Mengenal Nyamuk Anopheles Menyebabkan Malaria |

Malaria adalah penyakit berjangkit yang tidak boleh anda anggap ringan. Penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan baik. Nah, tahukah anda bahawa bentuk nyamuk yang menyebabkan malaria tidak sama dengan nyamuk biasa? Apakah ciri-ciri nyamuk malaria? Lalu, bagaimana penularan parasit yang menyebabkan malaria dari gigitan nyamuk? Lihat ulasan penuh di bawah.

Ciri-ciri nyamuk malaria yang perlu anda ketahui

Malaria adalah penyakit berjangkit parasit yang menular melalui gigitan nyamuk. Namun, hanya jenis nyamuk tertentu yang dapat membawa parasit dan menyebarkan penyakit ini kepada manusia, iaitu nyamuk Anopheles.

Nyamuk Anopheles telah dijumpai di banyak bahagian dunia, terutama negara-negara dengan iklim tropika. Menurut laman web CDC, daripada 430 spesies nyamuk Anopheles, hanya 30-40 yang dapat menyebarkan malaria.

Penting untuk mengetahui bahawa nyamuk Anopheles lelaki tidak dapat menyebarkan penyakit ini kepada manusia. Jadi, hanya gigitan nyamuk Anopheles betina yang boleh menyebabkan malaria.

Inilah ciri-ciri nyamuk Anopheles penyebab malaria:

1. Warna dan bentuk nyamuk Anopheles

Seperti nyamuk, Anopheles mempunyai bentuk badan yang panjang dan terbahagi kepada 3 bahagian, iaitu kepala, dada (toraks), dan perut. Apabila mendarat di kulit manusia, kedudukan nyamuk Anopheles biasanya condong sekitar 45 darjah, berbeza dengan nyamuk. Nyamuk Anopheles juga biasanya berwarna kekuningan.

2. Menggigit masa

Nyamuk Anopheles biasanya memasuki rumah antara jam 5 petang dan 9:30 malam, begitu juga pada waktu pagi. Masa menggigit bermula dari senja, dan nyamuk adalah yang paling aktif Anopheles pada manusia menggigit adalah antara tengah malam hingga awal pagi.

3. Tempat pembiakan nyamuk Anopheles

Nyamuk Anopheles Penyebab malaria menyukai air bersih yang belum terdedah kepada pencemaran. Oleh itu, pembiakan nyamuk lebih sering dijumpai di perairan terbuka dengan tumbuh-tumbuhan atau tanaman, seperti sawah, rawa, hutan bakau, sungai, dan genangan air hujan.

Apabila anda melihat genangan air dengan larva nyamuk melayang dalam posisi mendatar atau mengikuti permukaan air, dapat diandaikan bahawa itu adalah larva nyamuk. Anopheles.

Perbezaan antara nyamuk yang menyebabkan malaria dan demam denggi (DHF)

Kita tentu biasa dengan penyakit berjangkit lain yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, seperti demam denggi atau DHF. Jadi, adakah nyamuk yang menyebarkan malaria dan denggi adalah nyamuk yang sama?

Jawapannya adalah tidak. Kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh gigitan dua jenis nyamuk. Sekiranya malaria disebarkan melalui gigitan nyamuk AnophelesVirus penyebab denggi diserang nyamuk Aedes aegypti atau Aedes albopictus.

Kedua-dua jenis nyamuk ini mempunyai penampilan fizikal yang berbeza dan mudah untuk anda kenali. Semasa nyamuk Anopheles Penyebab malaria mempunyai badan kekuningan, nyamuk Aedes yang menyebabkan DHF mempunyai badan dengan garis-garis hitam dan putih.

Larva dan telur nyamuk Aedes aegypti juga lebih banyak dijumpai di takungan air buatan manusia, seperti tab mandi atau jag. Sementara itu, nyamuk Anopheles lebih kerap membiak di air terbuka semula jadi.

Parasit yang menyebabkan malaria dibawa oleh nyamuk Anopheles

Setelah mengetahui ciri-ciri nyamuk Anopheles, anda juga perlu mengetahui parasit mana yang menyebabkan malaria. Ya, malaria boleh disebabkan oleh pelbagai parasit yang boleh dibawa oleh nyamuk Anopheles.

Inilah penjelasannya:

1. Plasmodium falciparum

Jangkitan oleh parasit P. falciparum adalah malaria yang paling berbahaya. Dianggarkan bahawa hampir 98% kes malaria disebabkan oleh jangkitan dengan jenis parasit ini.

Semasa jangkitan P. falciparum Sekiranya tidak segera dirawat dengan rawatan malaria yang baik dalam 24 jam, kemungkinan besar pesakit akan mengalami komplikasi yang lebih teruk, malah berpotensi menyebabkan kerosakan pada organ tubuh tertentu.

