makanan yang memicu kenaikan asid perut adalah makanan yang mengandungi banyak lemak. Lemak diperlukan oleh badan, tetapi dalam jumlah yang berpatutan.

Sementara itu, pengambilan makanan berlemak terlalu banyak boleh mencetuskan gejala ulser. Ini boleh berlaku kerana lemak melemahkan otot di injap esofagus bawah (esofagus).

Keadaan ini tentunya menyebabkan esofagus terbuka dengan mudah, sehingga memicu asid perut naik ke kerongkongan. Akibatnya, gejala termasuk rasa sakit dan sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati) dirasakan.

Lemak sukar dicerna dan merangsang hormon kolesistokinin

Makanan berlemak tinggi adalah pantang larang bagi penghidap penyakit asid perut kerana ia dapat merangsang pembebasan kolesistokinin. Cholecystokinin adalah hormon yang mencetuskan kelonggaran injap esofagus, sehingga asid perut dapat naik.

Sebaliknya, makanan yang mengandungi banyak lemak juga memakan masa lebih lama untuk dicerna. Akibatnya, pengosongan organ gastrik berjalan lebih perlahan, memicu pengeluaran asid perut yang berlebihan.

Itulah sebabnya, orang yang ingin mengawal kenaikan asid perut perlu menghadkan makanan tinggi lemak, seperti:

  • susu tinggi lemak dan produknya yang diproses,
  • daging merah, seperti daging lembu, kambing, dan domba,
  • makanan goreng dan goreng lain,
  • makanan manis, seperti kek, ais krim, dan lain-lain.

2. Kafein

Mungkin anda pernah mendengar atau sering mendengar bahawa orang yang mengalami bisul tidak digalakkan meminum minuman berkafein, seperti kopi, dalam kuantiti yang banyak.

Sebenarnya, seboleh mungkin anda harus mengelakkan kafein atau hadkan pengambilannya untuk mengelakkan gejala ulser menjadi semakin teruk. Sebabnya, kafein dilaporkan melemahkan otot di injap esofagus bawah.

Akibatnya, asid perut dapat kembali ke kerongkongan dan mencetuskan gejala yang mengganggu.

Kafein meningkatkan hormon gastrin

Selain melemahkan otot esofagus, kafein juga dikatakan dapat merangsang lebih banyak rembesan asid. Akibatnya, ini boleh menyebabkan peningkatan hormon gastrin, iaitu hormon yang merangsang perut untuk menghasilkan asid perut.

Oleh itu, kafein termasuk dalam senarai pantang larang makanan dan minuman untuk orang yang mempunyai penyakit asid perut. Terdapat beberapa makanan dan minuman berkafein yang mungkin perlu anda hindari atau kurangkan, termasuk:

  • coklat,
  • teh,
  • kopi tanpa kafein,
  • kopi,
  • minuman tenaga, dan
  • minuman ringan.

7 Hormon Yang Mempengaruhi Sistem Pencernaan Anda

3. Minuman berkarbonat

Soda dan minuman berkarbonat lain memang boleh membuat perut anda kembung. Selain itu, minuman jenis ini boleh mencetuskan asid perut.

Sebabnya hampir sama dengan jenis makanan lain yang mencetuskan asid perut, yang dapat melemahkan otot di esofagus bawah. Malah, kebanyakan minuman berkarbonat juga mengandungi kafein yang meningkatkan risiko refluks asid.

Itulah sebabnya minuman ini adalah salah satu pantang larang bagi orang yang mengalami bisul, terutama bagi mereka yang tidak mahu gejala mereka berulang.

4. Makanan pedas

Bukan rahsia lagi bahawa makan makanan pedas boleh menyebabkan sakit perut, pedih ulu hati, dan cirit-birit. Sebenarnya, pengambilan makanan pedas juga boleh dimasukkan dalam senarai pantang larang bagi orang yang mengalami asam lambung. Bagaimana ia boleh berlaku?

Umumnya, rasa pedas makanan berasal dari cili. Cili mengandungi zat yang disebut capsaicin di dalamnya, yang merupakan ekstrak alkaloid yang memberikan rasa pedas lada cili.

Selain memberikan rasa pedas, capsaicin juga dapat melambatkan kerja sistem pencernaan. Sekiranya ini berlaku pada orang yang mengalami ulser perut, tentu gejalanya akan menjadi lebih teruk memandangkan proses pencernaan memerlukan masa lebih lama.

Sementara itu, ketika gejala ulser dirasakan, makanan yang telah dimakan tidak boleh berada dalam sistem pencernaan terlalu lama. Sebabnya, semakin lama makanan kekal di dalam perut, semakin tinggi risiko asid perut meningkat.

Akibatnya, diperlukan lebih lama untuk pulih dari gejala ulser, seperti pedih ulu hati, sakit perut, hingga sensasi terbakar akibat asid perut.

