Entrostop: Penggunaan Dadah, Dos, Kesan Sampingan dll. •

Fungsi & Kegunaan

Untuk apa Entrostop digunakan?

Entrostop adalah ubat yang digunakan untuk merawat cirit-birit dan gejalanya.

Dua komponen utama yang terdapat dalam ubat cirit-birit ini adalah: atapulgite koloid diaktifkan dan pektin. Kandungan kedua bahan kimia ini berfungsi menyerap toksin dan mikroorganisma yang menyebabkan cirit-birit, kotoran padat, dan mengurangkan kekerapan buang air besar.

Apakah peraturan untuk menggunakan Entrostop?

Entrostop boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ubat ini digunakan hanya untuk mengurangkan kekerapan buang air besar, kotoran padat, dan menyerap toksin bagi mereka yang mengalami cirit-birit, bukan sebagai pengganti ORS.

Itulah sebabnya, pastikan anda memenuhi pengambilan cecair anda dengan minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi semasa cirit-birit.

Sekiranya cirit-birit tidak membaik selama 48 jam, segera berjumpa doktor kerana ubat ini tidak boleh diambil lebih dari dua hari. Jangan gunakan ubat ini lebih daripada dos yang disyorkan, kurang, atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Gunakan ubat ini mengikut arahan minum yang tertera pada bungkusan. Sekiranya anda masih ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda mengenai penggunaan ubat ini.

Bagaimana cara menyimpan ubat ini?

Entrostop paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya dan kelembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Sekiranya anda tidak lagi menggunakan ubat ini atau jika ubat tersebut telah habis masa, buang ubat ini dengan segera mengikut arahan untuk membuang ubat ini.

Salah satunya, jangan campurkan ubat ini dengan sampah isi rumah. Jangan juga membuang ubat ini ke dalam longkang seperti tandas.

Tanya ahli farmasi atau pegawai dari agensi pelupusan sampah tempatan mengenai kaedah pelupusan ubat yang betul dan selamat untuk kesihatan alam sekitar.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found