Stunting pada Kanak-kanak: Sebab, Karakteristik, dan Cara Mengatasinya

Pertumbuhan anak tidak hanya dilihat dari berat badan, tetapi juga tinggi. Sebabnya adalah bahawa ketinggian anak adalah faktor yang menandakan stunting dan menjadi penanda sama ada pemakanan anak telah dipenuhi atau tidak. Lalu, apa yang menghambat dan apa yang menyebabkannya?

Apa itu stunting?

Memetik dari Stunting Bulletin yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, stunting adalah keadaan yang dicirikan ketika panjang atau tinggi anak kurang dari usianya.

Secara sederhana, stunting adalah keadaan di mana kanak-kanak mengalami gangguan pertumbuhan, menyebabkan badan mereka lebih pendek daripada rakan sebaya dan penyebab utama kekurangan nutrisi.

Ramai yang tidak tahu bahawa kanak-kanak pendek adalah tanda masalah pemakanan kronik dalam pertumbuhan badan si kecil. Hanya itu, ingat bahawa kanak-kanak pendek tidak semestinya terbantut, sementara kanak-kanak yang pendek mesti kelihatan pendek.

Kanak-kanak tergolong dalam kategori stunting apabila panjang atau tinggi mereka menunjukkan bilangan di bawah -2 sisihan piawai (SD). Lebih-lebih lagi jika keadaan ini dialami oleh kanak-kanak yang masih di bawah umur 2 tahun dan mesti dirawat dengan segera dan sewajarnya.

Penilaian status pemakanan dengan sisihan piawai biasanya menggunakan carta pertumbuhan anak (IPK) dari WHO.

Perawakan pendek pada kanak-kanak yang berada di bawah standard normal adalah akibat kekurangan zat makanan yang telah bertahan lama.

Ini kemudiannya menghalang pertumbuhan tinggi badan anak, sehingga dia diklasifikasikan sebagai stunting.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan badan yang pendek tidak semestinya mengalami stunting. Keadaan ini hanya berlaku apabila pengambilan makanan harian anak kurang, yang mempengaruhi perkembangan ketinggiannya.

Apa yang menyebabkan stunting pada kanak-kanak?

Masalah kesihatan ini adalah hasil dari pelbagai faktor yang berlaku pada masa lalu. Faktor-faktor ini termasuk pengambilan nutrien yang lemah, jangkitan yang kerap dengan penyakit berjangkit, kelahiran pramatang, dan berat lahir rendah (LBW).

Keadaan pengambilan nutrien anak yang tidak mencukupi ini biasanya tidak hanya berlaku setelah dia dilahirkan, tetapi boleh bermula ketika dia masih dalam kandungan.

Berikut adalah dua perkara utama yang merupakan faktor yang menyebabkan stunting pada kanak-kanak.

1. Kekurangan pemakanan semasa mengandung

WHO atau badan kesihatan dunia menyatakan bahawa sekitar 20% kejadian stunting telah berlaku semasa bayi masih dalam kandungan.

Ini disebabkan oleh pengambilan ibu semasa mengandung yang kurang berkhasiat dan berkualiti sehingga nutrien yang diterima oleh janin cenderung kurang.

Akhirnya, pertumbuhan dalam rahim mula terbantut dan berterusan setelah dilahirkan. Oleh itu, sangat penting untuk memenuhi pelbagai nutrien penting semasa mengandung.

2. Keperluan pemakanan anak tidak dipenuhi

Di samping itu, keadaan ini juga boleh berlaku kerana makanan yang tidak mencukupi untuk balita di bawah usia 2 tahun, seperti kedudukan penyusuan yang tidak sesuai, tidak diberi penyusuan susu ibu yang eksklusif, kerana makanan pelengkap yang berkualiti rendah (MPASI).

Banyak teori menyatakan bahawa kekurangan pengambilan makanan juga boleh menjadi salah satu faktor utama penyebab stunting. Terutama pengambilan makanan yang mengandungi protein dan mineral zink (zink) dan zat besi ketika anak masih kecil.

Dengan melancarkan buku Nutrition for Children and Adolescents, kejadian ini pada amnya mulai berkembang ketika anak berusia 3 bulan. Proses perkembangan ini secara beransur-ansur mulai perlahan ketika anak berusia 3 tahun.

