Makanan Tambahan Testosteron untuk Lelaki •

Seiring dengan meningkatnya usia, banyak lelaki mengadu penurunan libido dan jisim badan kerana penurunan testosteron dalam badan. Sebilangan lelaki ini akhirnya memilih untuk mengambil suplemen penambah testosteron sebagai jalan keluar. Jadi, adakah suplemen testosteron ini dapat menjawab masalah lelaki ini?

Apa itu suplemen hormon testosteron?

Makanan tambahan testosteron adalah sebahagian daripada terapi hormon yang bertujuan untuk membantu merawat hipogonadisme. Hipogonadisme adalah keadaan ketika tubuh sangat kekurangan sehingga tidak lagi dapat menghasilkan testosteron dengan sendirinya. Malangnya, ramai orang meragui sama ada suplemen yang satu ini dapat membantu atau tidak.

Testosteron adalah hormon seks yang dihasilkan lelaki lebih banyak daripada wanita. Hormon ini menjadikan organ seks lelaki tumbuh dan berkembang. Selain itu, testosteron juga menyokong pertumbuhan fizikal lelaki semasa akil baligh, termasuk pertumbuhan rambut wajah, bahu yang lebih lebar, dan kepadatan otot.

Peningkatan libido seksual kebanyakannya disebabkan oleh peningkatan kadar testosteron yang boleh berlaku sepanjang hari bergantung pada keadaan badan. Hormon ini akan menurun seiring bertambahnya usia, sehingga banyak lelaki berusia 30 tahun ke atas mula mengadu kurang perkara yang dipengaruhi oleh testosteron.

Sebenarnya, terdapat banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan pengeluaran testosteron. Walau bagaimanapun, salah satu cara yang tidak terlalu rumit bagi banyak lelaki adalah dengan mengambil suplemen testosteron.

Suplemen penambah hormon seks lelaki ini terdapat dalam pelbagai varian. Ada yang mengandungi bahan kimia dan ada yang dibuat dari bahan semula jadi. Semua pilihan makanan tambahan bergantung pada keperluan setiap orang yang ingin menggunakannya.

Jenis suplemen hormon testosteron untuk lelaki

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat banyak varian suplemen hormon testosteron, seperti bahan kimia dan semula jadi. Berikut adalah beberapa jenis makanan tambahan hormon seks lelaki yang selamat dan telah terbukti secara saintifik.

1. Asid D-aspartik

Salah satu jenis suplemen testosteron yang dianggap selamat di pasaran adalah asid D-aspartik. Asid D-aspartik adalah asid amino semula jadi yang dapat meningkatkan hormon untuk merangsang folikel dan luteinisasi.

Kedua-duanya dikatakan mampu menghasilkan sel Leydig di testis, sehingga mereka dapat menghasilkan lebih banyak testosteron. Malah, makanan tambahan yang mengandungi asid D-aspartik juga dapat membantu meningkatkan kualiti dan pengeluaran sperma.

Banyak kajian menyokong perkara ini. Salah satunya adalah kajian di Kemajuan dalam Perubatan Seksual yang berlangsung selama 90 hari dengan memberikan asid D-aspartik kepada lelaki yang mengalami gangguan pengeluaran sperma. Hasil kajian ini mendapati bahawa jumlah sperma meningkat, dari 8.2 juta sperma per ml menjadi 16.5 juta sperma per ml.

Oleh itu, asid D-aspartik dapat membantu meningkatkan pengeluaran testosteron, terutama pada lelaki yang mengalami gangguan fungsi organ seksual. Walau bagaimanapun, lelaki dengan tahap hormon normal tidak selalu memerlukan pengambilan suplemen testosteron ini.

2. Vitamin D

Selain asid D-aspartik, vitamin D juga merupakan alternatif untuk suplemen testosteron yang cukup selamat. Vitamin larut lemak dan kulit badan anda apabila terkena cahaya matahari sebenarnya boleh berfungsi sebagai hormon steroid dalam badan.

Dengan meningkatkan pengambilan vitamin D, anda juga dapat meningkatkan pengeluaran testosteron dan kualiti sperma. Bagi lelaki yang merasakan bahawa mereka tidak mendapat cukup vitamin D dan memberi kesan pada testosteron mereka, inilah masanya untuk mengambil tindakan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak vitamin D dengan berjemur pada waktu tertentu selama 15 hingga 20 minit setiap hari. Di samping itu, anda juga dapat meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin D. seperti ikan berlemak, minyak ikan, hati sapi, kuning telur, dan cendawan.

3. Fenugreek

Fenugreek terkenal sebagai suplemen hormon peningkatan testosteron yang cukup selamat. Tumbuhan herba yang berbau dan rasanya serupa dengan sirap maple telah terbukti dapat mengurangkan enzim yang mengubah testosteron menjadi estrogen. Berkat kesan ini, akibatnya, hormon seks lelaki dapat meningkat.

Salah satu kajian di Penyelidikan Fitoterapi menguji penggunaan suplemen fenugreek pada 60 lelaki berusia 25 hingga 52 tahun. Sebilangan peserta menerima suplemen pada dos 600 mg sehari, sementara yang lain menerima plasebo.

