Pencegahan HIV / AIDS Penting untuk Tahu Awal •

HIV / AIDS adalah penyakit menular seksual yang boleh menyerang sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Hingga kini, usaha untuk mencegah penularan HIV dan AIDS masih menjadi salah satu masalah kesihatan utama di seluruh dunia. Oleh itu, juga penting bagi anda untuk mengetahui cara mencegah HIV dan AIDS dengan berkesan.

Pelbagai cara untuk mencegah HIV dan AIDS yang perlu anda perhatikan

Usaha pencegahan HIV dan AIDS bukan sekadar melindungi diri anda. Mencegah penyebaran jangkitan akan membantu melindungi keluarga dan saudara terdekat, serta membantu mengurangkan risiko penyebaran wabak penyakit di persekitaran sekitarnya.

1. Perhatikan setiap laluan penghantaran

Bentuk pencegahan HIV AIDS yang paling penting adalah mengetahui cara menyebarkan HIV AIDS.

Malangnya, terdapat banyak mitos dan teori mengenai penyebaran penyakit ini yang sesat. Aktiviti seksual yang berisiko, seperti seks faraj, seks oral, atau seks dubur tanpa kondom, adalah laluan penularan HIV / AIDS yang paling biasa. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapat penyakit ini dari perkara lain yang tidak pernah anda duga sebelumnya.

HIV juga dapat menular melalui kontak darah ke darah dan kontak langsung antara selaput lendir dan luka terbuka dengan cairan tubuh, seperti darah, susu ibu, air mani, atau cairan vagina yang dijangkiti. Contohnya bukaan mulut, hidung, vagina, rektum, dan zakar.

Pada hakikatnya, penularan penyakit HIV disebabkan oleh pertukaran cecair tubuh antara orang yang dijangkiti dan orang yang sihat.

2. Elakkan sentuhan langsung dengan cecair yang dijangkiti HIV

Mengelakkan dan menyedari pelbagai cara penularan HIV boleh menjadi langkah pencegahan HIV pertama yang mesti dilakukan.

Dalam usaha anda untuk mencegah HIV dan AIDS, anda harus menghindari kontak dengan cecair yang meliputi:

 • Cecair sperma dan pra-ejakulasi
 • Keputihan
 • Lendir rektum
 • susu ibu
 • Cecair amniotik, cecair serebrospinal, dan cecair sinovial (biasanya hanya terdedah jika anda bekerja di bidang perubatan)

Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat mengetahui dengan pasti siapa yang menghidap HIV kerana tidak ada stereotaip tertentu. Di samping itu, sebilangan orang bahkan tidak mengetahui bahawa mereka telah dijangkiti HIV.

Untuk pencegahan HIV, lebih baik mengelakkan sentuhan darah atau cairan tubuh orang lain jika mungkin.

3. Gunakan profilaksis pra-pendedahan (PrEP) untuk mencegah HIV yang tidak disengajakan

PrEP (Profilaksis Pra-Pendedahan) adalah gabungan dua ubat HIV, tenofovir dan emtricitabine, yang dijual dengan nama Truvada®.

Dikutip dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, pengambilan PrEP adalah cara yang berkesan untuk mencegah HIV AIDS apabila digunakan secara konsisten.

Biasanya kedua-dua ubat pencegahan AIDS HIV diresepkan khusus untuk orang yang sihat yang berisiko tinggi dijangkiti jangkitan HIV. Contohnya, kerana anda mempunyai pasangan yang didiagnosis menghidap HIV / AIDS.

Anda disyorkan mengambil ubat ini sekali sehari sebagai cara untuk mencegah pasangan positif HIV. Ubat ini dapat melindungi anda secara maksimum dari HIV yang disebarkan melalui seks dubur setelah 7 hari penggunaan.

PrEP juga dapat melindungi secara maksimum dari penularan HIV melalui seks dan penggunaan jarum selepas 20 hari penggunaan. Ubat pencegahan HIV boleh diterima dengan baik oleh tubuh sehingga penggunaannya selama lima tahun.

Semasa mengambil ubat ini untuk pencegahan HIV AIDS, anda mungkin perlu menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala, ujian darah HIV adalah salah satunya. Ujian darah ini dilakukan untuk melihat fungsi buah pinggang serta memantau tindak balas anda terhadap rawatan.

Walau bagaimanapun, ubat pencegahan HIV adalah mahal sehingga anda masih perlu mengamalkan seks yang selamat untuk memastikan risiko anda rendah.

4. Ambil ubat Post Exposure Prophylaxis (PEP)

Profilaksis Pasca Pendedahan atau biasanya disingkat PEP adalah bentuk rawatan melalui ubat-ubatan yang dapat dilakukan dalam pencegahan HIV AIDS.