Selepas itu, carta untuk menilai ketinggian berdasarkan usia (TB / U), terus bergerak mengikuti lekuk standard tetapi pada kedudukan yang lebih rendah.

Terdapat sedikit perbezaan dalam keadaan stunting yang dialami oleh kumpulan umur 2-3 tahun dan kanak-kanak yang berumur lebih dari 3 tahun.

Pada kanak-kanak berumur di bawah 2 - 3 tahun, pengukuran carta ketinggian rendah untuk usia (TB / U) dapat menggambarkan proses stunting yang berterusan.

Sementara itu, pada kanak-kanak yang lebih tua dari itu, keadaan ini menunjukkan bahawa kegagalan pertumbuhan anak memang berlaku ( terbantut ).

3. Faktor penyebab lain

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan di atas, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan stunting pada kanak-kanak, iaitu:

 • Kurangnya pengetahuan ibu mengenai pemakanan sebelum mengandung, semasa mengandung, dan selepas bersalin.
 • Akses terhad kepada perkhidmatan kesihatan, termasuk bersalin dan selepas bersalin (setelah melahirkan).
 • Kekurangan akses ke air bersih dan sanitasi.
 • Masih kekurangan akses kepada makanan berkhasiat kerana harganya agak mahal.

Untuk mengelakkannya, wanita hamil perlu mengelakkan faktor di atas.

Ciri-ciri stunting pada kanak-kanak

Perlu difahami bahawa tidak semua kanak-kanak di bawah umur lima tahun dengan kedudukan pendek terbantut. Masalah kesihatan ini adalah keadaan badan yang sangat pendek yang dilihat dari standard standard untuk mengukur ketinggian mengikut usia dari WHO.

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, balita dapat diketahui terbantut jika panjang atau ketinggiannya telah diukur, kemudian dibandingkan dengan standar, dan hasil pengukuran ini berada dalam kisaran normal di bawah.

Seorang kanak-kanak termasuk dalam stunting atau tidak, bergantung pada hasil pengukuran ini. Oleh itu, ia tidak boleh dianggarkan atau ditebak tanpa pengukuran.

Selain perawakan yang pendek pada umurnya, ada juga ciri-ciri lain, seperti:

 • Pertumbuhan perlahan
 • Wajah kelihatan lebih muda dari usianya
 • Pertumbuhan gigi tergendala
 • Prestasi yang lemah dalam fokus dan memori pembelajaran
 • Berusia 8-10 tahun, kanak-kanak menjadi lebih pendiam, tidak banyak melakukan kontak mata dengan orang di sekelilingnya
 • Berat anak kecil tidak meningkat malah cenderung menurun.
 • Perkembangan badan anak terhambat, seperti menarche lewat (haid pertama anak perempuan).
 • Kanak-kanak mudah dijangkiti pelbagai penyakit berjangkit.

Sementara itu, untuk mengetahui sama ada tinggi badan kanak-kanak itu normal atau tidak, anda mesti kerap berjumpa dengan perkhidmatan kesihatan terdekat. Anda boleh membawa anak anda ke doktor, bidan, posyandu, atau pusat kesihatan setiap bulan.

Apakah kesan masalah kesihatan ini kepada kanak-kanak?

Stunting adalah kegagalan untuk berkembang kerana pengumpulan kekurangan nutrisi yang berlangsung lama dari kehamilan hingga usia 24 bulan.

Oleh itu, keadaan ini boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan kanak-kanak.

Kesan jangka pendek stunting adalah gangguan perkembangan otak, kecerdasan, gangguan dalam pertumbuhan fizikal, dan gangguan metabolik.

Kesan jangka panjang, stunting yang tidak dapat ditangani seawal mungkin memberi kesan kepada:

 • Mengurangkan kemampuan perkembangan kognitif otak anak
 • Sistem imun yang lemah sehingga mudah jatuh sakit
 • Risiko tinggi penyakit metabolik seperti kegemukan
 • Penyakit jantung
 • penyakit vaskular
 • Kesukaran belajar

Sebenarnya, ketika mereka dewasa, kanak-kanak dengan badan pendek akan mempunyai tahap produktiviti yang rendah dan sukar untuk bersaing dalam dunia pekerjaan.

Bagi kanak-kanak perempuan yang terbantut, mereka berisiko mengalami masalah kesihatan dan perkembangan keturunan ketika mereka dewasa.