Akibatnya, terdapat peningkatan kadar testosteron percuma dan total dalam kumpulan fenugreek. Sementara itu, kumpulan peserta yang menerima plasebo mengalami sedikit penurunan hormon. Kumpulan fenugreek juga mengalami peningkatan lemak dan kekuatan badan. Oleh itu, fenugreek adalah salah satu makanan tambahan testosteron paling selamat untuk lelaki.

4. DHEA

DHEA atau dehydroepiandrosteron adalah hormon dalam tubuh manusia yang dihasilkan terutamanya oleh kelenjar adrenal. Hormon ini mempunyai fungsi dalam menguruskan tahap testosteron. Begitu banyak orang mengambil suplemen DHEA yang merupakan steroid anabolik untuk meningkatkan tahap testosteron dalam badan.

Mengambil suplemen DHEA dapat meningkatkan kadar testosteron seiring bertambahnya usia lelaki. Kajian di Jurnal Fisiologi Gunaan Eropah diuji suplemen DHEA pada sekumpulan lelaki pertengahan umur dengan usia rata-rata 49 tahun dan sekumpulan lelaki muda dengan usia rata-rata 21 tahun.

Setiap peserta mendapat suplemen DHEA 50 mg dan diminta untuk melakukan latihan HIIT yang menurunkan kadar testosteron dalam lima sesi 2 minit. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa suplemen DHEA dapat meningkatkan kadar testosteron percuma pada lelaki paruh baya dan menghalangnya menurun setelah latihan HIIT.

Sementara itu, perkara yang sama tidak dijumpai dalam kumpulan lelaki muda. Ini menjadikan suplemen testosteron ini cukup berkesan pada lelaki tua dan mengalami andropause, suatu keadaan di mana tahap hormon menurun seiring dengan proses penuaan.

5. Zink

Zink atau zink adalah salah satu mineral penting yang penting untuk badan anda. Secara umum, kandungan mineral ini dapat meningkatkan fungsi imun, metabolisme sel, dan menguraikan protein. Selain itu, terdapat juga manfaat zink untuk kesuburan lelaki, salah satunya adalah dengan meningkatkan kadar testosteron dalam badan.

Dalam siaran pada Jurnal Pembiakan dan Kemandulan mencatat hubungan antara kesihatan seksual zink dan lelaki. Dalam kes ini, seorang lelaki yang mempunyai kadar zink yang rendah di dalam tubuhnya berpotensi memberi kesan negatif sehingga dapat mencetuskan masalah kemandulan pada lelaki.

Pakar mengesyorkan bahawa lelaki dengan kadar testosteron rendah atau mengalami kemandulan boleh mengambil 220 mg zat sulfat zat dua kali sehari selama 1 hingga 4 bulan. Walaupun begitu, pengambilan suplemen ini perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Adakah berkesan mengambil suplemen testosteron?

Kesan penggunaan suplemen testosteron sebenarnya akan berbeza bagi setiap orang. Sebilangan orang mungkin mengakui peningkatan hormon mereka, sementara banyak yang melaporkan tidak ada perubahan setelah mengambil suplemen.

Ini juga telah dibuktikan melalui penyelidikan di Jurnal Dunia Kesihatan Lelaki . Penyelidikan menunjukkan bahawa kurang daripada 25 peratus pengeluar makanan tambahan mempunyai data untuk menyokong tuntutan mereka. Banyak makanan tambahan mengandungi dos vitamin dan mineral yang tinggi, kadang-kadang bahkan melebihi had toleransi.

Cara kerja suplemen tidak sama dengan ubat yang berfungsi untuk merawat, mencegah, dan menyembuhkan penyakit. Salah satu cara yang cukup selamat untuk meningkatkan pengeluaran testosteron adalah dengan mula berjumpa doktor atau mencari alternatif semula jadi.

Apakah kesan sampingan makanan tambahan yang perlu diperhatikan?

Sama seperti kebanyakan ubat dan suplemen, suplemen peningkatan testosteron juga memberi kesan sampingan kepada pengguna. Terutama jika anda mengambil suplemen testosteron dalam dos berlebihan atau dalam keadaan perubatan tertentu.

Makanan tambahan testosteron boleh memberi kesan negatif pada kesihatan jantung dan prostat, yang boleh menyebabkan beberapa komplikasi, termasuk:

  • apnea tidur ,
  • penampilan jerawat,
  • bengkak kaki,
  • pembekuan darah,
  • payudara membesar, dan
  • saiz testis berkurang.

Dalam beberapa kes, pengambilan suplemen testosteron juga boleh menyebabkan masalah jantung. Menurut kajian dari Jurnal Perubatan New England menunjukkan bahawa beberapa lelaki mengalami peningkatan masalah jantung setelah menggunakan gel testosteron.

Mengambil suplemen testosteron mungkin tidak berkesan bagi sesetengah orang. Sekiranya anda masih mahu terus mencuba, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat dan menjalani pemeriksaan sebelum mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts