Mie Instan atau Nasi, Yang Membuat Lemak Lebih Cepat?

Mie segera dan nasi adalah makanan ruji yang sering dijumpai di Indonesia. Namun, pernahkah anda terfikir mana yang membuat anda lebih cepat gemuk dan harus dielakkan ketika anda menurunkan atau mengekalkan berat badan? Lihat ulasan berikut.

Kedua-dua sumber karbohidrat

Mie segera dan nasi keduanya berasal dari biji-bijian halus. Pada asasnya, mi dan nasi keduanya berfungsi sebagai sumber karbohidrat. Karbohidrat penting kerana mempunyai fungsi sebagai penyedia tenaga utama dalam badan.

Tubuh akan memecah karbohidrat menjadi gula yang kemudian digunakan sebagai tenaga dalam badan. Tanpa karbohidrat, tubuh boleh menjadi semakin lemah dan kekurangan tenaga utama.

Baik mi dan nasi, kedua-duanya diperlukan karbohidrat yang boleh anda pilih satu demi satu (tidak dimakan bersama, misalnya mi segera dengan nasi putih).

Kandungan nutrien mi segera dan nasi putih

Satu bungkus mi segera biasanya berbeza-beza dalam ukuran, iaitu sekitar 75-90 gram. Jumlah kalori dalam bungkus mi juga akan berbeza-beza, misalnya, sekitar 350-500 kalori.

Jika dilihat dari ukuran rata-rata, mi segera dengan rempah, kicap, dan bahan pelengkap seberat 85 gram mengandungi:

  • 460 kalori,
  • 18.8 gram lemak,
  • 9 gram protein, dan
  • 66 gram karbohidrat.

Sementara itu, jika anda mengambil sesudu penuh nasi putih atau kira-kira 100 gram, maka isinya adalah:

  • 175 kalori,
  • 0.2 gram lemak,
  • 4 gram protein, dan
  • 40 gram karbohidrat.

Dengan jumlah hidangan yang sama, sebungkus mi segera yang lengkap dengan rempah, kicap, dan bahan pelengkap akan menyumbang lebih banyak kalori daripada nasi sahaja.

Dilaporkan di halaman NHS UK, salah satu faktor yang membuat kenaikan berat badan adalah pengambilan makanan yang tinggi kalori, terutama lemak dan gula.

Berdasarkan nilai pemakanan yang telah dibandingkan di atas, ini bermaksud bahawa mi segera dapat mengumpulkan lebih banyak kalori, lemak, dan gula. Oleh itu, mi mungkin dapat meningkatkan berat badan anda dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, ini pasti akan berlaku sekiranya anda memakannya tanpa disertai dengan aktiviti fizikal yang sepadan.

Jadi, lebih baik jika anda tidak gemar makan mi segera atau nasi?

Sebenarnya, makan nasi dan makan mi tidak dilarang. Yang mesti dipertimbangkan adalah jumlah yang dimakan dan bagaimana ia diproses.

Walaupun nasi menyumbang lebih sedikit kalori, lemak dan gula, jika bahagiannya berlebihan dan ditambah dengan lauk yang mengandungi pelbagai makanan goreng, nasi juga dapat membuat anda cepat gemuk.

Oleh itu, anda mesti mengukur bahagian makanan dan reka bentuk supaya keseluruhan pemakanan seimbang.

Lebih baik mengelakkan memakan mi segera setiap hari kerana berisiko mempengaruhi tekanan darah. Sebungkus mi segera boleh mengandungi 900 - 1,700 mg natrium. Manakala had pengambilan natrium setiap hari untuk orang dewasa ialah 1,500 mg.

Sekiranya anda makan mi segera setiap hari, berapa banyak natrium yang akan anda kumpulkan di dalam badan anda? Natrium yang terlalu banyak boleh mencetuskan tekanan darah tinggi (hipertensi).

Yang paling penting, jika anda tidak mahu cepat gemuk dan kekal sihat, tambahkan sumber karbohidrat lain dalam makanan anda yang kaya dengan serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Recent Posts