Pencegahan HIV melalui PEP biasanya dilakukan setelah berlakunya tindakan yang berisiko menyebabkan HIV. Sebagai contoh, seseorang yang bekerja di perkhidmatan kesihatan yang secara tidak sengaja mendapat tongkat jarum oleh pesakit HIV, adalah mangsa pemerkosaan, dan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang mungkin positif HIV atau ketika anda tidak yakin dengan status HIV pasangan anda.

Cara pencegahan HIV melalui PEP adalah dengan memberikan ubat antiretroviral (ARV) selama sekitar 28 hari untuk mencegah atau menghentikan pendedahan kepada virus HIV sehingga tidak menjadi jangkitan seumur hidup.

Apa yang mesti difahami, langkah pencegahan HIV ini adalah bentuk rawatan yang hanya dapat dilakukan semasa keadaan kecemasan perubatan bagi orang yang HIV negatif. Jadi, jika anda positif HIV, anda tidak boleh melakukan pencegahan HIV melalui PEP.

Seberapa berkesan PEP dalam pencegahan HIV / AIDS?

Pencegahan HIV melalui PEP harus dilakukan secepat mungkin setelah seseorang terkena HIV secara tidak sengaja.

Agar berkesan, ubat ini mesti diambil dalam masa 72 jam (3 hari) dari pendedahan terakhir. Namun, lebih cepat anda memulakan langkah pencegahan HIV ini lebih baik kerana mereka dapat mengurangkan risiko anda mendapat HIV dengan ketara.

Walaupun begitu, ubat PEP ini tidak menjamin 100% bahawa anda bebas dari jangkitan HIV walaupun ia diambil dengan betul dan disiplin. Sebabnya, ada pelbagai perkara yang boleh menyebabkan anda lebih mudah terkena jangkitan HIV.

Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu yang terlatih dan memahami tentang pencegahan HIV melalui PEP. Biasanya sebelum memulakan rawatan ini doktor akan melakukan ujian status HIV. Seperti yang telah dijelaskan, PEP hanya dapat dilakukan pada orang yang menguji negatif HIV.

Sekiranya anda diresepkan oleh PEP oleh doktor, anda mesti minum ubat secara berkala sekali atau dua kali sehari selama 28 hari. Dianjurkan agar status HIV anda diperiksa semula kira-kira 4 hingga 12 minggu selepas pendedahan.

Walau bagaimanapun, rawatan ini untuk pencegahan HIV AIDS boleh menyebabkan kesan sampingan bagi sesetengah orang. Kesan sampingan yang paling biasa apabila seseorang melakukan rawatan ini adalah mual, pening, dan keletihan. Walaupun begitu, kesan sampingan ini agak ringan dan cenderung mudah diatasi sehingga tidak mengancam nyawa.

Yang paling penting, jangan berhenti mengambil pencegahan HIV melalui PEP jika doktor anda tidak mengesyorkan anda berhenti. Disiplin anda dalam pencegahan HIV mempunyai pengaruh besar terhadap terjadinya jangkitan HIV. Sayangnya, tidak semua hospital di Indonesia menyediakan PEP. Ini kerana PEP belum termasuk dalam program pencegahan HIV pemerintah. Ubat ARV (antiretroviral) hanya diberikan kepada mereka yang positif HIV.

Ini bermaksud, jika mereka yang HIV negatif ingin mendapatkan ubat PEP sebagai pencegahan HIV AIDS, prosesnya tentu tidak mudah. Walaupun begitu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan langkah pencegahan HIV yang betul sekiranya anda terdedah kepada HIV secara tidak sengaja.

5. Perhatikan gejala pencegahan HIV

Usaha pencegahan HIV yang seterusnya yang dapat dilakukan adalah mengenali gejala HIV atau tanda-tanda penyakit yang muncul.

Kerana sering ditulis sebagai unit seperti "HIV / AIDS", banyak orang menganggap keduanya sama. Sebenarnya, HIV dan AIDS adalah keadaan yang berbeza.

HIV (Human Immunodeficiency Virus) adalah virus yang menyerang sistem imun. Sementara AIDS bermaksud ASindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh. AIDS boleh dikatakan sebagai peringkat akhir jangkitan HIV kronik.

Oleh kerana kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza, gejala yang timbul akan berbeza.

Gejala HIV

Jangan menganggap bahawa seseorang yang tidak mempunyai gejala pasti tidak menghidap HIV. Dalam banyak kes, orang yang dijangkiti HIV sering tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti selama bertahun-tahun kerana mereka tidak merasakan sebarang gejala.

