Cara yang betul untuk memeriksa tekanan darah di rumah

Sekiranya anda didiagnosis menghidap tekanan darah tinggi atau darah tinggi, maka anda perlu kerap memeriksa tekanan darah atau tekanan darah anda. Pemeriksaan tekanan darah boleh dilakukan di beberapa tempat, termasuk di rumah. Ini penting untuk dapat mengawal tekanan darah anda untuk mengelakkan komplikasi hipertensi. Jadi, di mana pemeriksaan tekanan darah boleh dilakukan? Lalu, bagaimana mengukur tekanan darah di rumah?

Perkara penting yang perlu diketahui sebelum memeriksa tekanan darah

Tekanan darah menunjukkan betapa kerasnya jantung anda bekerja kerana mengepam darah ke arteri anda. Tekanan darah adalah salah satu tanda penting badan, selain suhu badan, degupan jantung, dan pernafasan.

Semasa mengukur tekanan darah, ada 2 nombor yang muncul di alat pengukur. Nombor pertama yang biasanya muncul di bahagian atas adalah nombor tekanan sistolik. Sementara itu, bilangan yang muncul di bahagian bawah adalah tekanan diastolik.

Jadi, jika anda melihat bilangan pada sphygmomanometer adalah 117/80 mmHg, tekanan sistolik anda adalah 117, sementara tekanan diastolik anda adalah 80.

Periksa tekanan darah atau tekanan darah harus dilakukan pada waktu-waktu tertentu. Biasanya, doktor akan mencadangkan waktu yang tepat untuk melakukan pemeriksaan, misalnya setelah anda minum ubat atau ketika anda merasakan simptom hipertensi seperti pening.

Di mana pemeriksaan tekanan darah boleh dilakukan?

Salah satu faedah mengukur tekanan darah secara berkala adalah salah satu cara untuk mengawal tekanan darah anda. Pengukuran ini boleh dilakukan di beberapa tempat, iaitu di hospital atau klinik oleh jururawat atau doktor, di farmasi yang mempunyai meter tekanan darah digital, atau di rumah dengan meter tekanan darah yang boleh anda gunakan sendiri.

  • Periksa tekanan darah di hospital atau klinik

Di hospital atau klinik, perawat umumnya menggunakan alat pengukur tekanan darah manual atau juga dikenali sebagai sphygmomanometer atau sphygmomanometer. Pengukuran ini dilakukan dengan meletakkan manset di pergelangan tangan atau lengan atas dan meletakkan stetoskop pada nadi anda.

Kemudian jururawat akan mengepam bola dari manset dengan satu tangan, yang akan mengembang dan menyempitkan arteri melalui manset di lengan anda. Ketika udara dilepaskan, suara pertama yang dikesan oleh stetoskop adalah tekanan sistolik dan ketika menghilang itu disebut tekanan diastolik.

Semasa di farmasi atau di rumah, pemeriksaan tekanan darah secara amnya dilakukan dengan menggunakan sphygmomanometer digital. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan sphygmomanometer manual di rumah, tetapi anda perlu meminta jururawat untuk mengajar anda cara menggunakannya.

Pemeriksaan tekanan darah atau tekanan darah secara rutin di rumah dengan sphygmomanometer dapat meningkatkan ketepatan diagnosis hipertensi, dan lebih unggul dalam memprediksi prognosis daripada memeriksa tekanan darah dengan cara konvensional di klinik atau hospital.

Anda juga dapat menjimatkan lebih banyak wang dan masa yang harus dihabiskan untuk pergi dan balik ke konsultasi doktor. Dengan cara ini, anda juga akan lebih proaktif dalam memantau tekanan darah anda dari semasa ke semasa dan juga rawatannya.

  • Pemeriksaan tekanan darah boleh dilakukan di rumah

Menurut jurnal dari Persatuan Jantung Amerika pada tahun 2013, orang yang kerap memeriksa tekanan darah mereka sendiri di rumah akan merasa lebih mudah untuk mencapai sasaran tekanan darah yang diinginkan, berbanding orang yang hanya melakukan pengukuran ketika berjumpa doktor.

Mengukur tekanan darah anda sendiri sangat penting, terutamanya jika anda menghidap penyakit kronik seperti diabetes. Di samping itu, jika tekanan darah anda sering meningkat dan menurun, mengukur tekanan darah anda sendiri di rumah adalah berguna agar doktor anda dapat memantau perkembangan keadaan anda setiap hari.

