Minum Ais Semasa Menstruasi Adakah Berbahaya, Betul?

Minum ais semasa haid sering dielakkan kerana dianggap berbahaya. Dilaporkan, minum air sejuk boleh menyebabkan darah haid membeku sehingga haid menjadi tidak lancar. Adakah itu benar atau hanya mitos mengenai haid? Mari cari jawapannya di sini!

Minum ais semasa haid benar-benar berbahaya?

Anggapan yang beredar di masyarakat ialah minum air ais boleh membuat darah beku. Oleh itu, wanita yang sedang haid dilarang meminum ais supaya haid mereka tidak terganggu. Walau bagaimanapun, teori ini tidak benar.

Air ais memang dapat merangsang penyempitan saluran darah sehingga mengurangkan pendarahan. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk penggunaan luaran seperti ketika anda menggunakan kompres sejuk.

Kompres sejuk boleh digunakan sebagai pertolongan cemas untuk menghentikan pendarahan dan melegakan bengkak dari luka. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak berlaku untuk pendarahan semasa haid.

Kenapa? Kerana darah haid bukanlah darah yang terjadi akibat luka di badan, tetapi kerana lapisan dinding rahim ditumpahkan.

Setiap bulan, wanita menghasilkan telur dan lapisan rahim menyiapkan kehadiran calon janin dengan membuat lapisan.

Walau bagaimanapun, jika telur tidak disenyawakan, ia bersama dengan lapisan dinding akan pecah dan dikeluarkan melalui lubang faraj.

Di samping itu, pendarahan haid tidak dipengaruhi oleh suhu air yang anda minum. Kerana ketika air memasuki badan, suhunya akan berubah sesuai dengan suhu badan.

Sama ada darah haid lancar atau tidak, ia dipengaruhi oleh keadaan hormon wanita, iaitu hormon estrogen dan progesteron.

Sekiranya hormon ini terganggu, misalnya kerana tekanan dan penggunaan kontraseptif, haid biasanya menjadi tidak teratur.

Bolehkah minum air ais semasa haid menyebabkan sista?

Anggapan lain yang sering kita temui ialah minum air ais semasa haid boleh menyebabkan sista ovari. Namun, adakah ia benar?

Melancarkan Klinik Mayo, kista adalah keadaan biasa pada wanita. Biasanya, seorang wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 helai sista (sista) sepanjang hidupnya.

Kista jinak berlaku kerana folikel di ovari gagal pecah, menyebabkan telur tertahan dan membentuk kista.

Namun, anda tidak perlu risau kerana kista jenis ini dapat hilang sendiri dalam beberapa bulan.

Keadaan sista yang lebih teruk boleh menyebabkan PCOS, keadaan ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon dan tidak ada kaitan dengan air es yang anda minum dalam tempoh anda.

Minuman apa yang dilarang semasa haid?

Daripada mengelakkan minum air ais semasa haid, anda harus mengelakkan minuman berikut kerana ia terbukti secara saintifik mengganggu aliran haid dan kesihatan pembiakan.

Kopi

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika Minum kopi boleh memburukkan lagi haid.

Untuk itu, hadkan atau hindarkan sehingga haid tetap selesa.

Teh

Selain kopi, minuman lain yang sangat berkafein adalah teh. Anda juga harus mengelakkan minuman ini kerana ia juga boleh memburukkan lagi haid.

Minuman ringan

Ramai yang berpendapat bahawa minum soda dapat memudahkan haid. Sebenarnya, soda tidak digalakkan semasa haid. Ini kerana kandungan kafeinnya yang tinggi.

Selain itu, pengambilan soda yang berlebihan juga boleh menyebabkan masalah kesuburan pada wanita.

Alkohol

Selain minuman ringan, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Epidemiology, minum alkohol juga dapat mengganggu kesuburan. Oleh itu, anda tidak boleh mengambilnya.

Minuman apa yang baik semasa haid?

Minum air ais semasa haid tidak memberi kesan buruk kamu tahu . Bahkan dianjurkan untuk minum lebih banyak air untuk mengelakkan kekurangan cairan, terutama ketika darah haid banyak.

Oleh itu, anda tidak perlu takut untuk minum air ais semasa haid. Ia tidak akan menjadikan darah anda membeku, malah badan anda akan menjadi lebih segar.

Selain minum lebih banyak air, anda juga boleh minum campuran teh kunyit dan halia untuk merawat sakit perut dan kekejangan semasa haid.

Ini berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan oleh jurnal Terapi Pelengkap dalam Perubatan.

Recent Posts