Ubat Penipisan Darah: Bagaimana Ia Berfungsi, Jenis, dan Kesan Sampingan

Bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh mengambil pengencer darah. Sebab itu, anda hanya boleh minum ubat, sekiranya doktor memberi lampu hijau. Berikut adalah semua maklumat lengkap yang perlu anda ketahui mengenai ubat ini, mulai dari bagaimana ubat itu berfungsi, siapa yang memerlukannya, jenis ubat penipisan darah, hingga risiko kesan sampingan.

Bagaimana ubat penipisan darah berfungsi?

Pengencer darah berfungsi untuk mengelakkan pembekuan darah terbentuk di saluran darah. Gumpalan darah dapat menyekat aliran darah ke otot jantung dan menyebabkan serangan jantung. Gumpalan darah juga dapat menyekat aliran darah ke otak, akhirnya menyebabkan stroke.

Dengan ubat ini, kemungkinan pembentukan gumpalan darah baru dapat dicegah, sehingga darah dapat mengalir dengan lancar. Itulah sebabnya mengapa ubat ini juga dikenali sebagai ubat penghalus darah.

Pengencer darah boleh berbentuk kapsul atau tablet melalui mulut atau suntikan. Terdapat dua jenis pengencer yang boleh didapati di pasaran, iaitu antiplatelet atau antikoagulan pelarut. Jenis ubat yang berbeza, cara kerja yang berbeza.

Antiplatelet berfungsi untuk mencegah pengumpulan sel pembekuan darah di saluran darah dan arteri sehingga darah dapat terus dicairkan. Sementara itu, ubat antikoagulan berfungsi untuk mencegah darah membeku dan pembekuan dengan memanjangkan masa untuk pembekuan darah berlaku.

Siapa yang perlu mengambil pengencer darah?

Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat ini jika anda mempunyai satu atau lebih keadaan berikut:

  • Penyakit jantung .
  • Masalah dengan peredaran darah.
  • Denyutan jantung yang tidak normal.
  • Kecacatan jantung kongenital

Doktor anda juga boleh menetapkan ubat ini jika anda akan menjalani pembedahan injap jantung.

Senarai ubat yang biasa digunakan untuk mengencerkan darah

Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat dua kelas ubat penipisan darah, iaitu ubat antikoagulan yang mencegah pembekuan darah dan ubat antiplatelet yang menjaga darah tetap tipis. Berikut adalah senarai nama ubat penipisan darah mengikut kumpulan.

Ubat antiplatelet

Ubat antiplatelet termasuk:

Aspirin

Aspirin adalah ubat penahan sakit yang biasanya digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, dan radang. Walau bagaimanapun, aspirin juga antiplatelet yang berfungsi untuk menghambat pembentukan gumpalan darah pada pesakit strok, sehingga mencegah kekambuhan stroke.

Ubat antiplatelet ini akan membantu mencegah platelet darah menjadikan darah terlalu tebal, sehingga mengurangkan risiko pembekuan. Mengambil aspirin secara berkala akan mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk menghentikan pendarahan kerana doktor memberikan ubat ini sehingga aspirin dapat menipiskan darah

Clopidogrel (Plavix)

Clopidogrel adalah ubat penipisan darah untuk mencegah serangan jantung pada orang yang baru-baru ini mengalami penyakit jantung, strok, atau penyakit peredaran darah (penyakit vaskular periferal).

Clopidogrel juga digunakan dengan aspirin untuk mengatasi sesak nafas yang diperburuk oleh serangan jantung baru-baru ini, angina yang tidak stabil, dan untuk mencegah pembekuan darah setelah prosedur jantung tertentu, seperti penempatan stent atau cincin jantung.

Ubat pelembut darah ini berfungsi untuk menghalang berlakunya pembekuan darah. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk lebih berhati-hati agar tidak terluka semasa memakannya. Kesan ubat ini dapat memanjangkan proses penyembuhan luka.

Dipyridamole

Dipyridamole adalah ubat yang digunakan untuk mencegah pembekuan darah setelah pembedahan penggantian injap jantung pada orang dengan penyakit jantung valvular.

Ubat antiplatelet biasanya digunakan bersama aspirin untuk mengurangkan risiko kematian setelah serangan jantung atau untuk mencegah serangan jantung. Nama jenama yang biasa terdapat dalam ubat antiplatelet dengan bahan aktif dipyridamole adalah premole, perdantine, dan aggrenox.

Ticlopidine (Ticlid)

Ticlopidine digunakan untuk mencegah strok pada orang yang tidak dapat mengambil aspirin atau ketika mengambil aspirin saja tidak efektif untuk mencegah strok.

Terutama bagi orang yang memasang cincin jantung atau implan stent, doktor biasanya menetapkan aspirin dan ticlopidine selama 30 hari atau mengikut keadaan pesakit.

Prasugrel (Cekap)

Prasugrel diambil sekali sehari untuk membantu mencegah masalah jantung dan saluran darah yang serius. Jangan hentikan dos prasugrel tanpa pengetahuan doktor yang diberi kuasa. Menghentikan dos secara sembarangan dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan pembekuan darah.

Kesan sampingan ubat penghalus darah ini adalah bahawa ia boleh memberi kesan sampingan dalam bentuk pening, keletihan berlebihan, sakit di bahagian belakang, lengan atau kaki, dan batuk.

