Penyebab Betis yang Menyakitkan dan Pelbagai Cara Mengatasinya •

Umumnya, betis yang sakit boleh menjadi tanda kekejangan atau otot yang kencang. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius. Lalu, apakah keadaan yang boleh menyebabkan kesakitan dan bagaimana mengatasinya? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Beberapa penyebab umum sakit betis

Setiap kali anda berjalan atau berlari, anda mesti menggerakkan otot di betis anda. Anak lembu setiap manusia terdiri daripada dua otot, iaitu otot gastrocnemius dan otot soleus. Kedua otot ini bertemu di tendon Achilles dan bersambung terus ke tumit. Oleh itu, setiap pergerakan kaki anda mesti menggunakan kedua-dua otot ini. Namun, pelbagai masalah kesihatan pada kaki boleh menyebabkan betis sakit

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mungkin menjadi penyebab sakit betis, iaitu:

1. Kekejangan otot

Kesakitan pada betis biasanya disebabkan oleh kekejangan otot, iaitu ketika otot tiba-tiba berkontrak. Biasanya, keadaan ini normal jika anda baru memulakan jenis latihan baru, jadi otot masih belum terbiasa. Selain itu, kekejangan otot juga boleh berlaku ketika anda mengalami dehidrasi atau mengalami kekurangan mineral.

Walaupun begitu, anda tidak perlu terlalu risau. Sebabnya, kekejangan otot yang juga boleh muncul di betis dan menyebabkan rasa sakit dapat sembuh dengan sendirinya.

2. Kecederaan otot (regangan betis)

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, betis terdiri daripada dua otot yang bersambung secara langsung ke tulang tumit. Nah, menggunakan otot pada betis secara berlebihan boleh menyebabkan kecederaan pada otot-otot ini.

Sekiranya demikian, biasanya akan ada rasa sakit yang muncul secara tiba-tiba di betis. Bukan hanya itu, apabila anda mengalami otot yang tegang, anda mungkin juga mengalami beberapa keadaan lain, seperti:

  • Sakit tiba-tiba di bahagian belakang kaki.
  • Anak lembu berasa kaku dan lemah terutama ketika anda berjalan.
  • Anda sukar bangun dan berehat di kaki.
  • Lebam muncul di betis selepas 1-2 hari.

3. Tendinitis Achilles

Tendinitis Achilles atau tendon Achilles adalah keadaan serius yang boleh menyebabkan sakit pada betis. Keadaan ini berlaku kerana penggunaan tendon Achilles yang berlebihan. Tendon Achilles adalah tendon yang menghubungkan kedua otot betis dengan tulang tumit.

Sebenarnya, struktur tendon Achilles semakin lemah seiring bertambahnya usia, menjadikannya lebih rentan terhadap kecederaan. Walau bagaimanapun, anda mungkin mencederakan tendon ini jika anda menggunakannya secara berlebihan. Biasanya, keadaan ini sering berlaku pada orang yang tiba-tiba bersenam dengan kuat.

4. Sciatica

Sciatica adalah kecederaan pada saraf sciatic. Saraf ini berjalan dari punggung bawah, ke pinggul, punggung, dan kaki anda. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya hanya mempengaruhi satu bahagian badan.

Sciatica sering berlaku apabila tulang memacu tulang belakang atau penyempitan di tulang belakang menekan pada saraf sciatic. Ini bahkan boleh menyebabkan keradangan, sakit, dan kebas pada kaki yang terkena, termasuk anak lembu.

5. Neuropati periferal

Betis yang menyakitkan juga boleh berlaku sebagai tanda neuropati periferal. Ini adalah keadaan yang berlaku kerana kerosakan pada saraf di luar otak dan saraf tunjang. Selain dapat menyebabkan kelemahan dan kebas, keadaan ini juga menyebabkan rasa sakit yang biasanya muncul di tangan dan kaki.

Neuropati periferal adalah keadaan yang mungkin disebabkan oleh kecederaan traumatik, jangkitan, gangguan metabolik, atau penyakit keturunan. Sebenarnya, keadaan ini boleh berlaku kerana terdedah kepada bahan toksik. Walau bagaimanapun, penyebab utama keadaan ini adalah diabetes.

