Peraturan untuk Memberi MPASI 8 Bulan bersama dengan Pilihan Jenis

Memasuki usia 8 bulan, perkembangan makan anak-anak biasanya akan berubah tahap yang lebih maju daripada usia sebelumnya. Bukan hanya itu, tekstur dan pilihan makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) untuk bayi pada usia 8 bulan juga telah berubah.

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda ingin sentiasa memberikan yang terbaik dalam setiap perkembangan usia, termasuk soal keperluan pemakanan anak-anak. Jadi, apa yang harus dipertimbangkan dalam memberi makanan pelengkap untuk bayi berusia 8 bulan ini?

Bagaimana perkembangan kemampuan makan bayi berusia 8 bulan?

Melangkah pada bulan kelapan, anda akan berasa bangga kerana si kecil anda biasanya dapat mengimbangkan badannya untuk berdiri dan belajar merangkak.

Lebih dari itu, kemampuan bayi menggunakan jarinya sudah cukup tangkas sehingga dia dapat mengambil benda di sekelilingnya.

Dalam kes ini, bayi berusia 8 bulan juga umumnya lebih terlatih untuk mengambil, menggenggam, dan memindahkan makanan.

Sebenarnya, si kecil akan segera memasukkan apa-apa di tangannya ke dalam mulutnya, termasuk makanan.

Walaupun anda tidak mahir sepenuhnya, tidak ada salahnya untuk mula memberikannya jari makanan. Sama seperti namanya, fmakanan dalam adalah makanan seukuran jari.

Saiz makanan jari Yang kecil akan memudahkan bayi belajar makan. Ini kerana makanan bersaiz jari ini lebih mudah untuk digenggam dan dimakan oleh bayi.

Kerana ini adalah masa belajar bayi dalam mencengkam dan memasukkan sesuatu ke dalam mulut, anda harus selalu memerhatikan pergerakan si kecil anda.

Tidak ada salahnya membuang benda kecil di sekitar bayi. Sebabnya, dikhuatiri si kecil akan mengambilnya secara refleks dan memasukkannya ke dalam mulutnya seolah-olah dia ingin mengetahui benda apa yang ada di hadapannya.

Apakah makanan pelengkap untuk bayi berusia 8 bulan?

Sumber: Memelihara Dengan Alam

Masih sama dengan awal pengenalannya kepada makanan pejal pada usia 6 bulan, bahkan sehingga usia 8 bulan bayi masih boleh diberi makanan hancur.

Cuma, tekstur pepejal tumbuk biasanya berubah menjadi sedikit tebal apabila memasuki usia 8 bulan. Tambahan pula, tekstur makanan bayi berubah menjadi lebih kasar pada bulan ke-8.

Melancarkan dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, cuba terus memasak dan menyediakan makanan dengan tekstur lembut dan saiz kecil.

Tekstur lembut makanan akan membantu bayi berusia 8 bulan untuk memakannya sambil mengelakkan tersedak.

Walaupun ukuran makanan pelengkap (MPASI) agak kecil, ia dapat membantu bayi berusia 8 bulan untuk menahannya dengan lebih mudah.

Namun, jika boleh, bayi berusia 8 bulan masih harus diberi susu ibu untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Atau jika penyusuan susu ibu ternyata tidak lagi mungkin, perlahan-lahan anda boleh menggantinya dengan susu formula seperti yang disarankan oleh doktor.

Memandangkan tekstur makanan bayi telah berubah seiring dengan kemampuannya mencengkam makanan, anda boleh mula memberikannya makanan jari.

Sebaiknya jangan ganti semua pepejal tumbuk dengan segera makanan jari untuk bayi 8 bulan. Lakukan secara beransur-ansur sambil memberi makanan tumbuk, disertai dengan sedikit campuran makanan jari.

Anda juga boleh memberi makanan jari sebagai lauk antara makanan. Tidak perlu risau jika bayi baru mula tumbuh gigi atau sama sekali belum tumbuh.

Kerana anda boleh memberi makanan jari dengan tekstur lembut yang senang dimakan oleh bayi. Walaupun tanpa gigi, gusi bayi berusia 8 bulan cukup kuat untuk mengunyah pepejal menjadi bentuk yang lebih lembut agar mudah ditelan.

Pilihan makanan pelengkap lembut untuk bayi 8 bulan

Sebagai permulaan, berikut adalah beberapa pilihan pelengkap yang lembut makanan jari yang boleh diberikan kepada bayi berusia 8 bulan:

  • Buah-buahan dengan tekstur lembut seperti pisang dan alpukat
  • Sayuran rebus seperti brokoli, lobak merah dan kacang buncis
  • Pasta rebus
  • Tahu dan kentang kukus
  • Keju lembut

Untuk lebih mudah mencengkam dan mengunyah, anda harus memotong pepejal menjadi kepingan kecil sebelum memberikannya kepada bayi berusia 8 bulan.

Dengan cara itu, anak kecil anda tidak perlu bersusah payah mengunyahnya kerana susunan giginya yang tidak lengkap.

Sebaliknya, elakkan memberi makanan pelengkap (MPASI) yang terlalu besar dan keras, yang kemungkinan besar akan mencekik bayi berusia 8 bulan.