Ebtifibatide (Integrilin)

Eptifibatide berfungsi untuk mencegah serangan jantung pada orang yang mengalami angina yang tidak stabil. Integrilin juga digunakan untuk mencegah pembekuan darah sebelum operasi untuk memudahkan prosedur membuka arteri dan memasukkan objek atau instrumen pembedahan.

Ticagrelor

Ubat antiplatelet kelas ini digunakan bersama dengan aspirin untuk mencegah komplikasi jantung dan saluran darah yang boleh membawa maut pada orang yang pernah mengalami serangan jantung atau sakit dada yang teruk.

Ticagrelor juga diresepkan kepada orang yang mempunyai pin yang dimasukkan ke dalam saluran darah yang tersumbat untuk meningkatkan aliran darah. Jenama jenis ubat yang mengandungi ticagrelor adalah brilinta.

Kelas ubat antikoagulan

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang merangkumi ubat antikoagulan:

warfarin

Warfarin telah memberi nama dagang nama Coumadin dan Jantoven. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pembentukan gumpalan darah. Warfarin digunakan untuk mencegah dan merawat serangan jantung, strok, dan pembekuan darah di urat dan arteri.

Enoxaparin

Enoxaparin adalah ubat penipisan darah dalam bentuk suntikan atau suntikan. Ubat ini digunakan untuk mencegah pembekuan darah di kaki pesakit yang sedang berehat di tempat tidur atau semasa operasi perut. Dalam keadaan lain, enoxaprine digunakan bersama-sama dengan warfarin untuk mengubati pembekuan darah yang telah terjadi di urat kaki.

Enoxaparin memastikan darah mengalir dengan lancar dengan menurunkan aktiviti pembekuan protein dalam darah, sehingga membantu mengurangkan risiko serangan jantung.

Ubat antikoagulan ini digunakan bersama dengan aspirin untuk mencegah komplikasi angina (sakit dada) dan serangan jantung. Nama jenama ubat ini adalah Lovenox.

Heparin

Heparin adalah ubat penipisan darah yang berfungsi untuk mencegah pembekuan darah dan mencegah kemungkinan komplikasi penyakit jantung yang boleh membawa maut, seperti serangan jantung. Heparin juga biasa digunakan untuk pencegahan pembekuan darah setelah pembedahan. Heparin berfungsi lebih cepat daripada warfarin. Jadi, ubat ini biasanya diberikan dalam keadaan kecemasan yang memerlukan kesan kilat.

Penggunaan ubat antikoagulan jangka panjang dapat meningkatkan risiko osteoporosis. Untuk mengatasi ini, doktor biasanya menukar dos dengan warfarin untuk terapi rawatan jangka panjang.

Edoxaban

Edoxaban (Savayasa) adalah ubat yang digunakan untuk merawat trombosis urat dalam (DVT) dan komplikasinya, termasuk embolisme paru, setelah pesakit diberi ubat penipisan darah yang disuntik selama 5-10 hari.

Fondaparinux (Arixtra)

Fondaparinux adalah ubat yang digunakan untuk merawat pembekuan darah yang serius di kaki dan / atau paru-paru. Fondaparinux hanya boleh didapati dalam bentuk suntikan, yang biasanya disuntik sekali sehari bergantung kepada keadaan setiap orang.

Dabigatran (Pradaxa)

Dabigatran adalah tablet yang digunakan untuk mencegah strok dan pembekuan darah berbahaya (misalnya di kaki atau paru-paru), jika anda mempunyai jenis penyakit yang mempunyai degupan jantung yang tidak teratur (atrial fibrillation).

Fibrilasi atrium menyebabkan bahagian jantung tidak berfungsi dengan normal. Ini boleh menyebabkan pembekuan darah terbentuk dan meningkatkan risiko strok atau serangan jantung. Ubat antikoagulan ini mempunyai beberapa kesan sampingan seperti sakit perut, pedih ulu hati, dan loya.

Selain daripada yang disenaraikan di atas, terdapat banyak ubat antikoagulan lain, iaitu apixaban (Eliquis) dan rivaroxaban (Xarelto).

Apakah kesan sampingan pengambilan pengencer darah?

Terdapat beberapa kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat penipisan darah, baik antikoagulan dan agen antiplatelet, sebagai rawatan jantung.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku, seperti yang dilaporkan oleh halaman American Heart Association:

  • Lebam mudah.
  • Air kencing berwarna merah atau merah jambu.
  • Najis yang berdarah atau kelihatan seperti kopi.
  • Pendarahan haid yang lebih berat daripada biasa.
  • Kawasan hitam muncul di jari, jari kaki, tangan atau kaki.

Setiap orang sangat mungkin mengalami kesan sampingan yang berbeza. Ada yang mempunyai kesan sampingan ringan, ada yang serius. Oleh itu, anda masih perlu berjumpa doktor dengan kerap semasa mengambil ubat pengencer darah. Ini lebih-lebih lagi jika anda juga menghidap diabetes, tekanan darah tinggi atau darah tinggi, masalah keseimbangan, kegagalan jantung, atau masalah hati atau buah pinggang.

Sekiranya kesan sampingan yang anda rasakan cukup mengganggu setelah mengambil ubat penipisan darah, jangan ragu untuk melaporkannya kepada doktor anda. Dengan cara itu, doktor akan mempertimbangkan untuk mengurangkan dos atau menukar kepada jenis ubat lain dengan kesan sampingan yang lebih sedikit.

Recent Posts