6. Trombosis urat dalam (Trombosis urat dalam)

Trombosis urat dalam adalah pembentukan bekuan darah dalam satu atau lebih urat di dalam badan. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya berlaku di kawasan kaki. Trombosis urat dalam boleh menyebabkan rasa sakit pada bengkak di kawasan kaki, termasuk betis.

Namun, tidak jarang keadaan ini juga muncul tanpa ada gejala. Gumpalan darah di kawasan kaki juga dapat terjadi jika anda tidak menggerakkan kaki dalam jangka masa yang lama. Contohnya, ketika anda baru sahaja menjalani pembedahan atau kemalangan, menempuh jarak jauh, atau terpaksa menjalani rehat di atas katil.

Cara mengatasi sakit betis

Anda boleh mengubati sakit betis mengikut penyebabnya. Maksudnya, keadaan ini dapat diselesaikan jika anda mengatasi penyebabnya. Oleh itu, lebih baik jika keadaan ini diperiksa oleh doktor untuk mendapatkan diagnosis.

Dengan cara itu, anda boleh mengambil rawatan yang sesuai mengikut keadaan anda. Terdapat beberapa cara mudah untuk melegakan sakit betis, iaitu:

1. Rehat

Untuk mengatasi keadaan ini, cara yang paling berkesan dan mudah adalah merehatkan betis yang sakit. Biasanya, sakit betis berlaku kerana aktiviti fizikal yang terlalu berat. Oleh itu, mengurangkan aktiviti yang terlalu berat sebenarnya cukup untuk mengatasinya.

Bukan hanya itu, dengan berehat, anda juga dapat melegakan simptom-simptom lain, seperti radang akut. Namun, jika simptomnya cukup teruk, anda mungkin memerlukan alat bantu berjalan.

2. Memampatkan

Selain berehat, Kementerian Kesihatan Australia Direct Health mengesyorkan agar anda merawat betis yang sakit dengan menggunakan kompres, baik dengan ais atau air suam. Biasanya, kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan rasa sakit akibat masalah tendon.

Sementara itu, penggunaan kompres sejuk atau panas bergantung pada keadaan anda. Kompres selama kira-kira 20 minit dan lakukan beberapa kali sehingga rasa sakit pada betis mereda.

3. Regangan

Anda juga dapat melegakan sakit betis dengan meregangkan otot. Ini sangat berguna untuk mengurangkan kesakitan akibat kekejangan atau ketegangan otot.

Bukan hanya untuk mengatasi, anda boleh meregangkan otot untuk mengelakkan sakit betis pada masa akan datang.

4. Terapi fizikal

Pada tahap yang tergolong teruk, biasanya anda perlu melakukan terapi fizikal untuk gangguan muskuloskeletal yang satu ini. Ahli terapi fizikal akan membantu anda mengatasi sakit betis yang tidak dapat diatasi dengan rawatan di rumah yang kerap.

Ahli terapi fizikal biasanya menggunakan teknik yang berbeza untuk mengembalikan kekuatan dan pergerakan anak lembu yang cedera. Sebenarnya, ahli terapi fizikal akan berusaha sebaik mungkin untuk memulihkan keadaan anak lembu menjadi normal.

5. Dadah

Dalam keadaan tertentu, doktor boleh menetapkan ubat untuk mengurangkan kesakitan pada betis. Dadah yang digunakan biasanya berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit, seperti NSAID.

Penggunaan ubat harus sesuai dengan preskripsi doktor. Biasanya, ini dapat mengatasi rasa sakit akibat tendinitis, ketegangan otot, dan kekejangan otot.

Mencegah kesakitan pada betis

Sebenarnya, pencegahan betis yang menyakitkan bukanlah perkara yang rumit. Anda hanya perlu melakukan regangan secara teratur sebelum dan selepas setiap senaman untuk menguatkan betis anda.

Di samping itu, anda tidak boleh bersenam secara berlebihan. Lebih baik meningkatkan intensiti latihan sedikit demi sedikit agar otot-otot dalam badan tidak terkejut.

Anda juga disarankan untuk minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi, yang boleh menyebabkan kekejangan otot. Bukan hanya itu, pengambilan suplemen magnesium juga baik untuk mencegah kekejangan, terutama pada wanita hamil. Walaupun begitu, penggunaan makanan tambahan anda masih harus berjumpa dengan doktor anda lagi.

Recent Posts