Cara memeriksa tekanan darah di rumah sebenarnya mudah. Tetapi sebelum memulakan sendiri, anda masih harus berunding dengan doktor anda tentang memilih alat yang tepat, untuk mengetahui cara menggunakannya, dan juga mengesahkan sama ada ketepatan sphygmomanometer anda sesuai dengan standard perubatan yang berlaku.

Langkah-langkah untuk memeriksa tekanan darah di rumah

Ikuti langkah di bawah untuk mula memeriksa tekanan darah anda sendiri di rumah:

1. Pastikan badan dalam keadaan santai

Sebelum memeriksa tekanan darah anda, anda harus memastikan bahawa badan anda benar-benar santai. Elakkan merokok dan minum minuman yang mengandungi kafein atau alkohol kerana boleh meningkatkan tekanan darah buat sementara waktu.

Lebih baik jika anda bersenam 30 minit sebelum memeriksa tekanan darah anda. Juga, buat diri anda senyaman mungkin, seperti tidak mengatur suhu terlalu rendah ketika berada di ruangan berhawa dingin.

Duduk dengan tangan di atas meja sehingga siku anda sesuai dengan jantung anda. Jauhkan tangan anda sedekat mungkin dengan jantung anda, dan punggung anda disokong dengan baik dari belakang kerusi dan kaki anda di lantai.

Kencing terlebih dahulu sebelum memeriksa tekanan darah. Pastikan pundi kencing anda benar-benar kosong, kerana kencing yang tidak sempurna dapat memberikan hasil tekanan darah palsu.

2. Pakai alat pengukur tekanan darah yang betul

Letakkan manset meter tekanan darah di lengan anda. Pastikan ukuran cuff sesuai dengan keliling lengan atas anda untuk memberikan bacaan yang tepat.

Elakkan memakai pakaian yang terlalu tebal. Hasil ujian tekanan darah akan lebih tepat jika manset diletakkan tepat di atas kulit anda.

3. Mula mengukur tekanan darah anda

Periksa tekanan darah anda mengikut arahan peranti. Jauhkan manset yang kempis melilit lengan terlebih dahulu, tunggu sebentar, dan kemudian buat bacaan kedua.

Sekiranya bacaan kedua-duanya hampir, ambil purata. Sekiranya tidak, cuba lagi dan ambil rata-rata ketiga bacaan tersebut. Selepas setiap pemeriksaan, tuliskan nombor teratas (tekanan sistolik) dan nombor bawah (tekanan diastolik).

Jangan panik jika anda membaca bahawa tekanan darah anda tinggi. Cuba tenangkan diri anda sebentar, kemudian ulangi pengukuran tekanan darah sekali lagi.

Tekanan darah normal mestilah di bawah 120/80 mmHg. Sekiranya bacaan masih tinggi, periksa lagi selepas 5 minit untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Sekiranya tekanan sistolik mencapai lebih dari 180 mmHg, atau tekanan diastolik melebihi 120 mmHg, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan kerana keadaan ini adalah tanda-tanda krisis hipertensi.

Petua untuk memeriksa tekanan darah di rumah

Jadikan pemeriksaan tekanan darah di rumah sebagai rutin harian anda. Ini membolehkan anda mengetahui bagaimana corak perubahan tekanan darah anda dan apa yang mungkin mencetuskannya, yang berguna untuk anda dan doktor anda di kemudian hari.

Juga, pastikan anda mengambil tekanan darah anda pada waktu yang sama setiap hari. Anda juga dapat menyimpan jurnal atau catatan mengenai hasil pengukuran, dan juga ketika anda memeriksanya.

Mengukur tekanan darah secara berkala di rumah tidak semestinya membebaskan anda dari darah tinggi. Walau bagaimanapun, ia akan sangat membantu anda untuk mengawal kesihatan anda sendiri dan mematuhi terapi rawatan hipertensi.

Anda akan mengetahui kapan dan bagaimana membuat penyesuaian gaya hidup untuk memastikan tekanan darah anda stabil, serta menentukan sama ada ubat hipertensi anda berkesan dalam menangani gejala anda.

Recent Posts