Sekiranya Anda Mengambil Makanan Tambahan Vitamin D Setiap Hari?

Tubuh manusia memang memerlukan vitamin D. Sebabnya, vitamin D berfungsi untuk menyerap kalsium dan fosforus dalam tulang, memperkuat hubungan antara sel, dan meningkatkan sistem imun. Selain cahaya matahari dan makanan, vitamin D juga dapat diperoleh dalam bentuk makanan tambahan. Namun, adakah perlu mengambil makanan tambahan vitamin D? Ketahui dalam ulasan berikut.

Apa itu suplemen vitamin D?

Vitamin D dikenali sebagai vitamin sinar matahari. Ya, anda boleh mendapatkan vitamin ini secara percuma hanya dengan berjemur pada waktu pagi. Selain itu, vitamin D juga dapat diperoleh dari makanan yang kaya dengan vitamin D dan makanan tambahan.

Makanan tambahan vitamin D boleh didapati dalam pelbagai dos, dari 2,000 hingga 10,000 IU sehari, 50,000 IU seminggu, atau kadang-kadang lebih banyak lagi. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen vitamin D dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan gejala kemurungan pada wanita dengan diabetes jenis 2. Bukan hanya itu, pengambilan vitamin D tambahan telah terbukti dapat mencegah gangguan kognitif pada orang dengan penyakit Parkinson dan menguatkan otot pada wanita hamil.

Adakah perlu mengambil makanan tambahan vitamin D setiap hari?

Sama seperti vitamin lain, pengambilan vitamin D yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ini juga berlaku jika anda mengambil suplemen vitamin D tanpa nasihat doktor.

Vitamin D adalah salah satu vitamin larut lemak. Artinya, segala kelebihan vitamin D akan disimpan di dalam badan, tidak dibuang. Nah, apabila anda mengambil suplemen vitamin D setiap hari ketika anda tidak memerlukannya, vitamin D menumpuk di dalam badan anda.

Melaporkan dari Reader's Digest, menurut Madeline Basler MS, RDN, CDN Real You Nutrition, orang yang berlebihan dos vitamin D akan mengalami gejala seperti:

loya dan muntah, penurunan selera makan, sembelit, kelemahan, dan penurunan berat badan. Sebenarnya, banyak makanan tambahan mengandungi vitamin D3 hingga 22 peratus lebih tinggi daripada jumlah yang tertera pada label. Inilah sebabnya mengapa bekalan vitamin D dalam badan menjadi berlebihan dan berlebihan.

Mari kita lihat salah satu fungsi vitamin D, iaitu membantu menyerap kalsium dalam tulang. Sekiranya badan mempunyai terlalu banyak vitamin D, secara automatik akan menyerap kalsium berlebihan. Tambahan pula, keadaan ini boleh mencetuskan batu ginjal dan pencernaan. Dalam keadaan teruk, tubuh boleh diracuni oleh vitamin D apabila anda mengambil 50,000 IU vitamin D setiap hari.

Oleh itu, pada dasarnya anda tidak perlu mengambil makanan tambahan vitamin D setiap hari jika keadaan badan anda sihat dan tidak mengalami masalah perubatan. Kerana, hanya orang tertentu yang dinasihatkan oleh doktor yang dibenarkan mengambil suplemen vitamin D jika diperlukan.

Makanan tambahan vitamin D hanya disyorkan untuk orang tertentu

Menurut kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, orang berusia 70 tahun ke atas cenderung mengalami penurunan kemampuan menghasilkan vitamin D hingga 75 peratus. Inilah sebabnya mengapa orang tua dibenarkan mengambil makanan tambahan vitamin D.

Selain itu, orang yang gemuk cenderung memerlukan lebih banyak vitamin D. Ini kerana sel-sel lemak yang terkumpul di dalam badan cenderung menyerap lebih banyak vitamin D sehingga bekalan vitamin D dalam tubuh tidak mencukupi.

Berikut adalah kumpulan orang yang memerlukan makanan tambahan vitamin D, termasuk:

  • Wanita pascamenopause
  • Lelaki dan wanita yang memerlukan steroid jangka panjang
  • Ibu mengandung dan menyusui
  • Orang yang menghidap penyakit buah pinggang kronik
  • Orang yang mempunyai penyakit paratiroid

Beberapa makanan seperti ikan berlemak, telur, hati sapi, keju, dan cendawan mengandung vitamin D, walaupun jumlahnya sangat kecil. Namun, anda sebenarnya tidak perlu risau akan kekurangan vitamin D. Sebabnya ialah dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin D akan tetap memenuhi keperluan vitamin D harian anda, terutama jika seimbang dengan kebiasaan berjemur di bawah sinar matahari pagi.

Jadi, anda tidak perlu risau akan kekurangan vitamin D jika anda tidak mengambil makanan tambahan vitamin D, selagi anda tidak tergolong dalam kumpulan orang yang memerlukan makanan tambahan. Namun, untuk memastikannya lagi, tanyakan kepada doktor anda untuk mengetahui berapa banyak vitamin D di dalam badan anda dan adakah anda memerlukan suplemen vitamin D.

Recent Posts