Ketahui Fungsi Bronchi dan Bronchioles dalam Sistem Pernafasan |

Semasa anda bernafas, udara dari luar akan masuk melalui mulut atau hidung, kemudian mengalir ke kerongkong ke paru-paru. Di hujung trakea, yang merupakan saluran yang menghubungkan tekak dan paru-paru, terdapat dua saluran bercabang yang disebut bronkus kanan dan kiri. Adakah anda tahu apa fungsi bronkus?

Bronchi mempunyai peranan penting dalam sistem pernafasan dan pertahanan badan. Apabila fungsi bronkus terganggu, anda boleh mengalami penyakit pernafasan akut hingga kronik.

Memahami anatomi bronkus

Bronchi bercabang saluran udara dari trakea ke kanan dan kiri paru-paru.

Kedua-dua bronkus kanan dan bronkus kiri terdiri daripada tulang rawan dan otot licin yang ditutupi oleh selaput lendir atau membran mukus.

Dari trakea, bronkus akan bercabang ke bahagian atas, tengah, dan bawah paru-paru untuk membentuk struktur pokok bronkial (Gamb.pokok tracheobronchial).

Cabang bronkus ini akan menyebabkan banyak percabangan saluran udara yang lebih sempit, iaitu bronkiol.

Bronkiol mengarah lebih dekat ke tisu di paru-paru dan berakhir di alveoli (kantung udara) di mana pertukaran oksigen dan karbon dioksida.

Struktur tulang rawan menguatkan struktur cabang bronkus dari trakea ke bronkiol sehingga menghalang saluran udara ini runtuh semasa proses pernafasan.

pada buku Anatomi, Thorax, Bronchi Diterangkan bahawa semakin banyak bronkiol mengarah ke percabangan, semakin kurang struktur tulang rawan.

Sebaliknya, bilangan otot licin akan meningkat hingga akhir bronkiol. Ini akan menyokong fungsi bronkus dan bronkiol dalam menjalankan proses pernafasan.

Fungsi bronkus dan bronkiol dalam bernafas

Bronchi dan bronkiol adalah bahagian saluran udara yang mempunyai fungsi penting dalam mengalir udara, baik yang menuju ke paru-paru dan keluar dari paru-paru.

Secara lebih terperinci, berikut adalah penjelasan mengenai fungsi bronkus dan bronkiol dalam sistem pernafasan manusia.

1. Menghubungkan saluran pernafasan atas dengan paru-paru

Bronchi adalah saluran yang menghubungkan trakea dan paru-paru.

Dalam kes ini, bronkus berfungsi untuk menghantar udara dari saluran pernafasan atas ke paru-paru sambil mengeluarkannya dari paru-paru.

Bronkiol akan membawa udara kaya oksigen ke kantung udara alveoli.

Selanjutnya, di alveoli terdapat pertukaran udara antara oksigen yang akan diedarkan ke seluruh badan dan karbon dioksida untuk dikeluarkan dari paru-paru.

Setelah proses pertukaran udara selesai, bronkiol sekali lagi akan mendorong udara yang mengandungi karbon dioksida keluar dari paru-paru.

2. Memastikan bekalan oksigen ke badan

Semasa proses pertukaran udara, bronkiol juga berfungsi mengatur jumlah oksigen yang memasuki paru-paru, serta jumlah karbon dioksida yang dilepaskan.

Otot licin yang membentuk sebahagian besar struktur bronkiol menyempitkan dan melebarkan saluran udara.

Dengan cara itu, paru-paru dapat mengirimkan oksigen dalam jumlah yang cukup ke dalam darah.

Fungsi bronkiol ini menentukan sama ada udara kaya oksigen sebenarnya telah dialirkan ke dalam badan secara optimum.

3. Menyekat kemasukan zarah asing ke dalam paru-paru

Selain melancarkan jalan pertukaran udara, bronkus juga berperanan menjaga kualiti udara yang mengalir ke paru-paru.

Selaput lendir di sekitar bronkus dapat menyaring zarah-zarah kotor dan menghilangkan organisma berjangkit seperti bakteria, virus, dan kulat.

Komponen aktif dalam membran mukus bronkus dapat memerangkap zarah asing dan melumpuhkan agen berjangkit.

Fungsi bronkus ini berperanan penting dalam pertahanan badan kerana dapat mencegah kerengsaan dan jangkitan yang boleh menyebabkan radang pada paru-paru.

Penyakit yang merosakkan fungsi bronkus dan bronkiol

Apabila bronkus atau bronkiol mengalami keradangan yang disebabkan oleh kerengsaan zarah asing atau jangkitan pernafasan, fungsinya dapat terganggu, menyebabkan beberapa penyakit.

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh timbul kerana gangguan fungsi bronkus dan bronkiol.

1. Asma

Penyakit ini dicirikan oleh adanya penyempitan bronkus sehingga fungsi saluran udara ini terganggu.

Penyempitan bronkus ini disebabkan oleh keradangan pencetus yang tidak diketahui.

Akibat asma, pertukaran udara di bronkus akan terhalang, menyebabkan gejala pernafasan seperti sesak nafas dan berdehit (bunyi nafas).

2. Bronkitis

Jangkitan yang berlaku di kerongkong atau hidung dapat mempengaruhi fungsi sel di bronkus, menyebabkan bronkitis akut. Gangguan ini biasanya mencetuskan batuk yang disertai dengan kahak.

Selain itu, keradangan yang berlaku pada bronkiol boleh menyebabkan penumpukan lendir di paru-paru.

Menurut American Lung Association, keadaan ini boleh menyebabkan masalah pernafasan kronik atau jangka panjang. Oleh itu, keradangan bronkiol juga dikenali sebagai bronkitis kronik.

2. Bronchiectasis

Gangguan fungsi bronkus akibat keradangan juga dapat memicu penumpukan lendir yang merupakan tempat pembiakan bakteria. Keadaan ini juga dikenali sebagai bronchiectasis.

Bronkektasis yang lebih lama dapat menyebabkan penurunan fungsi paru-paru sehingga dapat memicu penyakit pernafasan lain seperti pneumonia, COPD, dan fibrosis paru.

3. Bronkiolitis

Penyakit ini berlaku kerana keradangan pada bronkiol yang disebabkan oleh jangkitan virus sinsitial respiratori (RSV).

Jangkitan virus menyebabkan penumpukan lendir pada bronkiol yang boleh menyebabkan gangguan fungsi paru-paru yang serius, seperti paru-paru popcorn.

4. Emfisema

Penyebab utama emfisema sebenarnya bukan disebabkan oleh gangguan fungsi bronkus atau bronkiol, tetapi disebabkan oleh kerosakan pada alveoli dan tisu paru-paru di sekitarnya.

Walau bagaimanapun, kerosakan pada kantung udara juga mengakibatkan pemusnahan struktur bronkiol.

Bronkus dan bronkiol mempunyai peranan penting dalam kelancaran proses pernafasan, dari mengatur pertukaran udara hingga melindungi paru-paru dari jangkitan.

Gangguan fungsi saluran udara ini boleh menyebabkan gangguan pernafasan akut dan kronik.

Recent Posts