5 Jenis Termometer untuk Mengukur Suhu Badan, Anda Tahu Segalanya?

Apabila anda demam, suhu badan anda secara amnya akan meningkat. Sekiranya kulit anda disentuh, secara amnya akan terasa panas atau panas. Anda kadang-kadang ingin tahu berapa tinggi suhu badan anda ketika anda demam. Mengetahui suhu badan juga merupakan cara untuk menjangkakan adakah rawatan lebih lanjut diperlukan atau tidak ketika anda demam. Mengukur suhu badan yang tepat dapat dilakukan dengan menggunakan termometer. Apakah termometer itu? Berikut adalah penjelasan dan beberapa jenis alat pengukur suhu badan yang harus anda ketahui.

Apakah termometer itu?

Termometer adalah alat yang digunakan untuk mengukur suhu badan. Terdapat termometer digital dan ada yang manual. Termometer manual aka termometer analog biasanya terdiri daripada tiub, penanda, dan bahan yang boleh bertindak balas dengan suhu badan. Sebilangan bahan dalam termometer boleh berubah warna atau mengembang untuk mengisi ruang kosong di dalam tiub apabila ditindak balas dengan suhu badan.

Selain mengukur suhu badan, alat ini umumnya juga digunakan di makmal atau untuk mengukur suhu udara atau suhu objek lain. Fungsi utamanya adalah sebagai alat pengukur suhu. Berikut adalah beberapa jenis termometer yang digunakan untuk mengukur suhu badan:

1. Termometer digital

Alat pengukur suhu badan digital ini secara amnya dapat menunjukkan hasil dengan cepat dan tepat. Alat pengukur suhu badan ini terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Anda boleh mendapatkannya di farmasi, kedai ubat, atau kedai yang menjual alat perubatan.

Dalam alat pengukur suhu badan digital ini, di hujung alat terdapat sensor. Sensor ini berfungsi untuk membaca suhu badan anda ketika menyentuh badan selama beberapa saat.

Anda boleh menggunakan alat ini dengan 3 cara:

  • Gunakan di mulut

Semasa menggunakan termometer ini di mulut, anda hanya meletakkan hujung sensor di bawah lidah anda dengan bibir anda tertutup. Cuba jangan bercakap, menggigit atau menjilat perkakas. Nafas secara normal melalui hidung anda. Tunggu sehingga anda mendengar "bip" atau isyarat lain yang menunjukkan bahawa hasil pengukuran suhu siap dibaca pada paparan peranti.

  • Gunakan pada dubur

Kaedah ini biasa digunakan pada bayi kerana mereka cenderung sukar untuk diam ketika alat diletakkan di dalam mulut mereka. Itulah sebabnya, mengukur suhu badan bayi secara amnya dilakukan melalui dubur. Pertama, basuh hujung alat pengukur suhu digital ini dengan sabun dan bilas dengan air sejuk. Keringkan dengan kain bersih dan kemudian lembapkan hujung termometer dengan pelincir, seperti Jeli petroleum.

Pertama, anda boleh meletakkan bayi anda tidur di permukaan yang rata, seperti di tilam atau di pangkuan anda. Jadikan bayi dalam keadaan rawan, kemudian perlahan-lahan buka kedua kaki dari belakang. Setelah menemui saluran dubur, anda perlahan-lahan dapat memasukkan peranti ke dalam dubur dan membiarkannya duduk selama 30 saat atau sehingga sensor peranti berbunyi.

Cara kedua, anda juga boleh meletakkan bayi dalam keadaan tidur menghadap ke atas atau di punggungnya. Kemudian perlahan-lahan buka kaki dan masukkan ke dalam dubur selama 30 saat atau sehingga anda mendengar bunyi "bip".

  • Gunakan di bawah lengan atau ketiak

Menggunakan alat di bawah lengan atau menekannya di ketiak juga merupakan kaedah yang terkenal. Caranya, tanggalkan baju anda dan letakkan separuh meter suhu badan digital ini di antara lengan anda atau tekan di ketiak anda. Pastikan sensor menekan ketiak anda dan sensor menyentuh kulit anda, bukan baju anda. Selepas itu tahan selama 2 hingga 3 minit atau sehingga sensor berbunyi. Kemudian, anda dapat melihat hasil pengukuran suhu badan di skrin peranti.

