Mabuk, murah dan mudah diminum, tetapi berisiko koma

Kes mabuk akibat ketagihan gam yang banyak dilakukan oleh kanak-kanak jalanan secara amnya mempunyai kesan yang sangat berbahaya. Apakah kesannya?

Apa itu gam itu?

Ngelem adalah kaedah yang dilakukan dengan menyedut bau gam untuk mendapatkan sensasi mabuk. Aktiviti mabuk lem ini biasanya digunakan oleh remaja atau kanak-kanak sebagai alternatif untuk mabuk, tetapi dengan harga yang lebih murah daripada harus membeli ubat-ubatan terlarang atau bahkan ganja.

Apa bahaya perekatan?

Hangover lem umumnya berbahaya, tetapi tidak membawa maut. Walaupun begitu, ada kemungkinan risiko kerosakan otak dan masalah pernafasan yang teruk. Berikut adalah beberapa risiko dan bahaya menghidu lem:

1. Kegagalan pernafasan akut

Kegagalan pernafasan akut adalah keadaan yang boleh membawa maut akibat memerah. Ini adalah keadaan yang berlaku apabila bahan yang dihirup dalam gam mengganggu kemampuan anda untuk bernafas. Menghirup gam kimia secara langsung juga boleh mempengaruhi paru-paru anda. Ini menghalang jumlah oksigen yang mencukupi daripada sampai ke seluruh badan. Dalam kes yang serius, kegagalan pernafasan kronik akibat mabuk lem boleh menyebabkan koma.

2. Kerosakan otak

Gam penyedut, yang umumnya mengandungi toluena dan naftalena, dapat merosakkan sarung myelin. Myelin adalah lapisan nipis di sekitar gentian saraf otak dan sistem saraf anda. Kerosakan ini boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada fungsi otak, dan juga boleh menyebabkan masalah neurologi serupa dengan yang dilihat dengan sklerosis berganda.

3. Aritmia

Bahan kimia dalam gam apabila disedut dengan kuat boleh menyebabkan degupan jantung atau aritmia yang tidak teratur. Dalam beberapa kes, irama yang tidak normal boleh menyebabkan kegagalan jantung yang membawa maut. Ia juga dikenali sebagai sindrom kematian mendadak secara tiba-tiba (SSDS), yang merupakan sindrom kematian mendadak setelah menyedut lem. Ini boleh berlaku walaupun pertama kali seseorang mula terpaku.

Risiko kesihatan serius lain yang berkaitan dengan menyedut lem termasuk:

 • penyitaan
 • kerosakan jantung
 • kerosakan buah pinggang
 • tercekik (sering dari muntah)

Ketahui ciri-ciri orang yang malas

Berikut adalah beberapa tanda orang yang malas untuk diperhatikan:

 • Kemurungan
 • Tingkah laku mabuk atau tidak hadir
 • Hidung merah atau berair
 • Mata merah berair
 • Bau nafas kimia
 • Hidung berdarah
 • Mual atau hilang selera makan
 • Mudah gelisah dan gelisah
 • Menyembunyikan perkara seperti semburan rambut atau gam

Bagaimana merawat orang yang ketagihan lem?

Ketagihan merekatkan dapat dirawat bergantung pada kesan masalah fizikal, seperti kerosakan otak atau aritmia yang mempunyai rawatan perubatan yang berbeza. Tetapi secara amnya, doktor akan melakukan ujian neurologi terlebih dahulu dalam merawat pesakit. Doktor perlu melihat sama ada terdapat kecederaan kekal pada fungsi otak dan ingatan. Kesihatan mental dan emosi seseorang juga memerlukan penilaian oleh ahli terapi terlatih.

Selain itu, jika mangsa ketagihan lem adalah pelajar, dia mungkin memerlukan terapi. Terapi ini bertujuan untuk membantu kanak-kanak menangani tekanan rakan sebaya yang mempengaruhi mabuk lem. Anak-anak juga akan dibantu dari segi nasihat dan psikologi untuk mencari kumpulan atau rakan sebaya yang akan mempunyai pengaruh positif terhadap hubungan mereka.

Recent Posts