Apa Faedah Cefixime 100 mg? •

Bronkitis adalah jangkitan pada saluran udara yang berlaku kerana keluarnya lendir yang berlebihan dari dinding bronkus. Keadaan ini berpotensi mencetuskan penurunan bekalan oksigen dalam tubuh manusia. Cefixime adalah antibiotik yang dapat merawat bronkitis, yang boleh didapati dalam dos 100 mg dan 200 mg. Namun, itu bukan semua faedah cefixime 100 mg. Apa penyakit lain yang dapat disembuhkan dengan antibiotik ini?

Kelebihan cefixime 100 mg

Cefixime adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria tertentu. Cefixime umumnya dalam bentuk serbuk berperisa strawberi yang telah dicampurkan dengan air (siap digunakan) oleh pegawai perubatan, diminum dan sering ditujukan untuk anak-anak. Selain merawat bronkitis, cefixime juga dapat merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria lain, seperti:

  • Jangkitan telinga
  • Jangkitan pada hidung (termasuk resdung)
  • Jangkitan esofagus (termasuk tonsilitis, faringitis)
  • Jangkitan pundi kencing dan
  • Jangkitan pada buah pinggang.

Siapa yang tidak boleh mengambil cefixime?

Tetapi sebelum anda memberikan antibiotik ini kepada anak anda, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

  • Sekiranya ternyata anak anda alah kepada cefixime atau bahan-bahan lain di dalamnya dengan menunjukkan simptom alergi seperti ruam, bengkak bibir, muka, lidah dan tekak dan kesukaran bernafas atau menelan. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.
  • Sekiranya ternyata anak anda mengalami masalah kolitis dan buah pinggang.
  • Sekiranya anak anda berumur kurang dari 6 bulan.
  • Sekiranya anak anda juga dirawat dengan ubat lain, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Kadang-kadang, ada ubat yang akan mempengaruhi kesan ubat lain apabila diambil bersama. Namun, ada juga ubat yang boleh digunakan tanpa dipengaruhi oleh kesan rawatan dengan ubat lain.
  • Sekiranya anak anda diminta melakukan ujian darah oleh doktor lain, pastikan doktor mengetahui bahawa anak anda mengambil cefixime. Penggunaan cefixime mungkin memberi kesan pada hasil ujian darah.

Bagaimana cara menggunakan cefixime 100 mg?

Dos cefixime yang diberikan kepada anak anda biasanya bergantung pada ketinggian, berat badan, dan keadaan kesihatan anak anda. Biasanya terdapat sudu khas dalam bungkusan berukuran 3.75 hingga 5 ml untuk memudahkan anda memberi cefixime mengikut dos yang diarahkan oleh doktor anda.

Dos biasanya boleh diberikan sebagai satu pentadbiran atau boleh dibahagikan kepada 2 dos pada masa yang berlainan. Namun, jika anda merasakan pemberian cefixime tidak banyak mempengaruhi kesihatan anak anda, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum anda meningkatkan dos atau menukar rawatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found