Mengambil nota!

Jangan gunakan termometer mulut dan dubur pada masa yang sama. Anda harus memberikan label khas untuk penggunaan dubur (rektum) atau mulut (oral) untuk membezakannya. Pastikan juga bahawa anda telah mengikuti peraturan cara menggunakan untuk mendapatkan hasil yang tepat

2. Termometer merkuri

Termometer merkuri adalah alat pengukur suhu badan manual yang menggunakan bahan merkuri atau merkuri. Alat ini berbentuk tabung kaca yang diisi dengan merkuri di dalamnya. Anda boleh meletakkannya di bawah lidah anda untuk mengukur suhu badan anda. Apabila diletakkan di bawah lidah, merkuri aka merkuri dalam tiub kaca akan naik ke ruang kosong di dalam tiub. Di tiub, terdapat titik penanda suhu. Merkuri yang meningkat akhirnya akan berhenti pada angka yang menunjukkan suhu badan anda.

Malangnya, alat pengukur suhu badan manual ini mula dilarang. Ini bertujuan untuk mengelakkan bahaya terkena merkuri aka merkuri ke dalam badan. Oleh kerana alat ini diletakkan di lidah, risiko pendedahan merkuri lebih tinggi.

Ingat juga! Jangan buang termometer merkuri ini dengan sembarangan. Peranti ini mesti dibuang ke tong sampah perubatan khas. Rujuk kepada jururawat atau doktor apabila anda ingin membuang objek perubatan ini.

3. Termometer pacifier bayi

Alat pengukur suhu badan ini berbentuk seperti dot atau dot, dan digunakan khusus untuk bayi atau balita. Alat ini digunakan dengan memasukkannya ke dalam mulut bayi selama beberapa saat seperti pacifier. Penggunaan alat ini agak sukar dan hasilnya berisiko tidak tepat kerana bayi sukar untuk diam sebentar.

4. Termometer telinga

Alat ini digunakan untuk mengukur suhu bahagian dalam telinga. Dalam alat pengukur suhu badan ini, ada cahaya inframerah yang akan membaca panas di telinga.

Pastikan anda meletakkan alat di saluran telinga dengan betul, tidak terlalu dalam dan tidak terlalu jauh. Letakkan sensor inframerah secara langsung di permukaan saluran telinga. Kemudian, hasil suhu badan akan muncul di skrin peranti.

Alat pengukur suhu badan ini umumnya digunakan untuk bayi dan kanak-kanak kerana lebih senang digunakan. Pastikan juga bahawa anda atau anak anda tidak mempunyai jangkitan telinga dan anda telah membersihkan cecair telinga. Kerana terlalu banyak cecair di telinga dapat membuat bacaan termometer tidak tepat.

5. Termometer dahi atau dahi

Alat digital ini digunakan untuk mengukur suhu badan melalui cahaya inframerah. Anda hanya meletakkan sensor inframerah alat ini ke arah dahi atau dahi. Kemudian, sinar inframerah akan membaca panas yang keluar dari kepala. Anda dapat melihat hasil badan melalui angka suhu di skrin alat ini.

Perkara yang perlu dilakukan sebelum dan selepas menggunakan termometer

Sebelum menggunakan alat pengukur suhu ini, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui:

  • Sebelum mengambil suhu anda, pastikan anda tidak makan dan minum minuman panas atau sejuk. Kerana ini boleh mengganggu suhu badan anda ketika ia akan diukur. Lebih baik, tunggu kira-kira 10-15 minit selepas makan atau minum.
  • Jangan merokok sebelum memeriksa suhu badan anda
  • Jangan lupa membersihkan termometer selepas digunakan, terutama termometer yang digunakan khas untuk dubur.
  • Sekiranya anda selesai bersenam atau setelah mandi air panas, lebih baik menunggu 1 hingga 2 jam agar suhu badan yang asal tidak terjejas ketika diukur.

Recent Posts