Adakah Kopi Putih Betul Lebih Sihat? |

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, produk kopi segera kopi putih menjadi semakin popular. Anda sendiri mungkin sering memakannya. Kopi jenis ini sering disebut selamat untuk perut. Adakah ia lebih sihat daripada kopi jenis lain?

Apa itu kopi putih?

Nama kopi putih diambil dari warna kopi yang pucat dan tidak setebal kopi hitam. Tetapi tidak seperti yang diharapkan, kopi putih dihasilkan dari biji kopi biasa yang tidak berwarna putih. Walau bagaimanapun, pemprosesan dari biji ke kopi adalah berbeza.

Di Malaysia, kopi ini dibuat dari biji kopi tanah bersama minyak sawit, marjerin, atau minyak zaitun. Selepas itu, kopi disajikan dengan air panas dan susu pekat manis.

Untuk menyejukkan kopi, biasanya barista akan "menarik" kopi sehingga rasa menyatu dan busa semula jadi muncul. Cara menarik kopi putih sama seperti membuat kopi Teh Tarik atau Aceh.

Namun, jenis kopi putih yang banyak diedarkan di pasaran hari ini sudah disajikan dalam bentuk serbuk segera. Anda hanya perlu membancuh dengan air panas dan kopi anda siap diminum tanpa perlu "menarik" atau menambahkan susu.

Adakah benar kopi putih lebih selamat untuk perut?

Ramai orang percaya bahawa minum kopi jenis ini adalah selamat bagi orang yang mengalami gangguan sistem pencernaan atau mempunyai organ perut yang sensitif terhadap kopi.

Kopi hite dikatakan selamat untuk perut kerana mengandungi lebih sedikit kafein daripada kopi jenis lain. Kafein adalah bahan perangsang yang dapat menyebabkan masalah pencernaan seperti mual, cirit-birit, dan sindrom iritasi usus (IBS).

Semasa proses pengisaran, biji kopi akan diproses sedemikian pada suhu rendah. Oleh itu, kandungan kafein dalam kopi yang telah digiling akan dibiarkan sedikit. Rasanya juga kurang masam dan lebih lembut daripada kopi jenis lain.

Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati kerana tubuh setiap orang berbeza. Anda mungkin sensitif terhadap kafein atau bahkan tidak mempunyai intoleransi kafein, malah dos kecil boleh menyebabkan reaksi badan tertentu.

Selain masalah pencernaan, beberapa kesan sampingan kafein termasuk kegelisahan, insomnia, degupan jantung yang lebih cepat, sakit kepala, dan deringan di telinga.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa minum kopi putih

Kandungan kafein yang rendah bukanlah jaminan bahawa kopi akan lebih sihat. Perlu diingat, kopi jenis ini diproses dengan campuran minyak sawit, marjerin, atau minyak zaitun.

Kerana campuran, setiap cawan mengandungi lebih banyak lemak tepu dan tak jenuh daripada kopi biasa. Setiap cawan mengandungi kira-kira 5 gram lemak tepu dan 7 gram lemak tak jenuh.

Susu yang ditambahkan pada kopi juga akan meningkatkan pengambilan lemak. Jadi, bagi anda yang menurunkan berat badan, mengehadkan kadar lemak, atau mencegah kenaikan kolesterol, anda tidak boleh minum kopi ini terlalu banyak.

Berhati-hatilah dengan gula dalam kopi putih segera. Biasanya kopi segera ditambah dengan gula atau pemanis tiruan. Gula berlebihan berisiko menyebabkan gangguan metabolik, selera makan sukar dikawal, dan gula darah meningkat menjadi diabetes.

Jadi, hadkan pengambilan kopi putih maksimum 2 cawan sehari. Anda juga harus memilih produk yang tidak mengandungi gula tambahan.

Recent Posts