Ini biasanya berlaku pada wanita dewasa dengan ketinggian kurang dari 145 cm kerana mengalami stunting sejak kecil.

Wanita hamil dengan perawakan di bawah purata ( ibu terbantut ) akan mengalami kelambatan aliran darah ke janin serta pertumbuhan rahim dan plasenta. Tidak mustahil, keadaan ini memberi kesan terhadap keadaan bayi yang dilahirkan.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan ketinggian di bawah rata-rata berisiko mengalami komplikasi perubatan yang serius, bahkan pertumbuhannya terbantut.

Perkembangan saraf dan kemampuan intelektual bayi dapat dihambat disertai dengan ketinggian anak tidak sesuai dengan usia.

Seperti stunting yang berlaku sejak kecil, bayi dengan keadaan ini juga akan terus mengalami perkara yang sama sehingga mereka membesar.

Bagaimana stunting pada bayi dirawat?

Walaupun stunting mempengaruhi dewasa, keadaan ini dapat diatasi. Melancarkan Buletin Stunting Kementerian Kesehatan Indonesia, stunting dipengaruhi oleh pola pengasuhan, liputan dan kualiti perkhidmatan kesihatan, persekitaran, dan keamanan makanan.

Salah satu rawatan pertama yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak dengan ketinggian di bawah normal yang didiagnosis mengalami stunting adalah dengan memberi mereka gaya keibubapaan yang tepat.

Ini termasuk permulaan penyusuan awal (IMD), penyusuan susu ibu eksklusif hingga usia 6 bulan, dan penyusuan susu ibu bersama dengan pemberian makanan pelengkap sehingga anak berusia 2 tahun.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) mengesyorkan agar bayi berusia 6-23 bulan mendapat makanan pelengkap yang optimum (MP-ASI).

Penyediaan makanan tersebut harus mengandungi sekurang-kurangnya 4 atau lebih daripada 7 jenis makanan, termasuk bijirin atau ubi, kacang, produk tenusu, telur atau sumber protein lain, dan pengambilan yang kaya dengan vitamin A atau yang lain.

Sebaliknya, perhatikan juga had peruntukan kekerapan makan minimum (MMF), untuk bayi berusia 6-23 bulan yang diberi dan tidak disusui, dan telah menerima MP-ASI.

Untuk bayi yang disusui

 • Umur 6 - 8 bulan: 2 kali sehari atau lebih
 • 9 - 23 bulan: 3 kali sehari atau lebih

Sementara untuk bayi yang tidak disusui berumur 6-23 bulan, iaitu 4 kali sehari atau lebih.

Bukan hanya itu, ketersediaan makanan dalam setiap keluarga juga berperanan untuk mengatasi masalah stunting. Ini dapat dilakukan, misalnya, dengan meningkatkan kualiti makanan harian yang dimakan.

Bagaimana untuk mengelakkan stunting?

Kejadian kanak-kanak dengan ketinggian pendek bukanlah masalah baru dalam dunia kesihatan dunia. Di Indonesia sendiri, stunting adalah masalah pemakanan pada anak-anak yang masih merupakan kerja rumah yang mesti diselesaikan dengan baik.

Terbukti bahawa berdasarkan data Pemantauan Status Pemakanan (PSG) dari Kementerian Kesehatan Indonesia, jumlah anak yang pendek cukup tinggi.

Kes kanak-kanak dengan keadaan ini mempunyai jumlah tertinggi jika dibandingkan dengan masalah pemakanan lain, seperti anak yang kekurangan zat makanan, kurus, dan gemuk.

Soalan seterusnya ialah, adakah stunting pada kanak-kanak dapat dicegah dari usia dini?

Jawapannya adalah ya. Stunting pada kanak-kanak adalah salah satu daripada beberapa program keutamaan yang dilancarkan oleh kerajaan untuk mengurangkan jumlah kes setiap tahun.

