Dadah GERD di Farmasi dan Prosedur Perubatan Lain •

Setiap orang yang mengalami GERD (penyakit gastroesophageal reflux) biasanya akan mengadu gejala dalam bentuk pedih ulu hati yang disebut pedih ulu hati. Gejala GERD boleh bertambah buruk jika anda tidak mengambil ubat atau mengelakkan pencetus.

Sekiranya ini berlaku, apakah pilihan untuk ubat GERD di farmasi yang boleh diambil untuk merawat gejala?

Pilihan ubat perubatan untuk merawat GERD

GERD adalah keadaan yang dicirikan oleh kenaikan asid perut ke dalam esofagus. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari kebiasaan merokok, pengambilan ubat NSAID jangka panjang, atau masalah kesihatan yang mempengaruhi pengeluaran asid perut.

Sebaik sahaja gejala GERD muncul, pengambilan ubat biasanya merupakan pilihan pertama untuk membantu meringankan aduan. Sekiranya tidak dirawat, gejala tidak hanya mengganggu aktiviti, tetapi juga boleh bertambah buruk dan mengakibatkan komplikasi GERD.

Sebelum mengambil ubat, ketahui terlebih dahulu bahawa terdapat dua kumpulan ubat untuk GERD, yang merangkumi ubat preskripsi dan bukan preskripsi.

1. Ubat GERD Over-the-counter (OTC)

Dadah over-the-counter, juga dikenali sebagai ubat di kaunter (OTC), adalah sejenis ubat yang boleh diperoleh tanpa preskripsi. Dengan kata lain, anda tidak memerlukan cadangan doktor untuk mendapatkan ubat tersebut.

Itulah sebabnya anda boleh mendapatkan ubat OTC GERD dengan mudah di farmasi atau di gerai. Berikut adalah beberapa contoh ubat bebas untuk merawat GERD.

Antasid

Antasid adalah ubat yang berfungsi dengan meneutralkan asid perut sambil melegakan gejala pedih ulu hati. Ubat ini tidak hanya digunakan untuk merawat GERD, tetapi juga masalah keradangan seperti gastritis.

Terdapat banyak jenis ubat antasid yang ada. Banyak di antaranya dijual dengan jenama tertentu, tetapi ada juga ubat yang hanya menyenaraikan ramuan utama, seperti:

 • aluminium hidroksida,
 • kalsium karbonat,
 • magnesium karbonat,
 • magnesium trisilikat,
 • magnesium hidroksida, dan
 • natrium bikarbonat.

Beberapa jenis antasid juga mengandungi ubat lain, seperti alginat untuk melindungi lapisan perut atau simethicone untuk mengurangkan gejala perut kembung. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak dapat menyembuhkan keradangan esofagus kerana asid perut.

Penting untuk memperhatikan dos pengambilan ubat GERD, kerana penggunaan jangka panjang boleh menimbulkan risiko kesan sampingan. Kemungkinan kesan sampingan ubat GERD ini termasuk sembelit (sembelit), cirit-birit, dan gangguan buah pinggang.

H-2 penyekat reseptor

Kelas ubat GERD H-2 penyekat reseptor berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran asid dan melegakan simptom. Contoh ubat ini adalah cimetidine, famotidine, nizatidine, dan ranitidine.

Berbanding dengan ubat antasid, tindakan H-2 penyekat reseptor ia tidak begitu pantas. Walaupun begitu, ubat H-2 penyekat reseptor dapat membantu memulihkan gejala dalam masa yang lebih lama, sekitar 12 jam.

Sekiranya anda merasakan simptom GERD selepas makan, doktor biasanya mengesyorkan mengambil antasid dan H-2 penyekat reseptor bersama. Ubat antasid berfungsi untuk meneutralkan asid perut, sementara H-2 penyekat reseptor mengurangkan pengeluaran.

Perencat pam Proton (PPI)

Proton pump inhibitor (PPI) berfungsi dengan menyekat pengeluaran asid yang jauh lebih kuat daripada ubat H-2. penyekat reseptor. Selain itu, PPI juga membantu mengatasi masalah kerongkongan kerana terdedah kepada asid perut.

2. Ubat GERD dengan preskripsi doktor

Sekiranya ubat GERD di kaunter tidak cukup berkesan untuk melegakan simptom GERD, doktor anda boleh menetapkan dos ubat yang lebih kuat di farmasi. Berikut adalah beberapa jenis ubat yang paling biasa.