5. Makanan masin

Tidak jauh berbeza dengan makanan pedas, makan terlalu banyak makanan masin juga boleh mencetuskan gejala ulser kerana peningkatan asid perut. Namun, setakat ini, para pakar tidak mengetahui apa sebenarnya penyebabnya.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa makanan yang tinggi natrium (garam) dapat memicu refluks asid.

Ini mungkin disebabkan oleh gabungan makanan masin yang dimakan bersama dengan makanan goreng dan berlemak. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak banyak memberi kesan kepada orang yang sihat dengan diet yang baik.

Penyelidikan lebih lanjut diperlukan, tetapi sekurang-kurangnya pengambilan makanan masin dalam had yang munasabah agar tidak menyebabkan asid perut meningkat.

6. Buah sitrus sebagai pantang larut asam lambung

Buah sitrus, seperti jeruk, lemon, dan limau gedang memang mengandungi vitamin C yang tinggi dan baik untuk kesihatan. Sebaliknya, pengambilan buah sitrus dikatakan dapat mencetuskan peningkatan asid perut.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Gastroenterologi Korea , sekatan makanan untuk penyakit asid perut boleh mencetuskan sensasi terbakar.

Daripada kira-kira 382 peserta yang mengadu terbakar di dada sebagai gejala ulser, sebanyak 67% peserta mengalami gejala yang teruk setelah memakan jeruk.

Punca sebenarnya tidak diketahui. Namun, ada kemungkinan bahawa jumlah asid yang terkandung dalam buah sitrus dapat melemahkan otot esofagus, sehingga lebih mudah bagi asid perut untuk naik.

Apakah Keadaan Berbahaya Kerana Asid Perut Meningkat?

7. Tomato

Selain buah sitrus, tomato juga termasuk dalam senarai pantang larang untuk mengelakkan asid perut naik. Kerana kandungan asid sitrik dan asid malik dalam tomato dapat mencetuskan peningkatan asid perut yang menyebabkan bisul.

Pengambilan tomato dalam jumlah berlebihan boleh mempengaruhi sistem pencernaan. Akibatnya, asid perut akan naik ke kerongkongan yang boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan.

8. Bawang

Sama ada bawang, bawang putih, atau bawang, ia dapat melemahkan otot-otot di bahagian bawah esofagus yang melemah. Akibatnya, asid perut dengan mudah naik kembali ke kerongkongan untuk mencetuskan gejala ulser.

Makanan ini yang mencetuskan asid perut ternyata mengandungi zat yang boleh menyebabkan pelbagai masalah pencernaan, seperti kerap bersendawa. Bersendawa adalah salah satu gejala ulser dan boleh memperburuk kenaikan asid perut jika dibiarkan.

9. Alkohol

Seperti kopi dan soda, minuman beralkohol, seperti bir atau wain, juga boleh menyumbang kepada bisul. Kenapa begitu?

Pengambilan minuman beralkohol berulang kali dan dalam kuantiti yang banyak dapat merengsakan lapisan perut. Kesannya, lapisan perut lebih mudah terkena asid perut yang menjadikan perut lebih sensitif terhadap asid.

Selain itu, bir dan wain juga dilaporkan dapat meningkatkan jumlah pengeluaran asid gastrik. Oleh itu, alkohol adalah pantang larang makanan dan minuman bagi orang yang mempunyai penyakit asid perut kerana ia berbahaya bagi sistem pencernaan.

Sekatan diet untuk orang yang mempunyai asid perut

Setelah mengetahui makanan dan minuman apa yang boleh menyebabkan asid perut naik, perhatikan diet juga penting. Makanan yang buruk sebenarnya boleh menjadi faktor pemicu kenaikan asid perut.

Berikut adalah beberapa larangan diet yang perlu anda ketahui pada orang yang mempunyai asid perut.

1. Tidurlah sejurus selepas makan

Cadangan untuk tidak makan terlalu dekat dengan waktu tidur adalah benar. Anda lihat, ketika anda tidur tepat setelah makan, badan anda tidak mempunyai cukup masa untuk mencerna makanan.

Daripada merasa kenyang, makanan yang telah dimakan sebenarnya masuk ke dalam esofagus bersama dengan asid dari perut. Ini kemudian mencetuskan gejala ulser disertai dengan peningkatan asid perut.

2. Makan sebahagian besar

Makan sebahagian besar adalah mengenyangkan. Namun, kebiasaan ini ternyata menjadi pantang larang dalam memakan makanan ketika mengalami kenaikan asid perut.

Apabila perut dipenuhi dengan makanan, perut akan meregang. Regangan ini dapat memberi tekanan yang kuat pada otot di injap tekak bawah.

Kedudukan injap yang harus ditutup sebaliknya terbuka secara tiba-tiba, yang boleh menyebabkan asid perut naik dengan cepat. Itulah sebabnya, penghidap ulser sangat disarankan untuk makan sedikit, tetapi sering dilakukan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai makanan yang mencetuskan asid perut, sila berbincang dengan doktor anda.

Recent Posts