2. Plasmodium vivax

Jangkitan P. vivax dianggap lebih sukar untuk dirawat jika dibandingkan dengan jangkitan P. falciparum. Ini disebabkan oleh perbezaan ciri parasit.

P. vivax mempunyai sifat hypnozoite, iaitu keadaan di mana parasit dapat "tidur" selama beberapa minggu atau bulan setelah penghidapnya dijangkiti. Oleh itu, kebanyakan penghidap tidak menunjukkan gejala sama sekali, menjadikan penyakit ini lebih sukar untuk didiagnosis.

3. Plasmodium ovale

Jenis jangkitan yang disebabkan oleh parasit P. ovale menunjukkan simptom yang cenderung lebih ringan jika dibandingkan dengan parasit Plasmodium yang lain. Keadaan ini juga jarang mengakibatkan komplikasi atau kematian.

4. Malariae Plasmodium

Sama dengan jangkitan P. ovale, jenis parasit P. malariae tergolong dalam jenis malaria ringan. Namun, dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini juga boleh membawa maut seperti yang berlaku pada jangkitan P. falciparum dan P. vivax.

5. Pengetahuan Plasmodium

Parasit P. knowlesi dikenali sebagai penyebab kelima malaria. Parasit ini mempunyai bentuk yang agak sukar dibezakan P. malariae apabila dilihat dengan mikroskop. Lain daripada itu, P. knowlesi memerlukan masa pembangunan terpendek jika dibandingkan dengan Plasmodium jenis lain.

Bagaimana parasit yang menyebabkan malaria menular melalui nyamuk?

Seperti disebutkan sebelumnya, hanya nyamuk Anopheles betina yang boleh menyebarkan malaria kepada manusia. Nyamuk juga mesti dijangkiti parasit dari darah yang sebelumnya disedut.

Semasa nyamuk Anopheles menghisap darah dari penghidap malaria, parasit Plasmodium akan terbawa oleh nyamuk. Kira-kira 1 minggu kemudian, ketika nyamuk akan menghisap darah manusia lain, parasit akan bercampur dengan air liur nyamuk dan memasuki tubuh manusia yang sedang digigit.

Selepas itu, biasanya gejala malaria akan muncul 10 hari atau 4 minggu setelah seseorang digigit nyamuk untuk pertama kalinya Anopheles.

Parasit malaria juga terdapat pada sel darah merah manusia. Itulah sebabnya, selain nyamuk, penyakit ini juga dapat ditularkan melalui pemindahan darah, pemindahan organ, atau penggunaan jarum suntik yang terkontaminasi dengan darah penderita malaria.

Faktor risiko malaria

Semua orang boleh menghidap malaria. Namun, ada sebilangan orang yang lebih berisiko terkena penyakit ini. Orang biasanya mendapat malaria ketika mereka tinggal atau pergi ke tempat dengan kes malaria yang tinggi.

Negara dengan kes malaria tertinggi adalah Afrika Selatan. Di Indonesia sendiri, malaria masih sering dijumpai di provinsi Papua dan Papua Barat.

Berikut adalah faktor yang meningkatkan risiko seseorang dijangkiti malaria:

  • Hidup atau melancong ke negara-negara dengan kes malaria yang tinggi
  • Mempunyai sistem imun yang lemah, seperti kanak-kanak, wanita hamil, atau orang dengan penyakit autoimun
  • Tinggal di kawasan terpencil dengan kemudahan kesihatan yang minimum

Bolehkah malaria menular di antara manusia?

Malaria hanya dapat menular dari gigitan nyamuk atau terkena darah yang terkontaminasi parasit. Penyakit ini bukanlah penyakit yang boleh merebak dari satu orang ke orang lain, seperti selesema atau selesema. Jadi, anda tidak akan mendapat malaria hanya dengan melakukan hubungan fizikal dengan penghidapnya.

Satu-satunya cara penularan antara manusia adalah melalui kelahiran anak. Wanita hamil dijangkiti parasit Plasmodium boleh menyebarkan penyakit ini kepada bayi mereka sebelum atau selepas bersalin. Keadaan ini dikenali sebagai malaria kongenital.

Sekiranya anda sudah memahami ciri-ciri nyamuk Anopheles menyebabkan malaria, anda juga perlu memahami cara mencegah gigitannya. Beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah malaria adalah:

  • Pakai pakaian tertutup, terutamanya pada waktu petang dan malam
  • Memakai ubat penghalau nyamuk
  • Dapatkan ubat pencegahan malaria jika anda pergi ke kawasan dengan kes malaria yang tinggi
  • Menjaga sistem imun dengan memakan makanan yang sihat dan mengambil vitamin yang mencukupi
Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts