Kerengsaan kulit: Ciri, Sebab, Rawatan •

Semua orang menginginkan kulit yang sihat. Atas sebab ini, penjagaan kulit diperlukan untuk mengelakkan pelbagai masalah kulit, salah satunya adalah kerengsaan. Kerengsaan akan menyebabkan sensasi yang tidak selesa pada kulit anda dan kadang-kadang boleh mengganggu aktiviti.

Apa itu kerengsaan kulit?

Kerengsaan kulit adalah keadaan penyakit pada kulit apabila lapisan luar sensitifnya bersentuhan langsung dengan bahan pakaian seperti bulu, beberapa tumbuhan, atau bahan yang terdapat dalam produk pembersih dan detergen.

Berbanding dengan kulit di muka atau tangan, kulit di kawasan kemaluan lebih terdedah kepada kerengsaan. Kerana, kulit di bahagian ini mempunyai lapisan lapisan tanduk yang paling nipis.

lapisan terangsang, juga dikenali sebagai lapisan horny (stratum korneum), adalah lapisan terluar yang berfungsi melindungi kulit dari kemasukan bahan asing ke lapisan kulit yang lebih dalam. Lapisan ini mempunyai ketebalan yang berbeza di setiap bahagian badan.

Menyedari tanda dan gejala keadaan ini

Ramai orang berpendapat bahawa kerengsaan hanya berlaku ketika kulit mulai sakit dan terasa sakit. Sebenarnya, kulit yang jengkel mempunyai gejala yang beransur-ansur.

Sekiranya anda mengalami gejala yang membuat anda tidak selesa dan tidak sembuh, segera lakukan pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor. Berikut adalah peringkat tanda dan gejala kulit yang jengkel.

1. Kulit terasa gatal

Mengalami gatal pada kulit adalah perkara biasa. Namun, jika gatal menyebabkan anda merasa jengkel dan tidak sabar untuk terus menggaru, itu mungkin merupakan tanda awal keadaan ini.

Malangnya, ramai yang memandang rendah gejala ini dan menganggap gatal akan hilang. Sebenarnya, jika tidak dirawat, gatal akan bertambah teruk dan memburukkan lagi keadaan.

2. Kulit kemerahan dan bengkak

Kulit kemerahan boleh menjadi tanda kerengsaan. Keadaan ini boleh berlaku lebih awal sebelum atau bersamaan dengan gatal. Gatal yang teruk, membuatkan anda terus menggaru atau menggosok kulit.

Bukan sahaja kemerahan pada kulit lebih kelihatan, kulit juga akan membengkak.

3. Kulit menimbulkan bintik ruam

Selain bengkak, tahap kerengsaan yang semakin teruk adalah kemunculan ruam. Ruam kulit ini dicirikan oleh bintik-bintik merah kecil yang terasa panas atau menyengat.

Semakin banyak geseran di kawasan kulit ini, semakin besar kemungkinan ruam merebak atau melepuh. Akibatnya, akan ada luka di bahagian kulit ini.

Punca kerengsaan kulit yang perlu anda ketahui

Kerengsaan kulit, terutama pada wajah, disebabkan oleh kulit kering. Kekurangan kelembapan pada kulit ini sering mencetuskan gatal dan akhirnya kerengsaan. Selain itu, penggunaan produk penjagaan kulit yang tidak sesuai juga boleh mencetuskan kegatalan pada kulit.

Namun, berbeza dengan kulit di badan, penyebab umum keadaan ini di kawasan kulit pada alat kelamin adalah kelembapan. Kawasan kulit yang terlalu lembab boleh mencetuskan pertumbuhan lebih banyak bakteria.

Keadaan ini boleh berlaku pada bila-bila masa, tetapi pada wanita lebih kerap semasa haid. Menggunakan pembalut selama beberapa hari tidak membiarkan kawasan kulit vagina bernafas.

Keadaan akan bertambah buruk, apabila kulit terus digosokkan pada tuala wanita yang tidak lembut, seluar terlalu ketat, dan kulit terus berpeluh.

Bagaimana mengatasi kulit yang jengkel?

Sebilangan besar keadaan ini boleh dirawat di rumah. Salah satu cara yang paling biasa adalah memampatkan kawasan yang jengkel dengan ais atau air sejuk.

Kompres sejuk dapat melegakan simptom dalam bentuk gatal-gatal yang biasanya terjadi ketika mengalami kegatalan. Caranya, anda hanya menyediakan kain bersih yang telah direndam dalam air sejuk. Selepas itu, tekan kawasan yang terjejas selama lima hingga sepuluh minit.

Ingat, jangan menggaru kulit yang gatal. Kerana, menggaru sebenarnya akan memperburuk kerengsaan dan boleh menyebabkan calar pada luka yang akan memudahkan kemasukan bakteria dan virus.

Terdapat juga calamine. Biasanya produk dengan kandungan ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, gatal-gatal, dan rasa tidak selesa akibat kerengsaan akibat bersentuhan dengan tanaman beracun. Basahkan pelapik kapas dengan calamine dan kemudian gosokkannya ke kawasan yang terkena.

Petua untuk mengelakkan kerengsaan kulit

Keadaan ini pastinya membuat anda terganggu. Untuk mengelakkan keadaan ini, ikuti beberapa petua berikut.

1. Mengekalkan kelembapan kulit

Produk pelembap menjadikan kulit anda terhidrat dan lembap. Gunakan krim ini sekerap mungkin, terutamanya selepas mandi atau setiap kali kulit anda terasa kering. Pastikan memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda dan bahannya selamat.

2. Minum banyak air

Minum air cukup. Tetapi apabila keadaan kulit anda kering, minum lebih banyak air boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasinya.

Air tidak hanya mengekalkan keseimbangan cairan di dalam badan, tetapi juga kelembapan kulit. Selain air, buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin juga dapat menyokong kesihatan kulit.

3. Mencegah kegatalan di kawasan kemaluan

Kerengsaan kulit faraj sering berlaku sebelum dan semasa haid. Pada masa itu, kelembapan kulit akan terus meningkat dan risiko kerengsaan akan meningkat.

Mencegah kerengsaan kawasan kemaluan bermaksud menjaga kawasan itu lembap.

Oleh itu, anda mesti memilih pad dengan bijak. Pilih alas yang lembut, cepat menyerap, dan mengedarkan udara sehingga kawasan faraj tetap kering dan dapat "bernafas" dengan baik sehingga tidak lembap. Juga berhati-hati dengan pembalut.

Selain itu, agar haid bebas dari kerengsaan, elakkan memakai seluar yang terlalu ketat yang boleh menyebabkan geseran pada kulit. Jangan lupa untuk selalu menggunakan tisu selepas membuang air kecil sehingga faraj sentiasa kering.

Recent Posts