H-2. ubat penyekat reseptor dengan resipi

Bagaimana H-2 berfungsi penyekat reseptor dengan preskripsi ini sebenarnya tidak jauh berbeza dengan ubat serupa yang dibeli secara bebas. Cuma, dos yang terkandung dalam ubat H-2 penyekat reseptor dengan preskripsi yang jauh lebih tinggi.

Contoh ubat ini adalah famotidine, nizatidine, dan ranitidine. Terdapat peraturan jangka masa tertentu untuk memakan H-2 penyekat reseptor. Sekiranya digunakan dalam jangka masa yang lama, ubat ini dapat meningkatkan risiko patah tulang dan kekurangan vitamin B12.

Perencat pam Proton (PPI) dengan preskripsi

Ubat PPI preskripsi biasanya diberikan oleh doktor untuk membantu merawat GERD dalam jangka masa panjang. Terdapat pelbagai jenis ubat PPI resep, seperti:

 • esomeprazole,
 • lansoprazole,
 • omeprazole,
 • pantoprazole,
 • rabeprazole, dan
 • dexlansoprazole.

PPI adalah salah satu ubat yang paling berkesan untuk merawat gejala GERD. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan terdapat kesan sampingan dari penggunaan ubat ini dalam jangka masa panjang.

Kesan sampingan ini termasuk cirit-birit, sakit kepala, mual, kekurangan vitamin B12, dan peningkatan risiko patah tulang pinggul, pergelangan tangan dan tulang belakang. Peraturan terbaik untuk mengambil ubat ini adalah semasa perut kosong.

Ubat penguat injap jantung (sfinkter)

Sfinkter jantung adalah otot berbentuk cincin yang melapisi esofagus dan perut. Jenis ubat yang berfungsi dengan menguatkan sfinkter jantung adalah baclofen. Ubat GERD ini berfungsi dengan menghalang otot sfinkter daripada berehat.

Dengan cara itu, esofagus tidak akan mudah dibuka secara tiba-tiba dan membuat asid perut naik. Walaupun berkesan, anda perlu mengikuti dos dengan teliti kerana ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan keletihan.

Ubat prokinetik

Doktor kadang-kadang juga menetapkan ubat prokinetik untuk membantu mempercepat pengosongan perut sambil menguatkan otot-otot esofagus bawah. Ubat prokinetik yang diperoleh dengan preskripsi adalah bethanechol dan metoclopramide.

Kedua-dua ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti mual, cirit-birit, kegelisahan, dan pergerakan fizikal yang tidak normal. Untuk mengelakkan kesan sampingan, ambil ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan jangan campurkan ubat ini dengan ubat lain.

Antibiotik

Doktor akan menetapkan antibiotik sekiranya GERD disebabkan oleh jangkitan bakteria H. pylori. Ubat ini akan digabungkan dengan PPI dan perlu diambil untuk jangka masa tertentu. Tujuannya adalah untuk memastikan bakteria mati dan memulihkan fungsi gastrik.

Rawatan perubatan lain untuk merawat GERD

Sekiranya penyakit GERD cukup teruk, doktor biasanya akan mencadangkan laluan lain dalam bentuk pembedahan atau pembedahan. Terutama jika gejala GERD tidak berfungsi untuk dirawat dengan ubat-ubatan yang terdapat di farmasi atau rawatan di rumah.

Dilaporkan dari The American College of Gastroenterology, prosedur perubatan berikut biasanya dilakukan untuk merawat GERD.

1. Fundoplication

Fundoplication adalah prosedur pembedahan yang paling biasa untuk merawat GERD. Tindakan ini bertujuan untuk menguatkan otot-otot yang membentuk sfinkter jantung sehingga dapat mencegah asid perut naik seperti biasa.

Pakar bedah akan menjahit bahagian atas perut (fundus) di sekitar bahagian bawah esofagus. Jadi, bahagian bawah esofagus akan berada di terowong kecil di antara otot perut. Otot-otot ini akan menguatkan sfinkter jantung.

2. LINX

Prosedur LINX juga membantu menguatkan otot pada sfinkter jantung. Anda melakukan ini dengan membungkus cincin di sempadan antara perut dan esofagus. Kemudian, akan ada daya tarikan magnet yang menguatkan sfinkter jantung supaya asid perut tidak naik.

Apabila gejala GERD muncul, langkah pertama yang dapat melegakan mereka adalah dengan mengambil ubat. Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berfungsi, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat preskripsi.

Rundingan lebih lanjut juga dapat membantu doktor menentukan sama ada anda memerlukan rawatan tambahan. Dalam beberapa kes, GERD mungkin telah memasuki tahap yang lebih teruk sehingga rawatannya lebih rumit.

Recent Posts