Ada berbagai upaya yang dapat dilakukan untuk mencegah stunting sesuai dengan Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 39 Tahun 2016. Cara mencegah stunting menurut Pedoman Pelaksanaan Program Indonesia Sehat dengan Pendekatan Keluarga, yaitu:

Cara mencegah stunting bagi wanita hamil dan bersalin

Terdapat beberapa cara untuk mencegah stunting bagi wanita hamil dan bersalin, iaitu:

 • Pemantauan dan rawatan kesihatan yang optimum, dalam 1,000 hari pertama kehidupan bayi.
 • Pemeriksaan kehamilan atau penjagaan Krismas ante (ANC) secara berkala dan berkala.
 • Menjalankan proses kelahiran di kemudahan kesihatan terdekat, seperti doktor, bidan, atau puskesmas.
 • Sediakan makanan yang tinggi kalori, protein, dan mikronutrien untuk bayi (TKPM).
 • Pengesanan awal penyakit berjangkit dan tidak berjangkit.
 • Membasmi kemungkinan kanak-kanak mendapat cacing.
 • Lakukan penyusuan eksklusif selama 6 bulan penuh.

Anda boleh berbincang dengan pakar obstetrik anda untuk mencegah stunting yang telah dicadangkan di atas.

Cara mencegah stunting bagi kanak-kanak

Sementara itu, bagaimana mencegah stunting pada balita, yaitu:

 • Pantau secara rutin pertumbuhan dan perkembangan balita.
 • Sediakan makanan tambahan (PMT) untuk kanak-kanak kecil.
 • Melakukan rangsangan awal perkembangan anak.
 • Memberi penjagaan kesihatan dan perkhidmatan yang optimum untuk kanak-kanak.

Anda boleh berbincang dengan pakar pediatrik untuk menyesuaikan diri dengan tabiat anak kecil anda, supaya pencegahan stunting dapat dilakukan.

Cara mencegah stunting bagi kanak-kanak usia sekolah

Anak-anak sekolah juga perlu dibekalkan dengan persediaan untuk mencegah stunting, seperti:

 • Berikan pengambilan nutrien mengikut keperluan harian anak-anak.
 • Ajar anak-anak pengetahuan yang berkaitan dengan pemakanan dan kesihatan.

Lakukan dengan perlahan dalam bahasa yang mudah difahami oleh kanak-kanak.

Untuk remaja

Walaupun stunting pada remaja tidak dapat dirawat, rawatan masih dapat dilakukan, termasuk:

 • Biasakan anak dengan tingkah laku hidup bersih dan sihat (PHBS), pola pemakanan seimbang, tidak merokok, dan tidak menggunakan dadah
 • Mengajar kanak-kanak mengenai kesihatan pembiakan

Anda boleh melakukan ini untuk kanak-kanak yang sudah berumur belasan tahun, iaitu 14-17 tahun.

Untuk dewasa muda

Inilah cara untuk mencegah keadaan ini pada orang dewasa muda:

 • Memahami mengenai perancangan keluarga (KB)
 • Menjalankan pengesanan awal penyakit berjangkit dan tidak berjangkit
 • Sentiasa menerapkan gaya hidup bersih dan sihat (PHBS), pola pemakanan seimbang, jangan merokok, dan jangan menggunakan dadah.

Pada hakikatnya, jika anda ingin mencegah stunting, pengambilan dan status pemakanan calon ibu mestilah baik. Ini kemudian disertai dengan memberi makanan yang berkualiti ketika anak dilahirkan.

Bolehkah pertumbuhan anak yang merosot kembali normal?

Malangnya, stunting adalah keadaan gangguan pertumbuhan yang tidak dapat dibalikkan. Iaitu, ketika seorang anak terbantut sejak dia masih kecil, pertumbuhannya akan terus perlahan hingga dewasa.

Pada usia baligh, dia tidak dapat mencapai pertumbuhan maksimum kerana terbantut pada usia muda. Walaupun anda telah memberinya makanan kaya nutrien, pertumbuhannya tetap tidak dapat dimaksimumkan seperti anak normal lainnya.

Walau bagaimanapun, masih penting bagi anda untuk menyediakan pelbagai makanan yang sangat berkhasiat untuk mengelakkan keadaan anak kecil anda menjadi lebih teruk dan gangguan pertumbuhan yang dialaminya daripada menjadi semakin teruk.

Oleh itu, ini sebenarnya dapat dicegah dengan memberikan nutrisi maksimum pada awal kehidupan. Tepat semasa 1,000 hari pertama kehidupan kanak-kanak.

Sekiranya anda mengetahui bahawa anak anda menghidap penyakit ini, anda harus segera berjumpa dengan doktor anak anda agar ia dapat diselesaikan dengan cepat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts