5 Ubat Tradisional Bronkitis Yang Membantu Meringankan Gejala |

Pesakit bronkitis sering mengalami batuk kahak yang menyebabkan sakit dada ketika batuk. Sudah tentu ini mengganggu aktiviti harian. Selain pilihan rawatan perubatan untuk bronkitis, ubat tradisional atau ramuan herba juga dapat melegakan gejala bronkitis. Ubat tradisional yang boleh anda lakukan sendiri di rumah mungkin merupakan pelengkap kepada rawatan yang disyorkan oleh doktor anda. Apakah pilihan bahan semula jadi?

Ubat-ubatan rakyat untuk bronkitis

Beberapa ubat herba yang diproses secara tradisional dapat mengatasi rasa tidak selesa yang anda alami akibat bronkitis.

Sebenarnya, ubat tradisional juga dapat mengurangkan kemungkinan komplikasi bronkitis. Berikut adalah beberapa ramuan herba yang dapat membantu anda:

1. Nanas

Orang yang mengalami bronkitis mengalami radang bronkus atau saluran udara mereka.

Nah, nanas boleh menjadi alternatif perubatan tradisional untuk bronkitis.

Nanas mengandungi bromelain. Bahan enzim bromelain ini terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan di dalam badan. Buah nanas juga berbaris untuk menghilangkan gejala batuk dengan kahak.

Bromelain mudah diserap oleh badan tanpa menghasilkan kesan sampingan yang teruk.

Dipetik dari jurnal yang diterbitkan oleh Penyelidikan Bioteknologi Antarabangsa , bromelain menyumbang banyak faedah untuk rawatan bronkitis, sinusitis, hingga trauma pembedahan.

2. Halia

Seperti yang diketahui ramai, halia mempunyai kesan menenangkan pada badan.

Halia juga banyak digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan batuk, yang merupakan gejala bronkitis.

Halia baik untuk saluran pernafasan yang meradang dan bertindak sebagai ekspektoran (membuang bahan asing di dalam badan).

Pakar mencadangkan minum 2 cawan rebusan halia hangat setiap hari sebagai ubat herba bronkitis.

3. Campuran madu dan lemon

Madu telah lama digunakan sebagai ramuan perubatan sejak zaman kuno. Salah satu sebabnya adalah berkat kandungan sifat antibakteria di dalamnya.

Sementara itu, jus lemon dikatakan dapat membasmi bahan asing di dalam badan.

Gabungan madu dan lemon inilah yang menjadikannya salah satu ubat bronkitis tradisional yang paling dipercayai.

Namun, anda perlu ingat, jangan berikan madu kepada anak berusia 1-3 tahun, kerana akan menyebabkan gejala botulisme (keracunan) yang boleh menyebabkan kelumpuhan otot.

4. Bawang putih

Hasil kajian yang diterbitkan Perpustakaan Perubatan Nasional menunjukkan bahawa bawang putih dapat menghambat virus yang menyebabkan bronkitis dengan berkesan.

Pernyataan itu menunjukkan bahawa bawang putih boleh digunakan sebagai ubat herba bronkitis.

5. Kunyit

Kajian 2011 yang diterbitkan dalam jurnal Keradangan mendapati bahawa kunyit juga mempunyai manfaat anti-radang, lebih-lebih lagi daripada halia.

Kunyit juga dapat meningkatkan antioksidan yang dapat mengatasi kegatalan dan meningkatkan daya tahan tubuh anda.

Anda boleh memproses kunyit sebagai ubat bronkitis tradisional dengan pelbagai cara, seperti ditumbuk, dibancuh, atau dibakar untuk menyedut asap.

Apakah ubat rumah untuk bronkitis?

Selain pelbagai ramuan perubatan tradisional, ada cara lain yang dapat membantu anda merawat bronkitis secara semula jadi, iaitu:

1. Cukup rehat

Pakar mengatakan, ubat untuk semua penyakit paling asas adalah tidur yang cukup.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh Sleep Journal Foundation mendapati bahawa orang yang tidak cukup tidur lebih mudah terkena selesema daripada mereka yang cukup tidur.

Begitu juga, ketika anda ingin melawan jangkitan yang menyebabkan bronkitis, tubuh anda sangat memerlukan masa untuk berehat seluruh sistem.

Pada asalnya, virus selesema akan mudah menyerang tubuh yang tidak cergas (kerana kurang tidur). Keadaan ini selalunya boleh berkembang menjadi bronkitis.

Oleh itu, menurut nasihat Amy Rothenberg, doktor di Persatuan Naturopati Amerika, tidur dan rehat adalah kaedah semula jadi yang paling mudah untuk merawat bronkitis.

2. Minum banyak air

Minum banyak air mineral boleh menjadi salah satu cara untuk merawat bronkitis akut secara semula jadi. Badan yang terhidrat akan menipiskan lendir di saluran pernafasan.

Minum banyak air juga berguna untuk menggantikan cecair badan yang hilang.

Sebabnya, apabila anda menghidap bronkitis, anda juga merasakan simptom demam. Elakkan minum minuman beralkohol dan berkafein semasa batuk dan demam.

3. Wap panas

Sumber: Gadis Pintar

Sebagai tambahan kepada perubatan, menghirup wap hangat adalah salah satu cara tradisional untuk bronkitis yang sangat digalakkan.

Kaedah ini dapat mengurangkan lendir dan mengi yang biasanya dialami oleh pesakit bronkitis.

Menghirup wap hangat sangat mudah dilakukan, dan juga murah. Anda hanya perlu menyediakan lembangan, air panas, dan tuala lebar.

Tuangkan air panas ke dalam lembangan. Anda juga boleh menambah minyak pati, seperti kayu putih atau minyak kayu putih.

Tutup kepala dan lembangan anda dengan tuala besar, bengkok ke bawah untuk menyedut wap panas dari lembangan.

4. Berkumur dengan air garam

Sebenarnya, berkumur dengan air masin tidak menyingkirkan virus atau bakteria yang menyebabkan bronkitis. Namun, kaedah ini melegakan simptom batuk yang biasanya dialami oleh pesakit bronkitis.

Penyelidik di Jepun melakukan kajian terhadap 400 sukarelawan yang secara sukarela membilas mulut mereka dengan air dan membubarkannya dengan antiseptik.

Hasilnya, 36% orang yang berkumur 3 kali sehari cenderung tidak menunjukkan gejala jangkitan pernafasan daripada mereka yang jarang membilas mulut.

5. Makan sup ayam suam

Penyelidik di University of Nebraska menerbitkan hasil percubaan sup ayam sebagai ubat bronkitis semula jadi dalam jurnal Dada .

Hasil kajian menunjukkan bahawa sup ayam menyokong memerangi jangkitan pada saluran pernafasan kerana kesan anti-radang.

Ubat herba, ramuan tradisional, atau semula jadi memang dapat membantu anda meredakan gejala bronkitis.

Namun, apa yang perlu anda ingat, semua tumbuh-tumbuhan dan ramuan ini tidak dapat menggantikan rawatan perubatan yang diberikan oleh doktor.

Pastikan anda tidak meninggalkan rawatan perubatan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Recent Posts