Ketahui Keluk Henle dan Fungsinya |

Gelung Henle adalah bahagian penting dari anatomi buah pinggang. Bahagian organ ginjal ini umumnya berfungsi untuk menyerap semula atau menyerap semula nutrien dari air kencing.

Apakah gelung Henle?

Gelung Henle adalah tubulus berbentuk U (tiub) yang mengalirkan air kencing di nefron ginjal. Nefron adalah salah satu bahagian utama buah pinggang yang mempunyai fungsi menyaring darah.

Ginjal adalah organ dalam sistem perkumuhan untuk menyingkirkan sisa metabolik (memproses nutrien dari makanan di dalam badan) melalui air kencing. Fungsi utama buah pinggang adalah menyaring sisa dan cecair dari badan.

Selain itu, buah pinggang juga berfungsi menyerap semula nutrien yang masih diperlukan oleh tubuh. Ginjal terdiri daripada sekitar satu juta nefron atau unit penyaringan kompleks.

Salah satu bahagian penting buah pinggang adalah gelung Henle. Bahagian ini terdapat di medula (tisu licin) buah pinggang bersama dengan piramid buah pinggang, yang merupakan struktur kecil lain yang mengandungi nefron dan tubulus.

Saluran yang turun dan kemudian berbalik ke belakang boleh dibahagikan kepada tiga bahagian yang mempunyai fungsi masing-masing, iaitu:

 • cabang menurun nipis ( anggota badan yang kurus ),
 • cabang menaik nipis ( anggota badan menaik yang nipis ), dan
 • cawangan menaik tebal ( anggota badan menaik tebal ).

Ketahui fungsi gelung Henle

Secara umum, fungsi gelung Henle adalah menyerap atau menyerap semula air dan natrium klorida dari air kencing. Dalam ilustrasi di atas, bahagian ini ditulis dengan istilah Loop of Henle.

Proses ini berguna untuk menjimatkan perbelanjaan air dari badan, serta menghasilkan air kencing yang lebih pekat untuk bahan sisa metabolik.

Setiap bahagian organ ginjal akan menjalankan proses dan fungsinya sendiri seperti berikut.

1. Cabang menurun tipis

Proses dalam gelung Henle berlaku selepas tiub ginjal kecil yang disebut tubulus berbelit proksimal menyerap bahan berguna dan mengalirkannya ke cabang menurun tipis (Gbr. anggota badan yang kurus ).

Cabang-cabang yang nipis ini sangat telap atau mudah menyerap air. Ini akan menjadikan tahap urea dan natrium dalam air kencing menjadi lebih pekat.

Selain itu, bahagian ini masih menyerap urea, natrium, dan ion lain yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah yang sangat rendah.

2. Cabang menaik nipis

Berbeza dengan bahagian sebelumnya, cabang menaik nipis ( anggota badan menaik yang nipis ) gelung Henle yang naik ke atas tidak menyerap.

Cecair air kencing di saluran ini mempunyai kepekatan natrium klorida yang tinggi. Oleh itu, fungsi bahagian gelung Henle ini adalah untuk menyerap semula ion natrium dan klorida.

3. Cabang menaik tebal

Cawangan menaik tebal ( anggota badan yang tebal ) menjalankan proses penyerapan semula natrium dalam kuantiti yang banyak. Bahagian ini akan menyerap semula natrium sekiranya tubuh masih memerlukannya. Jika tidak, natrium berlebihan akan dikeluarkan dalam air kencing.

Setelah melalui semua bahagian gelung Henle, air kencing akan melalui tahap akhir proses pembentukan air kencing di dalam tiub ginjal kecil yang disebut tubulus berbelit-belit distal.

Sehingga akhirnya cecair air kencing akan masuk ke saluran pengumpulan ( saluran pengumpulan ), kemudian melalui ureter dan disimpan di dalam pundi kencing.

Gelung Henle juga mempunyai peranan lain, termasuk mengatur jumlah cecair badan, kadar kalium, kalsium, dan magnesium, keseimbangan asid-basa, dan komposisi protein air kencing.

Gangguan gelung Henle

Gelung Henle juga terdedah kepada masalah kesihatan tertentu. mengikut Jurnal Nefrologi dan Penyakit Renovaskular Antarabangsa , Sindrom Bartter menjadi yang paling rentan terjadi di bahagian organ ginjal ini.

Sindrom Bartter atau Sindrom Bartter adalah sekumpulan gangguan buah pinggang yang disebabkan oleh mutasi genetik yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan kalium, natrium, klorida, dan molekul yang berkaitan di dalam badan.

Dalam beberapa kes, sindrom Bartter dapat dilihat sebelum kelahiran. Gangguan ini boleh menyebabkan polyhydramnios atau peningkatan jumlah cecair amniotik di sekitar janin.

Beberapa simptom umum sindrom Bartter termasuk:

 • kelemahan otot,
 • kekejangan dan sawan,
 • keletihan,
 • dahaga berlebihan (polydipsia),
 • kencing kerap (poliuria),
 • kencing pada waktu malam (nokturia),
 • penyahhidratan,
 • sembelit (sembelit),
 • demam, dan
 • pening dan muntah.

Keadaan ini juga boleh berkembang dari kecil hingga dewasa. Sebenarnya, bayi dengan sindrom Bartter juga boleh mengalami kelewatan perkembangan ( kelewatan perkembangan ).

Ketidakseimbangan kalium, natrium, dan klorida yang serupa dengan sindrom Bartter juga boleh menjadi kesan sampingan pengambilan diuretik gelung, seperti furosemide.

Satu jenis ubat tekanan darah tinggi berfungsi pada gelung Henle dengan membuang natrium, klorida, dan kalium melalui air kencing untuk membantu menurunkan tekanan darah.

Fungsi gelung Henle untuk menyerap air dan natrium klorida dari air kencing dapat dipengaruhi oleh masalah kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya anda mengalami gejala atau masalah ketika membuang air kecil, segera berjumpa dengan pakar urologi untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

Recent Posts