Walaupun tidak selalu menunjukkan simptom, penyakit ini sebenarnya mempunyai tanda atau ciri yang serupa dengan ketika anda ingin jatuh sakit dengan selesema, misalnya:

 • Sakit badan
 • Demam
 • Badan lemah dan tidak berdaya
 • Sakit tekak
 • Terdapat luka di mulut yang kelihatan seperti sariawan
 • Ruam merah pada kulit tetapi tidak gatal
 • Cirit-birit
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Kerap berpeluh, terutamanya pada waktu malam

Gejala AIDS

Virus HIV menyerang sistem imun dengan memusnahkan sel CD4 (sel T). Sel CD4 adalah bahagian dari sistem imun yang secara khusus berperanan dalam memerangi jangkitan.

Nah, apabila HIV telah berkembang menjadi AIDS, jumlah sel T akan menurun dengan sangat drastik. Kesannya, badan anda akan jatuh sakit dengan lebih mudah daripada jangkitan bahkan untuk jangkitan yang biasanya tidak membuat anda sakit.

Beberapa gejala awal AIDS yang biasanya muncul termasuk:

 • Thrush atau lapisan putih tebal muncul di rongga mulut kerana jangkitan kulat
 • Penurunan berat badan secara drastik tanpa sebab yang jelas
 • Lebam mudah
 • Sakit kepala yang kerap
 • Rasa sangat letih dan tidak berdaya
 • Batuk kering kronik
 • Kelenjar getah bening bengkak di tekak, ketiak, atau pangkal paha
 • Pendarahan di mulut, hidung, dubur, atau vagina tiba-tiba
 • Sensasi mati rasa atau mati rasa di tangan dan kaki
 • Kesukaran mengawal refleks otot
 • Mengalami lumpuh

Sekiranya akhir-akhir ini anda merasa tidak sihat dan mempunyai satu atau lebih daripada gejala yang dinyatakan di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Semakin cepat penyakit ini didiagnosis, semakin baik. Ini juga boleh menjadi cara yang berkesan untuk mencegah HIV dan AIDS.

6. Selamat melakukan hubungan seks menggunakan kondom

Menurut National Institutes for Health, penggunaan kondom yang betul dan konsisten sangat berkesan dalam mencegah HIV AIDS. Malah penggunaan kondom dapat mengurangkan risiko HIV sebanyak 90-95 peratus. Walau bagaimanapun, gunakan kondom yang terbuat dari getah atau poliuretana (lateks dan poliuretana) yang telah terbukti sangat berkesan dalam mencegah HIV.

Sebagai alat pencegahan HIV, kondom itu sendiri adalah alat kontrasepsi dan perlindungan dari risiko penyakit kelamin yang mudah diperoleh. Pada masa ini kondom tersedia dalam pelbagai bentuk, warna, tekstur, bahan, dan rasa yang berbeza, dan kondom tersedia untuk lelaki dan wanita.

Apa jua jenisnya, pastikan kondom yang anda pilih adalah ukuran yang tepat. Dalam menerapkan kaedah pencegahan HIV ini, jangan gunakan kondom yang terlalu besar kerana boleh melonggarkan dan keluar semasa penembusan. Walaupun kondom yang terlalu kecil dapat terkoyak dan pecah dengan mudah, memungkinkan air mani mengalir ke dalam vagina.

Anda juga perlu tahu bila masa terbaik untuk menggunakannya. Untuk pencegahan HIV maksimum, anda harus memakai kondom sejurus selepas ereksi, bukan sebelum ejakulasi.

Bukan hanya semasa penembusan, kondom juga harus digunakan semasa anda melakukan seks oral atau seks dubur. Ingat, HIV dapat menular sebelum ejakulasi, kerana virus ini dapat terdapat dalam cairan pra-ejakulasi.

Sekiranya anda tidak tahu sama ada pasangan anda bebas HIV atau tidak, maka selalu gunakan kondom baru setiap kali melakukan hubungan seks dalam bentuk berjaga-jaga. Di samping itu, ganti kondom dengan yang baru setiap kali anda beralih ke aktiviti seksual yang lain. Pada dasarnya, kondom yang digunakan dalam pencegahan HIV tidak boleh digunakan berulang kali. Sama ada orang yang sama atau orang yang berbeza.

7. Bersikap terbuka dengan pasangan anda untuk pencegahan HIV

Cara lain untuk mencegah HIV AIDS yang perlu anda lakukan adalah terbuka dengan semua pasangan seks yang terlibat. Ia adalah idea yang baik untuk saling terbuka terlebih dahulu dan bertanya mengenai sejarah perubatan masing-masing sebelum mula melakukan hubungan seks.

