Mengatasi Cegukan Bayi dalam 4 Langkah Mudah

Ibu bapa baru mungkin sering merasa bingung dan bimbang sekiranya bayi anda mengalami sesuatu yang dianggap remeh bagi orang dewasa. Cegukan salah satu daripadanya. Lalu, bagaimana menangani cegukan pada bayi?

Punca cegukan pada bayi

Bukan hanya orang dewasa yang mengalami cegukan, malah bayi juga dapat mengalami cegukan pada usia yang sangat awal. Cegukan pada dasarnya disebabkan oleh pengecutan diafragma.

Diafragma adalah kepingan otot besar yang duduk di bawah paru-paru, dan bersama-sama dengan otot di antara tulang rusuk membolehkan kita bernafas.

Kontraksi otot-otot ini dapat menyedut udara ke dalam paru-paru, dan kemasukan udara yang cepat menyebabkan epiglotis ditutup.

Epiglotis adalah kepingan tisu di kerongkong yang ditutup ketika kita menelan untuk mengelakkan makanan, minuman, atau air liur disedut ke dalam paru-paru. Penutupan tisu tekak secara tiba-tiba inilah yang menyebabkan cegukan.

Cegukan mengganggu bagi orang dewasa, dan juga bayi. Bayi biasanya tidak terjejas oleh cegukannya. Walau bagaimanapun, cegukan bayi membimbangkan ibu bapa.

Sebenarnya, bayi masih boleh tertidur ketika cegukan tanpa diganggu. Cegukan bayi pada dasarnya tidak mempunyai kesan atau kesan buruk tertentu pada pernafasan atau kesihatan bayi, dan masih boleh dikatakan normal.

Beberapa cara untuk mengatasi masalah cegukan pada bayi

1. Beri susu ibu dan biarkan bayi bersendawa

Penyusuan susu ibu boleh menjadi salah satu cara mengatasi cegukan bayi anda. Pergerakan penyusuan susu ibu dapat membantu diafragma anak anda berehat dan menghentikan cegukan.

Selepas memberi makan, anda boleh membiarkan bayi anda bersendawa untuk memberi ruang kepada udara yang terperangkap di perut bayi. Nah, udara juga menjadi faktor cegukan bayi.

2. Selaraskan kedudukan bayi

Selepas memberi makan dan melahirkan, inilah masanya untuk meletakkan bayi. Pegang dan sesuaikan posisi bayi dalam posisi tegak, boleh sambil memegang.

Anda juga boleh menepuk belakang bayi dengan lembut. Ini bertujuan untuk membantu gas di dalam perut meningkat.

3. Beri sesuatu untuk dihisap

Beri anak anda sesuatu yang boleh dihisap, seperti pacifier, pacifier, atau puting ibu. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat cegukan bayi.

Pergerakan mulut dan hentakan jerami di perut bayi dipercayai dapat merangsang bersendawa dan menghentikan cegukan pada bayi.

4. Bawa bayi ke tempat yang hangat

Untuk mengatasi cegukan bayi, bawa dan letakkan bayi di tempat yang panas dan lembap. Elakkan bilik berhawa dingin atau suhu yang sedikit sejuk. Mengingat cegukan pada bayi boleh disebabkan oleh suhu menjadi sejuk.

Petua untuk mengelakkan cegukan pada bayi

  • Apabila anda ingin memberi susu ibu atau makanan kepada bayi, berikan ketika bayi tenang, tidak menangis, atau bahkan lapar. Ini dilakukan untuk mengelakkan udara masuk bersama dengan makanan dan juga untuk mengelakkan perut kembung.
  • Selepas memberi makan, elakkan aktiviti seperti menggendong bayi ke atas dan ke bawah.
  • Pastikan bayi anda tegak selama 20 hingga 30 minit selepas makan.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found