5 Titik Akupunktur untuk Meringankan Keletihan dan Meningkatkan Libido

Pernah dengar mengenai akupunktur? Kaedah ubat alternatif dengan pin dan jarum? Ya, memang benar. Selain akupunktur, ada kaedah alternatif lain yang digunakan di China sebagai rawatan alternatif, anda tahu, iaitu akupresur. Akupresur hanyalah akupunktur yang tidak menggunakan jarum. Akupunktur tanpa jarum ternyata memberi kesan yang baik kepada tubuh juga. Anda boleh membantu menghilangkan keletihan sambil meningkatkan nafsu seks alias libido anda.

Bagaimana untuk? Oleh itu, dengan melakukan akupresur (tekanan) pada lima titik akupunktur ini, anda dapat membantu meningkatkan kualiti hidup. Lihat penjelasan lengkap di bawah, ayuh.

Mengakui akupresur, tekanan dan kehidupan seks

Seperti akupunktur, akupresur juga menggunakan lokasi titik tekanan untuk memanipulasi QI atau apa yang dikenali sebagai tenaga.

Qi mengalir melalui laluan tenaga di dalam badan yang disebut jalur meridian. Apabila tekanan diberikan pada titik tertentu, ia mencetuskan pelbagai kesan pada tubuh dan minda anda.

Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan ibu jari atau jari tengah pada titik yang diinginkan.

Bentuk kaedah alternatif ini dipercayai kaedah yang berkesan untuk mengurangkan tekanan. Dengan mengawal tekanan, kehidupan seks anda pasti akan terasa lebih menarik.

Titik akupunktur untuk menghilangkan tekanan dan meningkatkan libido

Terdapat lima titik akupunktur tanpa jarum aka akupresur yang dapat mengatasi tekanan dan meningkatkan gairah seksual, aka libido. Ini adalah intinya.

1. Titik di kepala

Sumber: Garis Kesihatan

Titik urut ini (DU20) terletak di bahagian atas kepala. Kepala adalah tempat manusia berfikir. Semua fikiran dan kerja yang dilakukan, mesti melibatkan otak.

Seks itu sendiri juga boleh terganggu jika otak terlalu tertekan untuk memikirkan banyak perkara. Oleh itu, mengurut kepala pada tahap ini DU20 membantu menenangkan fikiran yang terlalu banyak bekerja.

Di samping itu, urut pada tahap ini membolehkan darah mengalir dengan lebih seimbang dalam badan.

2. Titik pada kaki

Sumber: Garis Kesihatan

Lokasi ini terletak di telapak kaki depan (titik K11) dan titik lain, SP4 terletak di bahagian dalam kaki, dekat dengan garis ibu jari.

Titik K11 dan titik SP4 kedua dianggap titik kuat untuk menyeimbangkan tenaga dalam badan sambil meningkatkan aliran darah ke pusat badan.

Kedua-dua perkara ini secara langsung dan berkait rapat dengan organ pembiakan lelaki dan wanita.

3. Titik pada anak lembu

Sumber: Garis Kesihatan

Terdapat dua mata urut betis ini. Posisi KI7 digunakan untuk meningkatkan Yang, memanaskan tenaga badan.

Di samping itu, kedudukan SP6 untuk meningkatkan pengeluaran yin yang menghasilkan tenaga yang tenang dalam badan. Kedua-dua titik ini dapat meningkatkan aliran darah.

Sekiranya aliran darah lancar maka nafsu dalam badan mesti berganding bahu. Titik K17 lebih sesuai untuk lelaki, manakala titik SP6 lebih sesuai untuk wanita.

4. Titik di bawah pusar

Lokasi tepat titik ini adalah kira-kira 2 jari di bawah pusar.

Titik ini (Ren6) terletak berhampiran dengan organ pembiakan, yang merupakan bahagian yang digunakan untuk seks. Urut bahagian ini dengan berhati-hati. Urut Ren6 adalah bahagian penting dalam meningkatkan tenaga.

Ren6 adalah titik yang seimbang kerana terletak di tempat yang paling santai dari semua titik akupunktur.

Mengurut Ren6 dengan berhati-hati kerana dapat membantu mengekalkan rasa keakraban dan gairah seksual dengan pasangan.

5. Bawah perut

Sumber: Garis Kesihatan

Yang terakhir daripada lima titik akupunktur yang tidak kurang pentingnya adalah bahagian perut ini. Titik kecil ini berada di atas pangkal paha pada paras pinggul.

Titik ST30 ini terletak betul-betul berhampiran arteri utama yang berperanan membantu meningkatkan aliran darah di dalam badan.

Tekan perlahan titik ini selama beberapa saat, tahan, dan lepaskan. Untuk hasil terbaik, jaga hubungan mata dengan pasangan anda semasa melakukan rutin ini.

Titik ini dipilih untuk meningkatkan ketenangan. Ketenangan boleh membuat foreplay lebih sensitif, merangsang, dan menarik.

Sapukan tekanan lembut dan bukannya keras dan gosokkan dengan lembut. Sekarang adalah masa untuk memanjakan pasangan anda dengan pelbagai gaya seks yang menarik untuk dicuba.

Recent Posts