Salap untuk Cacar Air, Apa yang Paling Berkesan dalam Menghilangkan Gatal?

Cacar air tidak hanya menyebabkan ruam dalam bentuk bintik merah pada kulit. Selagi ruam muncul dan merebak ke bahagian tubuh yang lain, selain merasa tidak sihat atau pening, anda boleh sangat terganggu oleh rasa gatal yang kuat dari ruam di seluruh badan. Ubat topikal seperti salap atau losyen boleh digunakan untuk membantu mengurangkan gatal yang disebabkan oleh cacar air.

Perkembangan cacar air

Setiap gejala cacar air muncul dari kerosakan pada sel virus yang menyebabkan penyakit ini, iaitu varicella-zoster (VZV), atau tindak balas badan terhadap jangkitan dengan patogen. Termasuk gejala ruam cacar air disertai dengan gatal-gatal.

Jangkitan virus yang menyebabkan cacar air bermula dari lapisan tisu kulit yang paling dalam (dermis) dan berlanjutan sehingga ia mencapai lapisan kulit terluar.

dalam buku Cacar Air (Penyakit dan Epidemik Maut), menjelaskan bahawa hubungan antara sel yang dijangkiti dengan salah satu sel sistem ketahanan badan, iaitu sel T yang dekat dengan pembuluh darah, memicu pembengkakan kulit.

Dalam keadaan ini ruam kulit gatal mula muncul. Hingga akhirnya sel-sel kulit terbentuk elastik dengan cairan yang mengandungi sel-sel virus, yang menjadikan gatalnya lebih kuat.

Seiring dengan ketahanan berterusan sistem imun terhadap jangkitan virus, gejala cacar air akan mereda. Namun, menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), gejala cacar air akan hilang sepenuhnya dalam 4-7 hari

Gabungan ubat dan salap acyclovir oral untuk merawat cacar air

Ubat antivirus adalah andalan mencegah proses jangkitan virus varicella-zoster menyebabkan kerosakan sel yang sihat di dalam badan. Acyclovir adalah jenis antivirus yang paling biasa digunakan untuk merawat cacar air.

Sebagai antivirus, asiklovir tidak menghentikan jangkitan secara langsung. Ubat ini berfungsi untuk menghalang kadar virus membiak. Apabila asiklovir memasuki DNA sel-sel virus, sukar bagi virus untuk berkembang sendiri sehingga ia akan berhenti meniru. Ubat ini juga terbukti berkesan melawan virus herpes simplex (HSV).

Rawatan cacar air di bawah pengawasan doktor, pil asiklovir biasanya harus diminum 2-5 kali sehari. Walau bagaimanapun, kemampuan ubat ini untuk mencegah jangkitan dengan virus varicella-zoster hanya berkesan dalam 24 jam penggunaan dari saat ruam cacar air pertama kali muncul. Ubat asiklovir menunjukkan hasil yang baik apabila diberikan kepada pesakit dengan keadaan imun yang lemah.

Sekiranya diminum secara berkala, ubat ini dapat mengurangkan jumlah lepuh yang ada serta mengurangkan penampilan ruam kulit baru. Selain itu, ubat ini juga membantu mengatasi pelbagai gejala yang menyertainya, seperti mengurangkan demam akibat jangkitan virus.

Acyclovir oral (ubat minum) sememangnya merupakan antivirus pilihan untuk merawat cacar air. Walau bagaimanapun, rawatan cacar air biasanya dilakukan dalam bentuk terapi kombinasi.

Acyclovir tergolong dalam kelas ubat antivirus yang terdapat dalam kapsul, tablet, krim, dan salap. Ubat antivirus dalam bentuk pil yang diambil secara lisan umumnya diberikan bersama dengan ubat cacar air dalam bentuk salap yang digunakan pada elastik.

Kombinasi rawatan untuk cacar air melalui ubat antivirus oral atau salap topikal dapat membantu melegakan keparahan gejala. Dengan cara itu, anda dapat pulih lebih cepat dan potensi untuk menghantar cacar air kepada orang lain dikurangkan.

Adakah ia berkesan?

Salap Acyclovir sebenarnya lebih sering digunakan untuk merawat gejala penyakit herpes-simplex, bukan cacar air. Penggunaan salap acyclovir tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap penyembuhan cacar air.

Ini sesuai dengan apa yang dijelaskan dalam buku Terapi antivirus virus varicella-zosterjangkitan. Ssalap yang mengandungi 5 persen asiklovir tidak berfungsi dengan berkesan untuk menghalang jangkitan virus VZV di lapisan paling luar kulit, tetapi berfungsi sebaliknya ketika menangani jangkitan HSV yang menyerang selaput lendir.

Kesan sampingan salap untuk cacar air

Sekiranya digunakan secara berlebihan atau tidak mengikut arahan penggunaan doktor, salap untuk cacar air boleh memberi kesan sampingan dalam bentuk reaksi alergi, seperti:

  • ruam merah pada kulit
  • gatal yang kuat
  • bengkak kulit
  • kulit melepuh
  • sesak di tekak
  • kesukaran bernafas, menelan, dan bercakap
  • bengkak di mulut dan kawasan di sekitar wajah

Bukan salap, losyen calamine lebih berkesan untuk merawat gatal-gatal cacar air

Salap Acyclovir tidak begitu popular digunakan untuk merawat cacar air. Sebenarnya, ini adalah versi ubat yang berperanan paling besar dalam menyembuhkan penyakit ini dengan lebih cepat.

Rawatan topikal untuk cacar air sebenarnya lebih biasa menggunakan losyen calamine. Losyen calamine tidak segera menghentikan jangkitan dan membunuh virus. Satu kajian lama dalam jurnal Archives of Diseases in Childhood pada tahun 2006 mengatakan, belum ada satu kajian yang membuktikan kesan calamine lotion untuk menyembuhkan cacar air.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat topikal ini lebih bertujuan sebagai rawatan sokongan. CDC sebagai badan pengawalseliaan makanan dan ubat di Amerika Syarikat menyatakan, penggunaan losyen calamin digabungkan dengan ubat antivirus oral dan rawatan di rumah seperti mandi hangat atau mandi dengan oatmeal dan serbuk penaik boleh membantu mengurangkan gatal akibat cacar air.

Losyen ini mengandungi zink dioksida atau zink karbonat yang dapat mengurangkan gatal dan melegakan keradangan pada kulit. Anda boleh mendapatkan losyen calamine di farmasi atau pasar raya tanpa preskripsi.

Cara menggunakan losyen calamin

Untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan dan maksimum, penggunaan ubat ini harus disesuaikan mengikut cadangan perubatan. Pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang disyorkan oleh doktor anda.

Terutama apabila salap digunakan untuk merawat cacar air pada anak-anak. Anda perlu bertanya kepada doktor jumlah dos yang selamat untuk kanak-kanak.

Berhati-hati semasa menggunakan ubat ini, jangan terlalu menekan kulit kerana takut elastik akan pecah. Selain itu, salap cacar ini tidak boleh disapu pada mata kerana boleh membakar kulit di sekitarnya.

Walaupun gejala seperti pembengkakan mungkin muncul pada selaput lendir di mulut, tidak dianjurkan untuk menggunakan losyen calamine ini ke kawasan jaring badan.

Sekiranya gatal tidak mereda, biasanya doktor akan memberi anda pil antihistamin yang boleh digunakan bersamaan dengan ubat cacar air ini.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found