Walaupun tidak selesa dan memalukan, memahami betul tentang selok-belok masing-masing akan banyak membantu pencegahan HIV dan AIDS anda. Sebenarnya, anda boleh mengambil langkah pencegahan HIV lebih lanjut, iaitu dengan mengambil pasangan anda untuk menjalani ujian HIV untuk memastikan bahawa anda berdua bebas dari jangkitan HIV dan AIDS.

Ujian HIV dilakukan untuk menentukan status HIV atau untuk mendiagnosis orang yang baru-baru ini dijangkiti virus. Selain menjadi langkah pertama untuk memulakan pencegahan HIV lebih awal, ujian HIV juga dapat membantu mengesan jangkitan yang tidak diketahui sebelumnya.

8. Elakkan alkohol dan dadah haram

Adakah anda tahu bahawa pengambilan alkohol dan ubat-ubatan haram lebih penting dalam penularan HIV daripada penggunaan ubat melalui suntikan? Sebabnya adalah kerana kedua-dua bahan ketagihan ini dapat mempengaruhi fungsi kognitif dalam membuat keputusan.

Ini membolehkan seseorang melakukan tindakan berisiko di luar kawalan diri. Contohnya termasuk melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan orang yang dijangkiti atau pelbagai ubat dan suntikan dengan orang yang menghidap HIV.

Sebab itu, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan sebagai cara untuk mencegah HIV AIDS adalah dengan mengelakkan atau berhenti menggunakan alkohol dan ubat-ubatan haram seperti dadah.

9. Sunat untuk pencegahan HIV pada lelaki

Di Indonesia, berkhatan sinonim dengan kepercayaan agama dan tradisi budaya. Namun, pada hakikatnya, berkhatan menawarkan faedah yang lebih jauh daripada itu. Sunat sebagai pencegahan HIV dapat membantu menjaga kebersihan zakar serta usaha untuk mencegah HIV AIDS dan penyakit kelamin lain.

Tindakan pencegahan HIV ini dipersetujui oleh Institut Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat, CDC. CDC mendapati bahawa secara perubatan, sunat boleh menjadi cara mencegah HIV dan penyakit kelamin lain yang ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan.

Sunat juga telah dilaporkan dapat mengurangkan risiko seseorang dijangkiti herpes genital dan jangkitan HPV, yang dipercayai merupakan faktor risiko barah zakar. Selain mencegah HIV, berkhatan sebagai seorang anak diketahui memberikan perlindungan dari barah zakar, yang sering hanya terjadi pada kulup.

10. Jangan sekali-kali berkongsi jarum atau picagari

Orang yang menggunakan ubat intravena (IV) dan sering berkongsi jarum atau jarum suntik boleh mendapat HIV. Sebabnya, jarum yang tidak steril setelah digunakan dapat menjadi media untuk menyebarkan HIV dari penghidap ke tubuh lain yang sihat.

Bagi anda yang ingin mendapatkan tatu, cara terbaik untuk mencegah HIV dan AIDS adalah dengan memastikan bahawa studio tatu yang akan anda gunakan menggunakan peralatan dan Tindik Badan (termasuk tinya) yang steril.

Usaha pencegahan HIV ini juga berlaku untuk pekerja kesehatan yang dalam kehidupan sehari-hari mereka menggunakan jarum suntik dan terkena darah. Ini kerana secara tidak sengaja dicucuk oleh jarum yang digunakan oleh pesakit HIV atau terkena darah pesakit dengan HIV di bahagian tubuh yang cedera itu sendiri juga boleh membiarkan jangkitan berlaku.

11. Rujuk doktor sekiranya anda hamil

Seperti disebutkan sebelumnya, HIV AIDS sering tidak menunjukkan gejala yang ketara. Ini bermaksud, sangat mungkin bagi wanita hamil yang menderita HIV untuk tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti penyakit ini. Sedangkan HIV adalah penyakit yang dapat ditularkan dari wanita hamil ke bayi selama kehamilan, melahirkan, atau menyusui.

Kerana kurang waspada, langkah pencegahan HIV akan ditunda. American College of Obstetricians and Gynecologists mendedahkan bahawa wanita hamil dengan HIV mempunyai 1 dari 4 peluang untuk menyebarkan jangkitan kepada bayi mereka.

Itulah sebabnya doktor biasanya akan mengesyorkan ujian darah sebagai sebahagian daripada pemeriksaan obstetrik dan juga cara untuk mencegah HIV AIDS. Dengan cara itu, adalah mungkin untuk mencegah HIV untuk anak anda.

Recent Posts