Makan Nanas Semasa Menstruasi Membuat Aliran Darah Lebih Cepat?

Nanas adalah salah satu buah yang menyebabkan sejumlah mitos dalam masyarakat, misalnya makan nanas ketika hamil dikatakan menyebabkan keguguran. Namun, mitos ini telah terbukti salah. Selain itu, kebanyakan wanita juga enggan makan nanas kerana mereka mengatakan tidak baik memakannya ketika mereka sedang haid. Oleh itu, adakah makan nanas semasa haid juga merupakan mitos, atau adakah fakta? Inilah penjelasannya.

Kenali kandungan dan faedah nanas

Nanas adalah buah tropika yang kaya dengan vitamin, enzim, dan antioksidan. Walaupun rasanya manis, nanas ini sebenarnya rendah kalori. Sama seperti buah-buahan lain, nanas juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Kandungan bahan semula jadi dapat membantu meningkatkan sistem imun, mengekalkan kekuatan tulang, dan mengatasi gangguan pencernaan.

Menurut Laura Flores, pakar pemakanan dari San Diego, kandungan nutrisi paling banyak dalam nanas terletak pada vitamin C dan mangan. Vitamin C adalah jenis utama antioksidan larut dalam air yang berfungsi untuk melawan kerosakan sel, seperti meminimumkan risiko penyakit jantung dan sakit sendi. Selain itu, nanas juga mengandungi enzim bromelain dan vitamin B yang baik untuk menghasilkan tenaga dalam badan.

Makan nanas semasa haid sebenarnya dapat mengurangkan kesakitan haid

Sebilangan wanita biasanya mengalami sakit haid atau gejala PMS, seperti kembung perut, keletihan, kekejangan perut, sakit kepala, masalah pencernaan, dan perubahan mood yang tidak stabil. Nah, salah satu kaedah terbaik untuk mencegah dan merawatnya adalah dengan makan makanan yang sihat.

Ramai wanita takut makan nanas kerana disyaki boleh menyebabkan keputihan. Namun, ini ternyata hanya mitos. Keputihan adalah cairan vagina yang dihasilkan secara semula jadi oleh hormon badan untuk menjaga kebersihan vagina anda, dan bukannya dihasilkan kerana anda memakan nanas.

Buah nanas sebenarnya berguna untuk mengurangkan sakit haid kerana kandungan mangannya. Wanita yang sering mengadu PMS dilaporkan mempunyai kadar mangan dalam tubuh yang jauh lebih rendah daripada mereka yang tidak. Sebab itu, dr. Phyllis Johnson dari A.S. Pusat Pemakanan Manusia Jabatan Pertanian di Dakota Utara, mengesyorkan agar wanita yang mengalami sakit haid sedikit sebanyak meningkatkan pengambilan sumber mangan. Salah satunya ialah nanas.

Kandungan antioksidan dalam nanas juga berguna untuk mengurangkan keradangan akut, yang boleh menjadi penyebab kekejangan perut semasa haid. Manfaat nanas disokong oleh kandungan bromelain yang membantu mengendurkan otot di sekitar perut, sehingga dapat mengurangkan gejala sakit kram semasa haid.

Jangan makan terlalu banyak

Makan nanas semasa haid tidak mengancam nyawa walaupun mungkin membuat anda mengalami pendarahan lebih berat daripada biasa. Laporan Dr. Johnson juga menyatakan bahawa wanita muda yang menggunakan makanan sumber dalam jumlah sederhana mengalami peningkatan aliran darah haid hingga 50 persen. Pendarahan haid yang berat biasanya tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan aktiviti.

Lebih-lebih lagi, berhati-hati jika anda mempunyai perut yang sensitif. Asid vitamin C dalam nanas boleh menyebabkan pedih ulu hati atau refluks asid. Sekiranya anda makan nanas yang belum cukup masak, bromelain yang terdapat di dalamnya juga boleh mempunyai kesan pencahar yang teruk, menyebabkan cirit-birit atau muntah.

Bromelain juga dapat berinteraksi dengan beberapa ubat, seperti antibiotik, antikoagulan, pengencer darah, antikonvulsan, ubat insomnia, dan antidepresan. Oleh itu, orang yang mengambil ubat ini tidak digalakkan makan nanas terlalu banyak.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai semua kemungkinan kesan negatif kandungan bromelain murni dan mangan dalam nanas, anda harus makan sekurang-kurangnya 7-10 buah nanas segar pada satu masa. Mustahil bukan?

Pada dasarnya, tidak ada larangan makan nanas semasa haid. Selagi ia tidak terlalu banyak, ya.

Recent Posts