Makanan yang terlalu besar dan sukar untuk bayi seperti sayur-sayuran mentah, popcorn, kismis, kacang, dan sebagainya.

Kenali tanda-tanda ketika anak anda sudah bersedia untuk makan makanan jari

Memperkenalkan bayi kepada makanan makanan jari sejak usia 8 bulan dapat membantu melatih perkembangan bayi.

Perkembangan yang berkaitan dengan kemampuan makan bayi adalah kemahiran motor dan koordinasi badan. Mungkin anda sering tertanya-tanya kapan masa yang tepat untuk mula memperkenalkan anak anda makanan jari.

Sebenarnya tidak sukar untuk mengetahui masa yang sesuai untuk memperkenalkan bayi 8 bulan dengan makanan jari sebagai MPASI.

Anda dapat melihat ketika si kecil berminat untuk 'mengganggu' ketika makan dengan mengambil satu makanan pada satu masa walaupun dia sedang diberi makan.

Menurut Mayo Clinic, dari usia 8 bulan bayi biasanya dapat mencengkam makanan jari dengan saiz kecil.

Ambil contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, dan pasta yang telah dipotong dan dimasak hingga lembut. Sekiranya pada masa lalu bayi hanya dapat mengambil dan mengarahkan makanan ke mulut tetapi selalu menumpahkannya, tidak lagi.

Kini bayi berusia 8 bulan biasanya cukup dipercayai untuk memasukkan pepejal ke dalam mulut mereka.

Pada awal pengenalan, anda boleh memberikannya makanan jari kepingan kecil sebanyak beberapa keping dahulu.

Sekiranya bayi merasa berminat untuk mencubanya, maka tambahkan lebih banyak makanan. Selain itu, cubalah selalu meletakkan bayi untuk makan di kerusi makan khas atau meja kecil.

Selain bertujuan untuk menjadikan bayi lebih fokus ketika makan, ia juga berguna untuk mengurangkan risiko bayi tersedak.

Berapa banyak hidangan makanan pejal sehari untuk bayi berusia 8 bulan?

Pada usia 8 bulan, kekerapan dan bahagian makanan bayi masih sama seperti ketika dia berusia 6 dan 7 bulan.

Selain memberi susu ibu secara rutin setiap hari, kekerapan makan yang boleh anda berikan kepada bayi anda adalah 2-3 kali sehari.

Biasanya, pada usia ini si kecil lebih terbiasa dengan makan makanan ringan dan makanan ringan. Oleh itu, anda masih boleh memberikannya sebanyak 1-2 makanan ringan setiap hari antara makanan utama.

Sementara itu, untuk jumlah hidangan dalam satu makanan makanan padat, tidak banyak bezanya dengan ketika dia berumur 8 bulan. Anda boleh memberi makanan cawan atau air mineral cawan (125 mililiter) yang dihancurkan.

Jam atau waktu untuk makan makanan pejal untuk bayi berusia 8 bulan juga harus mencukupi, alias tidak lebih dari 30 minit.

Petua menyediakan makanan untuk bayi berusia 8 bulan

Berikut adalah beberapa petua yang boleh digunakan semasa memberi makanan pelengkap (MPASI) kepada bayi berusia 8 bulan:

1. Hidangkan makanan jari dengan tekstur dan saiz yang betul

Memperkenalkan bayi anda kepada makanan ringan di antara makanan tumbuk akan membantu mempraktikkan kemahiran mengunyah sejak usia dini.

Walaupun gigi bayi anda tidak lengkap atau tidak tumbuh sama sekali, anda tidak perlu risau.

Sebabnya, tekstur makanan pekat lembut dan lembut disertai dengan ukuran makanan jari Yang kecil biasanya akan memudahkan bayi berusia 8 bulan untuk mengunyah.

Seiring bertambahnya usia, seiring berjalannya waktu, bayi berusia 8 bulan akan terbiasa makan pepejal dengan ukuran yang lebih besar dan lebih keras.

2. Berikan pelbagai variasi makanan

Ketahui juga bahawa pada usia 8 bulan, bayi sangat berminat untuk mengenali tekstur makanan pejal. Selain itu, warna dan aroma makanan, terutama yang baru dicuba oleh si kecil anda, juga dikenali.

Oleh sebab itu, cuba sajikan pelbagai makanan pelengkap untuk membangkitkan rasa ingin tahu dan selera makan bayi berusia 8 bulan.

Elakkan memberikan gula-gula, kek, coklat untuk bayi, atau kerepek dalam pelbagai saiz yang cenderung sangat sukar untuk usia si kecil anda pada masa ini.

Sebaliknya, pastikan anda memilih sumber makanan yang dapat menyumbang sejumlah nutrien penting untuk membantu memenuhi keperluan harian bayi mengikut usianya.

3. Tetap pilih kasih mengenai sumber makanan

Walaupun dianjurkan untuk menyajikan berbagai jenis makanan, jangan cuai ketika memprosesnya. Contohnya semasa anda memproses beberapa jenis buah untuk mencampurkan kepingan makanan jari.

Pastikan anda telah mengeluarkan dan membersihkan buah dari kulit dan biji agar tidak membuat si kecil tersedak ketika memakannya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts