Mengkaji Demisexual, Menambah Minat Setelah Berdekatan Emosi |

Sejauh ini, orientasi seksual yang biasa dikenali adalah heteroseksual (minat terhadap lawan jenis) dan homoseksual (tarikan kepada jantina yang sama). Sebenarnya, masih banyak jenis orientasi seksual lain yang tidak diketahui umum, salah satunya demekseksual (demeksual) sering disalahertikan.

Ada yang berpendapat demeksual bermaksud anda tidak boleh jatuh cinta pada pandangan pertama. Namun, ada juga yang berpendapat bahawa demisexual tidak mempunyai keinginan seksual, alias aseksual. Nah, mana yang betul, ya? Baca penjelasan penuh.

Apa itu demisexual (demeksual)?

demeksual (demeksual) adalah orientasi seksual apabila seseorang tertarik dengan orang lain yang dengannya dia sudah mempunyai kedekatan emosi.

Dengan kata lain, keinginan atau dorongan seksual hanya dapat muncul setelah ikatan emosi terbentuk dalam hubungan.

Anda mungkin tertanya-tanya: tidakkah ini berlaku pada semua orang? Pada pandangan pertama, demisexual kelihatan biasa bagi sesiapa sahaja.

Sebenarnya, banyak orang mempunyai hubungan seksual dengan orang yang dikenali rapat dan mempunyai ikatan emosi yang kuat.

Contohnya, ambil pasangan suami isteri yang sebelum ini menjalin hubungan dan bertunang sejak sekian lama.

Walau bagaimanapun, demeksual ini bukan mengenai seks atau dengan siapa anda harus melakukan hubungan seks.

Ada juga yang mengatakan demisexual bermaksud tidak dapat jatuh cinta pada pandangan pertama.

Ungkapan ini juga tidak betul kerana tidak peduli dengan siapa anda jatuh cinta.

Lebih tepat lagi, demisexual adalah orientasi seksual yang merujuk kepada munculnya keinginan seksual.

Menurut Pusat Sumber Demisexuality, demeksual memerihalkan tarikan seksual yang dicirikan oleh kemunculan dorongan seks atau rangsangan jika anda telah membina ikatan emosi yang kuat.

Walaupun orientasi seksual lain, seperti heteroseksual atau homoseksual, boleh mempunyai dorongan seksual terhadap orang lain tanpa perlu mengenali orang itu secara dekat dan intim.

Contohnya, seseorang dapat tertarik secara seksual kepada berhala, artis, atau tokoh masyarakat sehingga mereka dapat memiliki khayalan seksual tentang mereka, walaupun mereka tidak benar-benar mengenali mereka.

Ini tidak berlaku untuk golongan demiseeks.

Seperti apa sifat demisexual?demeksual)?

Dalam orientasi seksual ini, keinginan seksual yang timbul bukan hanya berasal dari ikatan emosi yang kuat dalam hubungan romantis.

Walau bagaimanapun, hasrat seksual atau gairah juga boleh berpunca dari hubungan platonik seperti persahabatan. Demisexuality juga dapat dialami oleh pelbagai orientasi seksual.

Oleh itu, anda boleh menjadi demisexual walaupun anda heteroseksual, biseksual, homoseksual, atau panseksual.

Oleh itu, adakah hasrat seksual selalu muncul setelah seseorang merasakan ikatan dengan seseorang? Jawapan ringkasnya, tentu saja tidak.

Seperti lelaki heteroseksual, dia memang mempunyai daya tarikan seksual terhadap wanita, tetapi itu tidak bermaksud keinginan seksual selalu timbul ketika dia melihat setiap wanita.

Beberapa perkara ini adalah ciri-ciri demekseksual (demeksual) yang agak biasa. Tetapi sebenarnya, setiap demisexual mempunyai pengalaman yang berbeza.

Berikut adalah tanda atau ciri demisexual:

  • Jarang merasa tertarik secara seksual kepada orang asing yang ditemui di jalan atau di tempat awam.
  • Jarang berminat dengan tokoh awam, orang yang baru anda temui, atau orang yang anda temui secara tidak sengaja.
  • Tidak merasakan hasrat seksual atau tidak berminat melakukan hubungan seks dengan orang yang anda tidak kenal rapat, walaupun mereka mempunyai penampilan yang menarik atau keperibadian yang menarik.
  • Selalunya mempunyai tarikan seksual kepada rakan atau pasangan yang rapat.
  • Hubungan intim dan terjalin dari ikatan emosi yang kuat dengan seseorang mempengaruhi kemunculan dorongan seksual pada orang itu.

Adakah saya seorang Biseksual? Cuba Jawab Soalan Anda Di Sini

Bagaimana ia berbeza dengan aseksual?

Demisexuality sering dikaitkan atau bahkan disamakan dengan jenis orientasi seksual lain, seperti aseksualiti.

Perkara ini sering menjadi perbahasan di kalangan masyarakat aseksual dan demisexual itu sendiri.

Sebagai gambaran, seorang aseks umumnya tidak mempunyai minat untuk melakukan hubungan seksual dengan orang lain, tidak kira sama ada terdapat kedekatan emosi atau tidak.

Secara aseksual, daya tarikan seksual diukur dengan intensiti dorongan seksual dan berapa banyak keinginan untuk melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda tidak pernah merasakan dorongan seksual untuk orang lain dan tidak pernah mempunyai hubungan rapat dengan seseorang, anda mungkin tersilap kerana menganggap orientasi seksual anda adalah aseksual.

Sebenarnya, dorongan seksual dalam diri anda akan muncul ketika ikatan emosi tercipta.

Kesamaan antara demisexual dan aseksual inilah yang menjadikan komuniti, seperti LGBTA, memasukkan demisexual ke dalam spektrum aseksual (sub-jenis).

Walaupun begitu, beberapa kumpulan masih menganggap keduanya sebagai orientasi seksual yang berbeza.

Ini kerana demisexual (demeksual) bergantung kepada kedekatan dengan seseorang, sementara aseksual berkaitan dengan keinginan seksual.

Pada akhirnya, siapa yang betul dan salah dalam kumpulan orientasi seksual ini sebenarnya tidak penting.

Anda lebih mengenali diri anda sehingga anda lebih tahu apa itu orientasi seksual anda.

Sebilangan orang boleh merasa terpencil atau menganggap diri mereka tidak normal apabila mereka tidak mempunyai minat seksual yang sama dengan kebanyakan orang.

Sebenarnya, orientasi seksual boleh menjadi sangat pelbagai. Mengenal lebih banyak orientasi seksual, seperti demisexual, dapat membantu anda mengenali diri sendiri dan orang lain dengan lebih baik.

Recent Posts